See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 17.10.2013 - Albania: "Eit ja til EU fordi nei til Hoxha"
» 16.10.2013 - Grønt lys for Albania og Makedonia i EU
» 25.06.2013 - Opposisjonsseier ved valget i Albania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det siste store valgmøtet til den sosialistiske opposisjonen i Albania ble holdt i Tirana i går kveld
© Partia Socialiste/Kureren
Politikk - Albania

EU-tilnærmingen står på spill når Albania går til valg

Opposisjonsleder Edi Rama under gårsdagens valgmøte

© Partia Socialiste/Kureren
Kureren, 21. juni 2013
- Albanerne går til valg på søndag. En rotete valgprosess med anklager om valgfusk har økt spenningsnivået i landet. Ikke bare velgerne krever demokratiske fremskritt, også EU truer med å fryse Albanias medlemskapsforhandlinger dersom valget ikke holder en høy standard.

Valgkampen har vært intens i lengre tid i Albania, og det er særlig de to store motpolene i den nasjonale politikken etter kommunismens som dominerer. På den ene siden står den nåværende statsministeren, Sali Berisja, som har styrt landet de siste åtte årene i spissen for en koalisjon av 25 sentrumshøyrepartier. Hovedmotstanderen er sosialisten og ringreven Edi Rama, som leder en koalisjon av 37 opposisjonspartier på venstresiden.

De to største partiene, ledet av Berisja og Rama, er omnipresente i valgkampen. Men de er påfallende like og valgkampen har i liten grad tatt opp de temaene som interesserer folk flest, nemlig sikringen av rettsstatlige prinsipper, kampen mot korrupsjon, økonomiske reformer, skaping av arbeidsplasser og fremskritt i forhandlingene med EU.

Derimot pranger Berisja og Rama med heller innholdsløse slagord, ofte med nasjonalistisk eller verdipolitisk budskap. Opposisjonen har slått seg på "change"-bølgen, selv om den i lange perioder har ledet landet i samme retning som statsminister Berisja. De ideologiske skillene mellom Ramas sosialister og Berisjas høyrepartier er da også minimale i praktisk politikk og valgprogram.

Kjennere av albansk politikk hevder derfor at det viktigste med søndagens valg er hvem som vil nyte godt av sine personlige lojalitetsforhold til partiledelsen i de to viktigste blokkene. Mest synlig blir de rundt 80.000 arbeidsplassene i offentlig forvaltning, som i regelen omfordeles etter et valg.

Og valgene i Albania har ikke hatt tradisjon på seg for å være rene. Uregelmessigheter, manglende samarbeid mellom de politiske blokkene og rapporter om stemmekjøp og valgfusk har preget de fleste valgene de siste tiårene, noe som også har skapt betydelig irritasjon i Brussel. EU krever at organiseringen av valg i Albania endelig må nå internasjonale standarder for at

Statsminister Ali Berisha under et valgkampmøte

© Partia Demokratike/Kureren
medlemskapsforhandlingene skal gå fremover.

Men hittil ser det dårlig ut for at søndagens valg skal nå denne standarden. Selv valgkommisjonen lever ikke opp til kravene i grunnloven.

Etter at et av koalisjonspartiene i Berishas regjeringsblokk vekslet over til opposisjonen i april, endret regjeringen sammensetningen av valgkommisjonen for å beholde sitt antall på tre representanter i kommisjonen. Opposisjonen hevder at dette er grunnlovsstridig, og trakk sine tre representanter fra kommisjonen. Nå har valgkommisjonen kun fire medlemmer, mens grunnloven krever et minimum på fem.

Med en grunnlovsstridig valgkommisjon, der opposisjonen ikke er representert, vil et knapt valgresultat mellom de to blokkene på søndag lett kunne føre til konflikter og beskyldninger om valgfusk når stemmene er talt. Og slike beskyldninger er allerede kommet.

Ramas sosialister beskylder statsminister Berisja for å ha manipulert manntallet, angivelig med 26.000 velgere som er oppført to ganger og 352.000 velgere oppført uten korrekt adresse. Det siste punktet er viktig, da det er tradisjon for å busse sine velgere til de valglokalene der stemmene deres kan være utslagsgivende.

Videre hevder opposisjonen at funksjonærer er blitt beordret til å stemme på Berisha og fattige betalt for å stemme på ham. Et manglende forbud mot mobiltelefoner i valgavlukkene fører angivelig til at betalte velgere beordres til å ta bilder av valgseddelen som bevis for at de har stemt "riktig".

Meningsmålinger i mai viste en klar ledelse for den sosialistiske opposisjonen, som kunne forvente å få oppimot 50 prosent av stemmene. Målinger har også vist stor misnøye med Berisjas regjering. Men viktigsts av alt har målingene vist at albanerne har liten tillitt til hele det politiske systemet og at mange derfor ikke kommer til å stemme på søndag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no