See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Problembydelen Lunik IX i Košice (Slovakia) er en getto for romfolket, reist i kommunisttiden
© Lester Kovac/GNU/Kureren
Kultur | Samfunn - Slovakia

EU krever at Slovakia river murer mot romfolket

I sentrum av Košice er det idyll og feiring av statusen som europeiske kulturhovedstad 2013

© Lukáš Mano/Košice/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Košice i Slovakia er europeisk kulturhovedstad i år. Men nå er EUs kulturkommisjonær forbannet på arrangørbyen. Siden juli står det en to meter høy mur foran en bydel der det bor romfolk. Dette strider mor EUs verdier, heter det i en offisiell klage.

EUs kulturkommisjonær Androulla Vassiliou skrev denne uken et krast brev til ordføreren i Košice, Richard Raši, der hun krever at "segregeringsmuren mot romfolket må rives uten forsinkelser." Vassiliou mener at Košice med muren bryter vilkårene for å bli europeisk kulturhovedstad i år.

Muren bryter, ifølge Vassilious brev til ordføreren i Košice, med EUs verdigrunnlag og respekten for menneskelig verdighet. Videre bryter muren med "selveste konseptet bak europeiske kulturhovedsteder."

Vassiliou minner om at Košice hadde lovet å inkludere etniske minoriteter i kulturprogrammet sitt og inkludere arrangementer som tok spesielt utgangspunkt i romkulturen. "Dette var et av hovedelementene bak at byen ble valgt ut som arrangør i 2013," skriver EUs kultursjef, som i brevet krever at muren rives straks, uten videre forsinkelser.

"Mot kriminalitet og forsøpling"
Den to meter høye muren ble satt opp ved en parkeringsplass i juli i år, og skiller romfolkets beryktede bydel Lunik IX fra andre boligområder i nabolaget. Muren er blitt satt opp på privat initiativ av en tidligere bydelsleder som bor i fattige nabolaget.

Byggingen kom i stand etter at beboerne i nabolaget hadde klaget over biltyverier og forsøpling. Romfolket "har gjort sitt fornødne her," forklarer lokalpolitiker Andrej Sitkar i et intervju med lokalavisen 'Korzar'. Men fremfor alt, forkla

EUs kulturkommisjonær Androulla Vassiliou

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
rer Sitkar, "var folk redde for å parkere bilene sine her."

Folk i nabolaget nekter for at muren rundt parkeringsplassen skal skille dem fra romfolket. Ifølge lokalavisen skal muren kun forebygge kriminalitet og beskytte bilene mot innbrudd og tyveri. Romfolket kan besøke nabobydelen når som helst; de kan bare ikke gå over parkeringsplassen lengre, forklarer en beboer til avisen 'Korzar'.

Men muren i Košice er ikke så uskyldig som naboene vil ha det til. Den er nemlig del av større trend i Slovakia. I alt 14 murer som skal skille rombosetninger fra andre nabolag er ført opp i slovakiske byer i de siste årene, og det blir stadig flere.

Sinan Gökçen fra Det europeiske senteret for romfolkets rettigheter (ERRC) fremhever også at det ligger mer bak muren som er reist i Košice. Den østslovakiske byen har, ifølge Gökçen, tradisjon for å "behandle rombosetninger som kommunalt søppel." Košice by kastet i fjor høst ut 150 romfolk fra en bosetning som ble destruert og definert, nettopp, som kommunalt søppel.

Dermed unngår kommunen også å kompensere romfamiliene for tapet av hjemmene deres. Kun fire familier er blitt tilbudt alternativt husly, ifølge ERRC. Gökçen fremhever også at Košice samarbeider med EU, blant annet gjennom kulturhovedstadprosjektet, om prosjekter der romfolket skal få bedre sosiale kår, men at situasjonen i praksis bare blir verre og verre

Richard Raši er ordfører i Košice

© Richard Raši/Kureren
, ifølge ERRC.

"EU har ikke forstått problemet"
Gitt de store problemene romfolket møter generelt i Slovakia, lar ikke innbyggerne i den "innmurte" bydelen Lunik IX seg provosere for mye av en privat mur foran en parkeringsplass. Det er bare å gå rundt, bekrefter beboerne selv til lokalpressen. Derimot er Lunik IX i seg selv et problem, bygd som en trøstesløs getto i kommunisttiden og med skrikende sosiale problemer ingen i Košice, Slovakia eller EU tar tak i.

Heller ikke Košices ordfører, Richard Raši, lar seg imponere av klagene fra Brussel og negative internasjonale medieoppslag. Han mener hele historien om muren mot romfolket er historien om fjæra som ble til fem høns.

I et brev til kommisjonær Vassiliou, påpeker Raši at den omstridte muren "er et ulovlig byggverk, oppført på kommunens grunn," ifølge en pressemelding fra Košice kommune. Košice by "tar sterkt avstand fra all form for segregering og vi har i årevis gått systematisk til verk for å løse problemene med ikke-konforme innbyggere."

Ordføreren mener at, i stedet for å klage på detaljer, bør heller representanter fra Den europeiske kommisjon komme på besøk i Košice. "Her kan de personlig oppleve at det er snakk om et seriøst problem og snakke med byens innbyggere som opplever problemene daglig," skriver Raši.

Men noen gode løsninger på "problemet" vil heller ikke Raši skissere.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no