See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 09.09.2013 - Gjennombrudd for nytt FN-spor i Syria-konflikten?
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker
» 29.08.2013 - FN-inspektørene forlater Syria på lørdag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Leger fra Leger uten grenser (MSF) undersøker ofre for kjemiske våpen i Irbin (Syria)
© Robin Meldrum/RSF/Kureren
Politikk - Verden | Syria

Vesten planlegger militærslag mot Assads Syria

MSF behandler krigsskadde syrere i et midlertidig sykehus

© Robin Meldrum/RSF/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- Stemningen har snudd i Washington og London etter at bruken av kjemiske våpen i Syria er blitt dokumentert. I løpet av helgen har forskjellige opsjoner for en militærinnsats blitt gjennomgått, og selv i FN-systemet er det nå stemmer som krever at Assad-regimet må fjernes.

Leger uten grenser (MSF) sa det klart og tydelig: "Tusenvis med neurotoksiske symptomer blir behandlet på sykehus" i Syria, der MSF yter bistand. Av de rundt 3600 pasientene har minst 355 dødd av skadene. "Neurotoksiske symptomer" opptrer blant annet som følge av kjemiske våpen eller annen utsetning for nervegass.

"MSF kan verken gi en vitenskapelig bekreftelse på hva som forårsaket disse symptomene eller peke ut de ansvarlige for angrepet," sa Bart Janssens fra MSF på lørdag. "Men symptomene til pasientene, i tillegg til en epidemiologisk opptreden som følge av en hendelse, med en svær pasientstrøm i løpet av kort tid ... gir sterke indikatorer på en masseeksponering av en nervegass. Dette ville implisere et brudd på folkeretten, som har et absolutt forbud mot bruk av kjemiske og biologiske våpen," forklarte Janssens.

Rapporten fra den anerkjente hjelpeorganisasjonen, samt flere og flere bilder av ofrene for et stort giftgassangrep i en Damaskus-forstad, har snudd stemningen i en rekke vestlige land, men også i deler av FN-systemet. Flere eksperter sier nå at det trolig bare er snakk om dager før vi får se et luftangrep på Assads Syria.

Før helgen var det kun franske myndigheter som ba om en maktdemonstrasjon overfor Assad-regimet. Amerikanske og britiske myndigheter ba så sent som på torsdag om at man først måtte følge FN-sporet. FN-kontrollører hadde så vidt ankommet Syria for å begynne å undersøke påstandene om bruk av kjemiske våpen. Kontrollørene måtte først få gjøre sin jobb og konkludere om hva som faktisk har skjedd, het det fra Det hvite hus.

Les mer om Frankrikes ensomme rop om maktbruk mot Syria i denne artikkelen: "Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria".

I dag skal FN-inspektørene starte arbeidet med å undersøke hva som skjedde på onsdag forrige uke i Damaskus-forstaden Irbin. FNs generalsekretær Ban Ki-moon meldte i går, søndag, at han i løpet av helgen hadde fått forsikringer fra den syriske regjeringen om at kontrollørene, ledet av svensken Åke Sellström, ville få full tilgang til Irbin allerede i dag. Assad-regimet hadde til og med gått med på en foreløpig våpenhvile i Irbin, slik at FN-personalets sikkerhet skulle være ivaretatt.

"Bevis kan være

USAs forsvarsminister Chuck Hagel, for tiden på besøk i Malaysia

© Aaron Hostutler/Defense/Kureren
ødelagt"

Men i motsetning til før helgen, har ikke Storbritannia og USA mye tillit til FN-sporet etter lørdagens avsløringer fra MSF. "Vi må være realister hva angår FN-teamets muligheter," sa Storbritannias utenriksminister William Hague på søndag. "Faktum er at mye av bevismaterialene kan ha blitt øderlagt under artilleriangrep, mye bevismaterial kan ha blitt forringet i løpet av de siste dagene, og annet bevismaterial kan ha blitt manipulert," la Hague til.

En amerikansk regjeringstalsmann kom med en liknende uttalelse på søndag, og i Washington forutsettes det at bevisene i Irbin allerede er blitt manipulert. I tillegg hadde amerikanske etterretningskilder sterke indikasjoner på at det var Assad-regimet som sto bak angrepet med kjemiske våpen, het det.

