See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 20.06.2013 - Stor nødhjelpsaksjon på sydhavsperlen MarshalløyeneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stranden utenfor Majuro på Marshalløyene (arkivbilde)
© Stefan Lins/Flickr/Kureren
Samfunn - Marshalløyene

Tørkekatastrofe på sydhavsperlen Marshalløyene

Kvinner og barn i Ebeye på Marshalløyene venter på vannutdeling under tørken i 1998

© Angel Santiago/FEMA/Kureren
Kureren, 10. mai 2013
- Stillehavsøyene forbindes vanligvis ikke med tørkekatastrofer, men på Marshalløyene er det nå mer enn 6000 personer på isolerte øyer som trenger akutt hjelp og vannforsyninger utenfra. Regjeringen erklærte denne uken en nasjonal krise.

Marshalløyene ligger midt i Stillehavet og er en av verdens mest isolerte stater. Og i de nordlige atollene i dette svært vidstrakte sjøterritoriet har det knapt regnet siden februar. På disse relativt små øyene er det er få andre kilder til ferskvann enn regnvann - det nytter lite å grave brønner. Brønnene på de tørkerammede øyene har nå forurenset og salt vann, rapporterer hjelpeorganisasjoner.

Tørken som rammer de nordlige Marshalløyene settes i forbindelse med værfenomenet El Niño, som synes å opptre med stor styrke i år. Det har knapt regnet siden februar, noe som er svært uvanlig, og meteorologene antar at dette trolig ikke vil endre seg før i slutten av juli.

Og i og med at de nordlige øyene er svært isolerte, både fra hverandre og fra resten av verden, er det vanskelig for lokalbefolkningen å frakte nok vann til husholdningene på egen hånd. Ifølge myndighetene, lever nå en storfamilie på rundt 4 liter vann i døgnet, noe som er halvparten av de internasjonale anbefalingene og på litt lengre sikt kan føre til alvorlige helseproblemer.

FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA anslo i dag at det er rundt 6.000 personer som er rammet av tørkekatastrofen på Marshalløyene. Derav skal rundt 1.500 personer på fire atoller være akutt rammet. Ifølge OCHA-talsmann Jens Lærke, "er det meste av lokale vanntanker komplett tomme, og vannet fra brønnene er utrygt å drikke på grunn av bakterieforurensing og høye saltnivåer."

I tillegg hadde også det meste av matvareproduksjonen på atollene tatt skade. Avlingene av bananer og brødfrukt skal være komplett "ruinert" på grunn av tørken. "Mangelen på rent drikkevann er en akutt humanitær krise, og det er særlig barna som er sårbare," advarte Lærke.

Myndighetene har nå sendt ut to skip med nødhjelp fra hovedstaden Majuro. I første omgang har skipene med seg forsyninger av vanncontainere, hygieneutstyr og andre hjelpemidler til de 600 antatt verst rammede familiene på de nordlige atollene.

Regjeringen i Majuro har nå begynt å få inn internasjonal hjelp, blant annet fra FN, USA og Organisasjonen for migrasjon (IOM). Amerikanerne skal nå sette opp 13 solardrevne saltrensemaskiner som hver kan produsere 1.400 liter ferskvann om dagen. IOM har bidratt til å finansiere og organisere vann- og nødhjelpsleveransene.

Ashley Carl, som leder IOMs innsats på Marshalløyene, sier at, "logistisk sett, er dette et svært vanskelig miljø å jobbe i for å organisere en nødhjelpsoperasjon. Men nå drar alle i samme retning, myndighetene, giverne, hjelpeorganisasjonene og lokalsamfunnene, for å forhindre en enda større katastrofe," forklarer Carl.

Dette er ikke første gang det er en tørkekatastrofe på Marshalløyene. Ifølge amerikanske myndigheter, som har et spesielt ansvar for øygruppen, var det også en "ekstra stor katastrofe" grunnet "ekstrem tørke" på øyene fra januar til juni i 1998. Også denne tørken kom i forbindelse med værfenomenet El Niño, og det måtte store hjelpetiltak til for å forsyne befolkningen med nødvendig drikkevann.

Marshalløyene har vært en mer eller mindre selvstendig stat siden 1979, men er assosiert til USA, som blant annet har ansvar for forsvaret og sosiale tjenester. USA har militærbaser på øygruppen.

Republikken er blant de fattigste i Stillehavsregionen. Den består av over 1.100 øyer fordelt på 29 atoller, som ligger omlag midtveis mellom Hawaii og Ny-Guinea. Den enormt vidstrakte øystaten har rundt 70.000 innbyggere, som i første rekke lever av fiske, jordbruk og bistand fra USA. Turismen er svært lite utviklet, og det er også infrastrukturen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no