See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 19.09.2013 - Obama og Irans president "i personlig dialog"
» 13.08.2013 - Iran: Store forventninger til atomsamtaler











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Irans president Hassan Rouhani under åpningen av parlamentet i forrige uke
© Islamic Republic of Iran/Kureren
Politikk - Iran

Iran ønsker nye atomforhandlinger raskt

Hassan Rouhani, da han i 2003 som Irans sjefsforhandler møtte EUs Christopher Patten i Brussel

© EU/Kureren
Kureren, 10. september 2013
- Irans nye president Hassan Rouhani forslår i dag at atomforhandlingene med Vesten gjenopptas allerede nå i september. Ifølge Rouhani kan de nye drøftingene startes i forbindelse med FNs generalforsamling i slutten av måneden.

Rouhani har tidligere vært Irans sjefsforhandler i atomprogramstriden, og det var knyttet store forhåpninger til nye samtaler om det betente emnet da han i august ble tatt i ed som Irans nye president. Og nå tar han selv initiativ til at det blir fortgang i samtalene om Irans atomprogram.

"De første forhandlingene om atomspørsmålet kan bli holdt i New York i de kommende ukene," sa president Rouhani i dag, ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA. "Deretter vil dialogen med G5+1 bli fortsatt på et annet sted som kan bestemmes senere," la Rouhani til.

G5+1 er de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland. Det er denne gruppen, som også inkluderer USA, Kina og Russland, som er Irans forhandlingsmotparter i striden om det iranske atomprogrammet. Iran hevder sin rett til å utvikle kjernekraft til fredelige formål, mens særlig Vesten hevder at det iranske atomprogrammet også kan benyttes til militære formål og må ilegges større kontroll og begrensninger.

Selv om Rouhani kan tenkes å gi etter for noen mindre vesentlige krav, står han fullt og fast på Irans rett til å drive sitt eget atomprogram til såkalt fredelige formål. I samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe på søndag gjentok da også Rouhani det iranske synet. Han understreket at programmet var "fredelig" og at "Iran har bundet seg fullstendig opp mot internasjonale reguleringer, inkludert ikke-spredningsavtalen."

President Rouhani skal selv reise til New York for å delta i den åpne debatten i FNs generalforsamling, som holdes fra 24. september til 1. oktober. Tradisjonelt er det mange statsledere som holder et innlegg i debatten.

Men Rouhani sa ingenting om han selv ønsker å delta i forhandlingene om atomprogramstriden. Opprinnelig hadde nemlig EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton avtalt et møte med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i New York den 22. september for å drøfte en mulig gjenopptakelse av atomsamtalene.

De siste samtalene mellom Iran og FNs vetomakter ble holdt i den kasakhiske ekshovedstaden Alma Ata i april i år og var resultatløse. Ifølge Ashton, som deltok i forhandlingene, var det lange og intensive diskusjoner under forhandlingene, men partene sto fortsatt svært langt fra hverandre. Riktignok var det for første gang "et veritabel frem og tilbake mellom oss, ... men det som til syvende og sist teller er resultater," oppsummerte Ashton i april.

Siden Rouhani vant det iranske presidentvalget i juni i år, har det ikke vært nye samtaler om det omstridte atomprogrammet.

Rouhani regnes som svært kunnskapsrik om det iranske atomprogrammet. Han ledet det iranske Nasjonale overrådet for sikkerhet i 16 år og var den iranske sjefsforhandleren i atomforhandlingene i perioden 2003-05. Rouhani ved flere anledninger sterkt kritisert etterfølgerne sine på den iranske siden av forhandlingsbordet. Det han kritiserte var den upassende iranske forhandlingstonen, men ikke de iranske forhandlingsmålene.

Les mer om forventningene til Rouhani i denne artikkelen: "Iran: Store forventninger til atomsamtaler".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no