See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 17.10.2013 - Albania: "Eit ja til EU fordi nei til Hoxha"
» 25.06.2013 - Opposisjonsseier ved valget i Albania
» 21.06.2013 - EU-tilnærmingen står på spill når Albania går til valg
» 25.03.2013 - Minoritetsseire i makedonsk lokalvalg











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Albanias statsminister Edi Rama og president for Europakommisjonen, José Manuel Barroso
© Europakommisjonen/Kureren
Politikk - Makedonia | Albania

Grønt lys for Albania og Makedonia i EU

Albanias statsminister Edi Rama og EU-leder Herman van Rompuy

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 16. oktober 2013
- Albania og Makedonia er ett skritt nærmere for å bli EU-medlemmer. Etter en lang evaluering har EU-kommisjonen i dag konkludert med å anbefale at Albania får status som kandidatland, mens den ber om å starte samtaler med Makedonia.

Dette var konklusjonen i EU-kommisjonens rapport om prioriteringene for 2014, som er blitt publisert i dag.

Ifølge rapporten konkluderer kommisjonen at Albania har oppnådd betydelige fremskritt på det politiske og økonomiske nivået. Likevel var det fortsatt mange ting som gjenstår, særlig når det gjelder "administrative reformer og respekten for grunnleggende rettigheter", mener kommisjonen.

Strid om Albania er rede
Men kommisjonens rapport er likevel bare en anbefaling, og medlemslandene kan motsette seg at Albania nå får kandidatstatus. Det neste skrittet for at Albania får starte forhandlingene om et EU-medlemskap er at statusen godkjennes av Det Europeiske Råd, der det forventes uenighet blant medlemslandene.

Debatten i rådet kan bli heftig, selv om presidenten for Europakommisjonen, José Manuel Barroso, tidligere har sagt at Albania vil kunne få status som kandidat allerede ved årsskiftet.

Storbritannia er sterkt i mot, og argumenterer at Albania har et høyt korrupsjonsnivå og ikke gjør nok i kampen mot dette problemet. Danmark, Finland, Nederland og Tyskland tviler på at Albania har kapasitet til å opprettholde den fremgangen som allerede er oppnådd.

Italia er derimot sterk i favør av denne utvidelsen av EU mot Balkan, selv om dette først og fremst er på grunn av egne økonomiske interesser. Ifølge den italienske avisen Il Sole-24 Ore viser ny statistikk at det er mer enn 400 italienske bedrifter som har etablert seg i Albania.

En viktig grunn til at EU-kommisjonen nå er positiv til at Albania får gå videre i den lange medlemskapsprosessen er at det ble avholdt relativt vellykkede valg i landet i juni i år. Der vant den sosialistiske opposisjonen, og for første gang har Albania opplevd et fredelig og demokratisk maktskifte uten videre dramatikk.

EU krevde i sommer at organiseringen av valgene i Albania endelig måtte nå internasjonale standarder for at medlemskapsforhandlingene skulle

EU-leder Herman van Rompuy og Makedonias statsminister Nikola Gruevski

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
gå fremover. Og etter valget sa observatørene seg stort sett fornøyde. Men statsminister Edi Rama må nå også levere på bedre rettsikkerhet og i kampen mot korrupsjon for at alle EU-landene skal ønske Albania velkommen.

Nytt forsøk med Makedonia
I EU-kommisjonens rapport oppfordres det også, for hittil femte gang, at det settes i gang reelle forhandlinger med Makedonia om prosessen mot et medlemskap. Men her kan det bli enda vanskeligere enn med Albania.

De fleste forventer nemlig at den greske regjeringen igjen vil bruke sin vetorett for å unngå dette. Aten krever fortsatt en navneendring av den tidligere jugoslaviske republikken, slik at landet ikke skal kunne forveksles med den nordgreske provinsen Makedonia. Myndighetene i Skopje har allerede endret sitt flagg og grunnlov som et tegn på god vilje, men de nekter å gjøre noe med landets navn.

Men Makedonia står også overfor andre utfordringer. Helt siden landets uavhengighet i 1991 har spenningen mellom de forskjellige folkegruppene truet stabiliteten i Makedonia, og dette er også noe som øker skepsisen hos samarbeidspartnerne i EU.

64 prosent av befolkningen er etniske makedonere og 25 prosent etniske albanere, og siden den væpnede konflikten i 2001 har det eksistert stor mistro mellom disse to folkegruppene. Albanerne beskyldes for å ønske å løsrive seg og forenes med Albania eller Kosovo, mens makedonerne beskyldes for å diskriminere minoritetsgruppene.

Men siden partiet VMRO-DPMNE vant parlamentsvalget i 2006 og nåværende statsminister Nikola Gruevski kom til makten, har landet vært styrt av en konservativ makedonsk-albansk koalisjonsregjering som også inkluderer det albanske partiet DUI. Og mens Makedonia søker EU-medlemskap, prøver landet på denne måten å dempe det etniske konfliktnivået.

Utenom Hellas mener da også de fleste EU-landene at Makedonia har gjort betydelige fremskritt og at landet er klart for å starte integreringen i EU.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no