See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 25.09.2013 - USA underskriver FN-avtale om våpenhandel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Obama i møte med kongressledere på onsdag
© White House/Pete Souza/Kureren
Politikk | Økonomi - USA

USA gjenåpnes i dag, enn så lenge

Nasjonalparken Yosemite i California har åpent igjen

© Yosemite National Park/Kureren
Kureren, 17. oktober 2013
- Tre ukers finansdrama, som har kostet nasjonaløkonomien 24 milliarder dollar, er nå over i USA. I går kveld vedtok Representantenes hus, Senatet og president Barack Obama et kompromiss som tolkes som en stor seier for Obama. Og i løpet av dagen gjenåpnes statstjenesten i USA, enn så lenge.

Bare timer før fristen ved midnatt amerikansk tid kunne de folkevalgte igjen redde landet fra katastrofens rand. Det var en selvpåført katastrofe, som hadde stengt de fleste statlige tjenester i tre uker, sendt 800.000 arbeidere på tvangsferie og sto på nippet til å kaste verdensøkonomien ut i en ny finanskrise.

Etter et kompromissforslag som ble fremforhandlet av en demokratisk og en republikansk senator i går, blir Obama-regjeringens budsjett godkjent på midlertidig basis, og taket for amerikansk statsgjeld heves slik at finansdepartementet kan betale regningene sine frem til februar.

De 800.000 permitterte statsansatte fikk i går kveld ordre om å innfinne seg på jobb torsdag morgen. Blant annet Smithsonian, som forvalter de fleste kjente nasjonalmuseene i Washington DC, sendte ut en kortmelding om at den ville åpne alle museene allerede på torsdag. Dyrehagen i Washington ville imidlertid først åpne på fredag.

Den kjente nasjonalparken Yosemite i California ville ikke vente så lenge, og åpnet dørene allerede onsdag kveld. Bare hotellnæringen i byen Mariposa ved nasjonalparken skal ha tapt 2 millioner dollar hver uke mens parken var stengt. Mange andre nasjonalparker hadde allerede åpnet tidligere i uken for å unngå større tap.

Republikanerne anerkjenner nederlaget
Representantenes hus, der republikanerne har flertall, stemte i går kveld for en midlertidig løsning på USAs budsjett- og kredittkrise, kun to timer før landet ikke ville klare å betjene gjelden sin. Kompromisset inkluderer at USA har et statsbudsjett frem til 15. januar og kan ta opp mer lån frem til 7. februar. Frem til disse fristene skal politikerne forhandle om budsjettkutt.

Det var først og fremst Obamas demokrater som stemte for forslaget, med tilslutning fra mindre enn 90 republikanere. Ingen av republikanerne ville forsvare kompromissforslaget, som også betyr at president Obamas helsereform, "Obamacare", nå blir gjennomført.

John Boehner, lederen for republikanerne i Representantenes hus, innrømmet at partiet hadde tapt denne runden i kampen mot demokratene og Obamacare. "Vi har vært fastlåst i en kamp her, og prøvd å redusere størrelsen på statsapparatet og gjøre vårt beste for å stoppe Obamacare. Vi har kjempet godt, men det holdt ikke til å vinne," sa Boehner i et radiointervju.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, var derimot opprørt over Boehner og hans republikanere, og den skaden disse hadde påført økonomien i USA og amerikanske arbeidere i de 16 dagene statstjenesten var stengt.

"Kjære kollegaer, mener dere virkelig at hensynsløsheten deres var verdt skadene på 24 milliarder dollar på økonomien vår?" spur

Slik var inngangen til nasjonalparken Yosemite for bare noen dager siden

© Neal B. Johnson/GNU/Kureren
te Pelosi, med referanse til en ny økonomisk konsekvensanalyse av stengningen av statstjenestene i USA.

Stengingen av statstjenestene kom i stand den 1. oktober, den første dagen for det amerikanske budsjettåret. Da hadde republikanerne i flere dager nektet å godta regjeringens budsjettforslag og forlangt at kostnadene til Obamacare skulle strykes fra budsjettet. Da Senatet og Representantenes hus ikke kunne enes om et budsjett innen fristen, sto USA uten budsjettmidler den 1. oktober og statstjenesten måtte i stor grad legges ned.

Frykt for gjentakelser
Men gårsdagens vedtak er bare en midlertidig seier for Obama-regjeringen. I januar og februar kan nøyaktig den samme situasjonen komme opp igjen dersom republikanerne og demokratene ikke klarer å enes om budsjettet for resten av året, samt et gjeldstak som tillater finansministeren å finansiere budsjettutgiftene og nedbetale eksisterende gjeld.

I dag er det først og fremst lettelse over at den antatte katastrofen ble avverget, særlig konsekvensene av at USA ikke ville kunnet betjene gjelden sin i dag, dersom kompromisset ikke hadde blitt oppnådd.

Kongressmann Eliot Engel fra demokratene sier til VoA at man nå forhåpentligvis har unngått varige skader på USAs posisjon i verden. "Vi kravlet rett opp til skrenten, men vi kastet oss ikke utfor den. Jeg tror at, dersom vi hadde kastet oss utfor, Gud forby, så ville det medført varige skader. Men slik det er nå, tror jeg det lar seg reparere," mener Engel.

President Obama takket i går kveld de folkevalgte for at men hadde kommet frem til et kompromiss og så frem til at kongressen nå endelig kunne konsentrere seg om å drøfte andre lovverk, som har akkumulert seg.

Men, advarte Obama, "vi må komme oss bort fra uvanen om å regjere gjennom krisevedtak."

Og det er nettopp dette mange amerikanere nå både frykter og er grundig lei av. Dersom den nye komiteen av republikanere og demokrater. som nå skal gjennomgå budsjettet frem til den nye fristen i januar, ikke kommer til enighet, kan høstens dramatiske historie gjenta seg om få måneder.

Douglas Shaw, hotelleier i Mariposa utenfor nasjonalparken Yosemite, kunne bokføre svært store tap i de siste to ukene og sier han er lei av krisehåndteringen i fjerne Washington. Shaw mener det er på tide med en politisk reform som hindrer kongressen i å stenge statstjenestene, med alle de konsekvensene dette medfører for folk flest.

"Skal denne stengingen komme til å skje hvert halvår fra nå? Kommer det til å skje hvert eneste år?" spør han. Det kan ingen gi ham svar på.

Deler av denne artikkelen er levert av 'VoA'.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no