See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 21.02.2014 - Valg i Libya: Frustrasjon og lav deltakelse
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya
» 29.01.2013 - Freden i Libya truet, ifølge FNChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstranter som støtter en sterkere libysk sentralmakt i Tripoli i mai i år
© Magharebia/Flickr/Kureren
Politikk - Libya

NATO frykter kollaps av staten Libya

Et sykehus i Benghazi ble skadet etter en eksplosjon i juni 2013

© Magharebia/Flickr/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- En intern NATO-rapport går langt i å advare om at Libya kan kollapse under trykket fra utallige væpnede grupper og et svært svakt utbygd militærvesen. NATO-leder Anders Fogh Rasmussen bekrefter at alliansen vurderer å gi militær hjelp til libyske myndigheter.

Det er over to år siden NATO-styrker, blant dem norske, hjalp libyerne med å bli kvitt det brutale regimet til Muammar Gaddafi. Etter en rask og presis aksjon ble Libya overlatt til seg selv for å prøve å bygge opp et moderne og demokratisk statssystem fra ingenting. Og oppgaven viser seg vanskeligere enn man håpte.

Problemet er ikke bare mangelen på eldre statlige institusjoner man kunne bygge et nytt samfunn på. Libya svømmer også over av våpen, og siden Gaddafi-regimets fall har et utall militser, alt fra stammegrupper og narkosmuglere til ekstreme islamister, grepet til våpen og skaper uro i landet. Gruppene fyller maktvakuumet etter at store deler av Gaddafis væpnede styrker og polititropper er oppløst.

"Verdens største usikrede våpenarsenaler" befinner seg i Libya, inkludert miner, bærbare luftvernmissiler og ammunisjon, heter det i en intern NATO-rapport, som det tyske mediet 'Spiegel Online' har fått hånd om. Rapporten advarer om at libyske sikkerhetsstyrker er "ute av stand til å få kontroll over sitt territorium" og dermed baner veien for væpnede grupper, blant dem "internasjonale jihadistnettverk".

NATO-rapporten nevner også et nylig møte med Libyas utenriksminister Abdul Ati al Obeidi. Ministeren ba innstendig om ny hjelp fra NATO og advarte om at Libya vil kunne utvikle seg til en "failed state", altså lide et statssammenbrudd. "Hæren og politiet er for øyeblikket ikke i stand til å garantere for sikkerheten i landet," bekrefter NATO-rapporten ifølge 'Spiegel'.

Det er stor bekymring i Europa over et sammenbrudd i statsvesenet i nabolandet Libya, på sørsiden av Middelhavet. Det vil bli en krevende situasjon i hele Middelhavsregionen dersom det bryter ut full borgerkrig i Libya eller dersom ekstreme islamister eller narkokartellene biter seg fast eller tar over makten i landet.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på pressekonferansen i Brussel på torsdag

© NATO/Kureren


Dermed er det allerede beskjedne hjelpeprogram i gang i Libya. Det er særlig italienerne og britene som har sendt sikkerhetseksperter til landet for å bygge opp funksjonelle sikkerhetsstyrker. Men denne hjelpen synes å være altfor liten til at myndighetene i Tripoli skal klare å etablere et maktmonopol innen rimelig tid og unngå fortsatt oppsmuldring av landet.

Derfor har libyske myndigheter kommet med direkte anmodninger til NATO om å engasjere seg sterke i det nordafrikanske landet. NATO-leder Fogh Rasmussen bekreftet på en pressekonferanse i Brussel på torsdag at Libyas statsminister og utenriksminister nylig hadde "fremmet en forespørsel om råd og assistanse fra NATO for å bygge opp sikkerhetssektoren sin."

Etter forespørselen hadde NATO-lederen sendt en delegasjon til landet for å kartlegge den faktiske situasjonen, og denne delegasjonen hadde nå fremlagt sin rapport, ifølge Fogh Rasmussen. "Og akkurat nå studerer vi denne rapporten nærmere," bekreftet NATO-lederen, trolig med referanse til rapporten 'Spiegel' nå har fått en kopi av og som advarer mot en total kollaps av statsvesenet i Libya.

"Basert på disse overveielsene, skal vi ta en endelig avgjørelse om, og eventuelt hvordan, vi på best mulig måte kan hjelpe Libya," sa Fogh Rasmussen. Blant de tiltakene som overveies er å gi et omfattende treningsprogram til de samlede væpnede styrkene i Libya, og til oppbyggingen av en opptil 35.000 mann sterk nasjonalgarde, bekreftet Fogh Rasmussen etter forespørsler fra journalister.

Men, ifølge rapporten, er det også stor tvil innad i NATO om libyske myndigheter i det hele tatt er i stand til å motta et omfattende hjelpeprogram. Selv på regjeringsnivå i Tripoli er det grunnleggende mangler i "kapasiteten til å ta imot råd og å omsette den," står det i NATO-rapporten, ifølge 'Spiegel'.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no