Frankrikes president François Hollande understreket i løpet av søndagen igjen at han ikke har behov for å høre på FN-kontrollørenes dom. Ifølge presidentpalasset, ringte Hollande president Barack Obama i går og sa at "alt peker i retning av at regimet i Damaskus er ansvarlig for disse inakseptable angrepene."

Både Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron har dermed i løpet av helgen diskutert situasjonen i Syria med president Obama. Og begge har, ifølge meddelelser til pressen, drøftet hvordan det internasjonale samfunnet kan reagere på krisen. Verken britene eller franskmennene vil gå inn på hvilken type "reaksjoner" det er snakk om, selv om Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har sagt at han ønsker "en reaksjon av styrke".

Militære planspill
Men i Washington er det nå åpenlyse planspill som innebærer et militært engasjement. USAs forsvarsminister Chuck Hagel lot det i helgen skinne klart gjennom at man vurderer militære midler. "Presidenten har bedt forsvarsdepartementet om å skissere forskjellige muligheter. Som alltid er departementet klart til å stille alle slags muligheter til rådighet for presidenten," sa Hagel.

"Hva angår muligheten for bruk av de militære eller militærmakt som et svar på det som har skjedd, og som vi veldig snart vil finne ut av hva var, så er dette noe vi fortsatt vurderer," la forsvarsministeren til. "Jeg tror at evalueringen av en militær løsning alltid er del av de mulighetene en president har."

Svensken Åke Sellström leder FN-teamet som skal sjekke bruk av kjemiske våpen i Syria, på oppdrag fra Ban Ki-moon

© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren


Men en mulig militær innsats vil ikke ha mulighet til å bli godkjent i FNs sikkerhetsråd på samme måte som operasjonen i Libya ble det i 2011. Russland, som nå hevder at det er opprørerne som står bak bruken av kjemiske våpen for å fremprovosere en intervensjon, vil i alle fall legge ned veto mot en militæroperasjon som kan ramme Assad-regimet. Kina vil trolig følge samme spor.

I Washington drøfter man derfor en "Kosovo-variant", ifølge presserapporter i USA. I 1999 angrep NATO Serbia, på tross av russiske protester, med et "humanitært mandat" for å hindre massakre av lokalbefolkningen. Samme argument kan brukes i Syria dersom det er klart at regimet bruker kjemiske våpen mot egen befolkning.

Også stemmer i FN ønsker Assad fjernet
Offisielt har en slik "Kosovo-løsning" selvsagt ingen åpen støtte i FN-systemet. Men det synes nå klart at flere institusjoner innen FN-systemet jobber for et inngrep i Syria, som nå rammes av den største humanitære krisen i verden. Med flere millioner flytninger, én million av dem barn, trusler om hungersnød og fare for at krigen kan spre seg til naboland som Libanon, mener mange i FN-systemet at nok må være nok.

Les mer om den humanitære krisen i Syria i denne artikkelen: "En million syriske barn på flukt ".

På fredag gikk FN-organisasjonene for barn og for flyktninger, Unicef og UNHCR, kraftig ut mot tafattheten i det internasjonale samfunnet. "Vi må alle dele skammen," sa Unicef-leder Anthony Lake, med henblikk på at én million syriske barn nå er flyktninger, i tillegg til to millioner barn som er internt fordrevne. UNHCR krevde at de ansvarlige for bruddene på folkeretten måtte stilles til ansvar.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var enda klarere, med henblikk på bruken av kjemiske våpen i Syria. "Enhver bruk av kjemiske våpen, hvor enn det måtte være, av hvem enn det måtte være og under hvilke som helst omstendigheter, er et brudd på folkeretten," understreket Ban.

"En slik forbrytelse mot menneskeheten må få alvorlige konsekvenser for gjerningsmannen," krevde han videre. Dersom gjerningsmannen viser seg å være Syrias president Bashar al Assad, er det nærliggende å tro at det er legitimt å jobbe for å fjerne ham fra makten i Damaskus.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no