See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt
» 25.09.2013 - USA underskriver FN-avtale om våpenhandel











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Leder for Senatets budsjettkomité, Patty Murray (demokratene) annonserer at partiene er kommet frem til et budsjettkompromiss
© Senate Democrats/Kureren
Politikk | Økonomi - USA

Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett

Leder for budsjettkomiteen i Representantenes hus, Paul Ryan (republikaner)

© US Senate/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- En arbeidsgruppe av republikanere og demokrater har kommet frem til enighet om budsjettrammene i USA for to år, noe som vil hindre at føderale myndigheter igjen vil måtte stenge. Avtalen minker tvangskuttene i budsjettet, innfører spareprogram men øker rammene for militæret.

Avtalen som ble presentert natt til onsdag, norsk tid, er et kompromiss mellom de hittil uforsonlige synene på USAs føderale budsjett i Representantene hus, der republikanerne har flertallet, og Senatet, der demokratene har kontrollen.

Republikaneren Paul Ryan, som leder budsjettkomiteen i Representantene hus, hyllet kompromisset på en pressekonferanse i natt. "Denne avtalen sikrer oss mot at vi får et scenario der føderale myndigheter må legges ned i januar. Den sikrer oss mot å hoppe fra krise til krise," uttalte Ryan.

Med denne avtalen, som fortsatt må godkjennes av Representantene hus og Senatet, vil budsjettrammene for 2014 og 2015 øke utover de automatiske og lovpålagte kuttene som det hittil var lagt opp til. Særlig vil militære programmer og noen sosiale programmer skjermes fra disse kuttene, som trer i kraft dersom de folkevalgte ikke kommer til en enighet.

Den demokratiske lederen for budsjettkomiteen i Senatet, Patty Murray, hadde nettopp satt seg slike økte budsjettrammer som mål. "Med avtalen vår prioriteres arbeidsplasser og økonomisk vekst gjennom å bremse de skadelige automatiske kuttene innen utdanning, medisinsk forskning, investeringer i samferdsel og jobber i forsvarssektoren i de neste to årene," sier Murray.

Avtalen ble fremforhandlet av nettopp Ryan og Murray, og den vil gi en bedre budsjettbalanse enn dersom kun de automatiske kuttene hadde blitt innført. Dette er på grunn av et bredere inntektsgrunnlag og enda flere sparetiltak, blant annet at føderalt ansatte vil måtte betale mer for pensjonsordningene sine.

Ifølge republikaneren Ryan er derfor sluttproduktet en enda større reduksjon av budsjettunderskuddet enn det man kunne oppnådd ved de automatiske kuttene. "Dette lovforslaget reduserer underskuddet med 23 milliarder dollar [140 milliarder kroner]. Og det øker ikke skattene, og det representerer en smartere måte å kutte kostnadene på," oppsummerer Ryan.

Men avtalen tar ikke for seg demokratenes krav om å forlenge utbetalingene for arbeidsledige, som snart er i ferd med å løpe ut. Den tar heller ikke for seg republikanernes krav om reformer i dyre programmer som finansierer inntektene og helsetjenestene til pensjonister. Dette forblir stridsemner.

Avtalen oppnår derimot noe annet, ifølge demokraten Murray. "Alle problemene våre løses ikke gjennom denne avtalen. Men jeg tror den er et viktig skritt for å bidra til å lege noen av sårene her i kongressen, å bygge opp igjen noe tillit, og vise at vi er i stand til å gjøre noe uten at det lurer en krise rett rundt hjørnet," oppsummerer Murray.

Obama kan leve med forslaget
Fra Det hvite hus blir også avtaleutkastet tatt vel imot. I en pressemelding fra president Barack Obama kalles forslaget "et godt første skritt" for å løse de store budsjettproblemene i USA. "Da dette er det første budsjettet på flere år der lederne av begge partier er enige, burde det amerikanske folket slippe å utsettes for skadene fra enda en nedstengning av føderale myndigheter i de neste to årene," heter det fra Obama.

"Denne avtalen har ikke med seg alt jeg skulle ønsket, og jeg vet at mange republikanere føler det på den samme måten. Det er slik kompromisser fungerer," legger Obama til. "Men det er et godt tegn at demokrater og republikanere i kongressen var i stand til å komme sammen og bryte med et mønster av kortsiktige beslutninger fremdrevet av akutte kriser," ifølge presidenten.

De fleste amerikanske medier forventer at forslaget til en løsning på budsjettkrisen vil finne flertall i både Representantenes hus og Senatet, selv om nok mange republikanere vil stemme mot det. Amerikanske velgere er lei av stadige budsjettkriser og politikere som ikke er i stand til å komme til enighet, og det antas at det vil skade republikanerne dersom de ikke støtter avtalen fremforhandlet av Ryan og Murray.

Svaret vil komme allerede i løpet av denne uken, når Representantenes hus skal stemme over avtaleutkastet. Og dersom det republikanske flertallet der aksepterer utkastet, vil det bli presentert for Senatet kort tid etter. Og der er det demokratisk flertall.

Deler av denne artikkelen er levert av VoA.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no