See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 27.03.2014 - Historisk fredsavtale på Filippinene etter 30 års kamp
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Filippinenes president Benigno Aquino
© Malacañang/Presidency/Kureren
Politikk - Filippinene

President Aquino styrket etter valg på Filippinene

Filippinenes ekspresident og påtroppende borgermester av Manilla, Joseph Estrada

© Ramon F Velasquez/GNU/Kureren
Kureren, 14. mai 2013
- Partiet til Filippinenes president Benigno Aquino ser ut til å utvide sin støtte i kongressen og senatet etter gårsdagens valg. Valget ble sett på som en avstemning over Aquinos reformpolitikk mot korrupsjon og fattigdom.

Velgerne på Filippinene kunne i går stemme over nye representanter til halvparten av senatssetene og over 230 seter i representantenes hus. De fortsatt uoffisielle valgresultatene tyder på at Aquino klarte å øke sitt partis oppslutning ved valget og vinne et større flertall i både over- og underhuset i Manila. Det er i så fall første gang at en sittende regjering går frem i de såkalte midtperiodevalgene siden demokratiet ble innført på Filippinene.

Foreløpige tall viser at Aquinos liberale parti vil vinne 9 av de 12 senatssetene som sto til valg. Dermed vil partiet ha flertall i senatet. I valget til representantenes hus er det fortsatt ingen entydige tall, men valgkommentatorer på Filippinene sier at det ser ut til at de liberale også vil gjøre fremganger der.

Det ble også holdt lokale valg i går. Og i Manila er det allerede klart at det har skjedd et lite politisk jordskjelv. Her har opposisjonens Joseph Estrada, som ble drevet bort fra det filippinske presidentembetet for ti år siden på grunn av korrupsjonsanklager, valgt til hovedstadens nye borgermester. Estrada sikrer seg dermed et viktig posisjon som kan bli et springbrett tilbake inn i presidentpalasset ved fremtidige valg, dersom Aquino skuffer velgerne frem til 2016.

Kø av reformer
Benigno Aquino (53) er sønnen til tidligere president Corazon Aquino, og ble valgt til Filippinenes statsoverhode i juni 2010, ett år etter morens død. Aquino har prøvd å bryte med den konservative politikken til sine to forgjengere, Estrada og Gloria Arroyo.

I løpet av det siste året har president Aquino presentert flere viktige reformforslag, der han vil trenge støtte fra begge kamrene i de filippinske parlamentet for å få gjennomført dem. Det er derfor kommentatorer og presidenten selv på forhånd omtalte gårsdagens valg en folkeavstemning over reformprogrammene. Valget handlet, ifølge Aquino, "om det vil bli en fortsettelse og fartsøkning i reformprosessen, eller en tilbakegang til den gamle, egoistiske politikken som har skadet landet vårt."

Blant presidentens viktigste reformer er en omlegning av økonomien som har som formål å bekjempe fattigdommen på Filippinene. Dette inkluderer blant annet store reformer av skattesystemet som landets konservative krefter har protestert kraftig mot. Samtidig har presidenten innført et regelverk som sørger for mer åpenhet i økonomien, slik at færre midler skal gå tapt til den utbredte korrupsjonen.

En annen omstridt del av politikken mot fattigdom er oppmykninger i den svært konservative familiepolitikken på Filippinene. President Aquino underskrev nylig en lov om familieplanlegging som vil subsidiere prevensjonsmidler for de fattige, gi seksualundervisning på skolen og gi legehjelp til kvinner som har foretatt abort. Den katolske kirken og muslimske organisasjoner har i skjønn enighet protestert mot loven og klart å forhindre den i 12 år.

I tillegg til fattigdomspolitikken, er forslagene til Aquino for å løse den 40 år gamle væpnede konflikten på de sørlige øyene med muslimsk flertall svært omstridte på Filippinene. Aquino går inn for et lovverk som vil gi disse områdene et vidt selvstyre innen 2016. Opprørslederne og Aquino skrev under en fredsavtale i oktober i fjor, men denne må fortsatt godtas av parlamentet. Opposisjonen har hittil strittet imot.

Dersom de foreløpige resultatene blir bekreftet, ser det altså ut til at det nye parlamentet vil kunne vedta alle disse reformene som president Aquino allerede har underskrevet.

Presidentens talsmann, Edwin Lacierda, var i hvert fall optimistisk i dag. "Vi takker det filippinske folket for støtten de har vist til Aquinos reformagenda og positive endringer," sa Lacierda i dag. "Nå håper vi at de neste tre årene vil ta landet vårt enda lenger på den strake veien mot rettferdig fremgang, fred og stabilitet for alle," la han til, med tanke på at Aquinos presidentperiode går frem til 2016.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no