See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 03.02.2014 - Ukjent historiker leder presidentvalget i Costa RicaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gay Pride i Costa Rica for en uke siden
© Gay Pride Costa Rica/Facebok/Kureren
Politikk | Samfunn - Costa Rica

Costa Rica: Homoekteskap godkjent ved en feil

Costa Rica Gay Pride endte opp foran katedralen i sentrum av San José

© Gay Pride Costa Rica/Facebok/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- I konservative Costa Rica har parlamentet enstemmig vedtatt en lov som i klartekst anerkjenner likekjønnede pars rett til å inngå ekteskap. Men de fleste parlamentarikerne visste ikke hva de stemte for, da lovteksten hadde blitt endret like før avstemmingen.

For bare en uke siden, søndag 30. juni, deltok flere tusen modige homoseksuelle i et fargerikt demonstrasjonstog i hovedstaden San José, der de krevde at man endelig måtte begynne å diskutere innføringen av en partnerskapslov i landet. Selv om situasjonen for seksuelle minoriteter i Costa Rica regnes blant de bedre i konservative Mellom-Amerika, har det skjedd lite på lovsiden for å sikre deres rettigheter.

Om så større var overraskelsen denne helgen, da det ble klart at parlamentet i Costa Rica enstemmig hadde vedtatt en lov som i praksis vil gi likekjønnede lik rett til å gifte seg som andre par.

Opprinnelig dreide det seg om en ny lov som særskilt sikrer rettighetene til den costarikanske ungdommen. I utgangspunktet hadde det forekommet et tekstavsnitt i lovforslaget som definerte ekteskapet som en union av en mann og en kvinne.

Men før den endelige avstemningen hadde det venstreorienterte parlamentsmedlemmet José Villalta gjort sine siste redigeringer i lovutkastet. Da ble definisjonen av ekteskap fjernet, mens loven nå skulle garantere rettighetene og pliktene til alle, "som har lovlig rett til å inngå ekteskap," og dette "uten noen form for diskriminering."

Lovforslaget ble vedtatt med enstemmighet. Og det tok flere timer før de konservative i det costarikanske parlamentet forsto hva de hadde gitt sin stemme til.

De konservative partiene prøvde å appellere til den sosialliberale presidenten, Laura Chinchilla, og ba om at hun måtte nekte å underskrive den nye loven og dermed hindre den fra å trå i kraft. Men selv om president Chinchilla, før hun ble valgt i 2010, hadde uttalt seg negativt om flere homorettigheter, lot hun seg ikke skremme fra å underskrive den nye loven. Og dermed var den trådt i kraft.

Nå håper de konservative på å få den nye loven omgjort av landets grunnlovsdomstol, og hevder at ekteskapet mellom likekjønnede vil være grunnlovsstridig. Men costarikanske medier melder at domstolen neppe vil finne en grunn til ta opp loven til vurdering.

Likevel er ikke e

Costa Ricas president Laura Chinchilla

© Presidencia de Costa Rica/Kureren
kteskapsretten for homofile og lesbiske helt sikret i Costa Rica enda. Lovteksten er nemlig noe tvetydig. Uttalelsen "som har lovlig rett til å inngå ekteskap" kan tolkes på to måter: Enten at det finne noen som har lovlig rett og dermed noen som ikke har det - eller at "alle" sies å ha denne lovlige retten.

Den costarikanske avisen 'La Prensa Libre' har samlet uttalelser fra flere jurister. De fleste mener at lovteksten er "svært godt redigert" slik at retten ikke vil kunne angripe den. Men noen hevder også at den rette dommeren vil kunne bruke lovteksten i omvendt betydning. Juristene er enige om at loven i alle fall vil måtte prøves i domstolene før man kan si om likekjønnede i praksis har fått rett til å gifte seg i Costa Rica eller ikke.

Og en slik test kan komme svært raskt. En fremstående advokat har allerede bedt costarikansk høyesterett om å anerkjenne partnerskapet sitt med en annen mann. Forespørselen kom straks etter at president Chinchilla hadde underskrevet loven.

Turistnæringen jubler
Den ufrivillige anerkjenningen av ekteskapet for likekjønnede par har skapt mye debatt i det mellomamerikanske landet i løpet av helgen. De konservative partiene raser fortsatt over loven de har vært med å stemme for, og hevder at lik ekteskapsrett vil kunne skade anseelsen til Costa Rica.

"Tvert imot," sier en begeistret reiselivsbransje. Bransjeorganisasjonen ProTur sier i en uttalelse at muligheten til å inngå ekteskap kan lokke svært mange homofile reisende fra utlandet til Costa Rica. Ifølge ProTurs leder, Boris Marchegiani, legger homsene igjen dobbelt så mye penger som andre turister, og er derfor et svært etterspurt segment. "I alle land der man har tillatt homofile å gifte seg, har turismen økt merkbart," hevder han.

Marchegiani sier han dermed håper at homoturisme til Costa Rica kan være med å gjenreise landets stagnerende reiselivsbransje. Han minner om at det ved landets stillehavskyst allerede finnes flere destinasjoner som er svært populære blant homofile reisende.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no