See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.10.2013 - Slik jukset Alijev seg til valgseieren i Aserbajdsjan
» 04.10.2013 - Intet håp om frie valg i Aserbajdsjan til uken











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Manusforfatteren Rustam Ibragimbekov (74) stiller som presidentkandidat i Aserbajdsjan
© Gulustan/GNU/Kureren
Politikk - Aserbajdsjan

Oscar-vinner skal redde valget for Aserbajdsjans opposisjon

Ilham Alijev tok over som president i Aserbajdsjan i 2003, etter sin far

© Az. Prezidentinin/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- Aserbajdsjans største filmkjendis, Rustam Ibragimbekov, har blitt nominert til å representere opposisjonen i høstens presidentvalg og konkurrere med den autoritære presidenten, Ilham Alijev. Den populære filmmakeren vil møte store utfordringer.

Aserbajdsjans største filmkjendis, Rustam Ibragimbekov, har blitt nominert til å representere opposisjonen i høstens presidentvalg og konkurrere med den autoritære presidenten, Ilham Alijev. Den populære filmmakeren vil møte store utfordringer.

74-åringen Ibragimbekov står bak flere store filmer som har kultstatus i hele den gamle Sovjetunionen. Utenfor denne regionen er Ibragimbekov først og fremst kjent for manuset til filmen "Brent av solen", som i 1994 fikk Oscar for beste fremmedspråklige film. Men nå skal filmmakeren ut i det virkelige livet og prøve å ta over manus for oljestaten Aserbajdsjan ved Det kaspiske hav.

Opposisjonsgruppene i landet har i lang tid vært manøvrert inn i et hjørne av det allmektige partiet til president Alijev. Nå håper de at de har gjort et kupp, og at statusen, populariteten og forbindelsene til den Moskva-baserte landsmannen Ibragimbekov vil hjelpe dem til å vinne velgernes gunst for å ta over styringen i Aserbajdsjan.

Forventningene kan imidlertid synes noe optimistiske, gitt i hvilken grad president Alijev har sementert makten sin. Likevel synes det som om nomineringen av Ibragimbekov har gått ut over humøret til den politiske eliten i Aserbajdsjan.

Den "politiske spillefilmen" til Ibragimbekov kommer til å floppe, fnyste Sijavusj Novruzov, et prominent medlem i det aserbajdsjanske regjeringspartiet. "Rustam Ibragimbekov lurer seg selv," uttalte Novruzov, ifølge rapporter fra det statskontrollerte nyhetsbyrået 'APA News'. "Han kommer bare til å gjøre det pinlig for seg selv og de politiske partiene som har samlet seg for å gi ham støtte."

Selv president Alijev kunne ikke dy seg fra å komme med en dårlig skjult, syrlig kommentar til nomineringen under en tale på politiakademiet i Baku i går, der han igjen hintet om at opposisjonen higer etter forræderiske bånd med styresmaktene i Moskva. "Styrkene som utfordrer oss har igjen vist sitt sanne ansikt," sa presidenten. "De har en servil mentalitet ... og de er til stadighet på utkikk etter en storebror."

Russiske styresmakter har ikke, i hvert fall ikke åpent, uttrykt støtte til noen spesiell kandidat ved presidentvalget i Aserbajdsjan i oktober. Men det finnes en lang rekke aserbajdsjanere i eksil, særlig en gruppe mangemilliardærer basert i Russland, som antas å kunne ville støtte Ibragimbekov presidentkampanje.

Ironisk nok var president Alijev, for ikke så lenge siden, svært mye mer positiv når han omtalte sin nye rival, Ibragimbekov. På en video publisert på YouTube i desember 2012, utbringer den aserbajdsjanske presidenten en skål til manusforfatteren og kaller ham en normal mann med beina på jorda, men også som en mann "som ... ser mer og bedre enn vi andre gjør."

Tiden vil vise om velgerne i Aserbajdsjan er enige i presidentens utsagn i oktober, og ikke minst om Alijev vil tillate at høstens valg blir friere og mer rettferdige enn de to siste presidentvalgene.

Men i det minste blir høstens presidentvalg, nå som jokeren Ibragimbekov deltar, mer lovende enn alle de andre forutsigbare rituelle urnegangene i landets korte historie. Manusforfatteren selv har uttalt til mediene at han frykter for sin personlige sikkerhet, men at han fortsatt håper på en "happy end".


Denne reportasjen fra Aserbajdsjan er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no