See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 25.02.2014 - Opposisjonen boikotter presidentvalget i Algerie
» 16.01.2014 - Algerie: "Dødssyk president" kort tid før valget











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Algeries president Abdelaziz Bouteflika: Hvor syk er han egentlig?
© NATO/Kureren
Politikk - Algerie

Presidentens helse skaper debatt i Algerie

Oversiktsbilde over Algeries hovedstad Alger ved Middelhavskysten

© Milton Grant/UN Photo/Kureren
Kureren, 10. mai 2013
- Den alvorlige helsetilstanden til Algeries mangeårige president Abdelaziz Bouteflika (76) skaper debatt i det skjulte om landets politiske fremtid. Bouteflika har ligget på sykehus i Frankrike siden 27. april etter et slag.

President Bouteflika har sittet ved makten i Algerie siden 1999 og til dels ledet et svært autoritært regime i det nordafrikanske landet. Presidenten har vunnet mer eller mindre troverdige valgprosesser siden den gang, og klarte i 2011 å unngå at den arabiske våren fikk større konsekvenser i Algerie.

For to uker siden ble Bouteflika, under stort hemmelighold, innlagt på et militærsykehus i Paris. Det er siden blitt bekreftet at presidenten hadde lidd av et slag, men utover jevne meldinger om at Bouteflika stadig er "på bedringens vei," blir det knapt gitt opplysninger om lederens helsetilstand i Algeries regulerte medielandskap.

I de siste dagene har det gått rykter om at Bouteflika skulle skrives ut av sykehuset i løpet av svært kort tid, men franske medier rapporterer nå at dette trolig ikke stemmer, med referanse til militære kilder. "Den algeriske presidenten er fortsatt i det militære sykehuset i Val-de- Grace. Det blir ingen endringer i sikkerhetstiltakene rundt nærværet av Algeries president i de kommende dagene," blir det rapportert fra Paris.

Og dette hemmeligholdet om statsoverhodets helse provoserer mange algeriere.

"Hvis han fortsatt er innlagt på sykehus, betyr det at tilstanden hans krever mer pleie og ikke bare hvile, som presidentkontoret sier til pressen? Hvor lenge blir han på sykehuset? Hvordan er tilstanden hans egentlig? Er han i stand til å fortsette å inneha ansvaret som statsoverhode?" spør 'El Watan', den ledende uavhengige avisen i Algerie, i dag i det som er en bemerkelsesverdig åpen kritikk.

"I Algerie blir all informasjon og alle rykter filtrert. Noen sier at han er alvorlig syk, mens kontoret til presidenten forsøker å roe befolkingen og si at han blir bedre og bedre. Andre tenker allerede på en etterfølger, og dette forårsaker tusenvis av spekulasjoner," legger den frimodige algeriske avisen til.

Noen observatører sier at presidentens dårlige helse er ikke noe nytt. Men i motsetning til tidligere anledninger, når helseplagene hans er blitt holdt hemmelig, har de blitt avslørt denne gangen, og da blir det mange spekulasjoner.

Og noen antyder at Bouteflikas store helseproblemer har knust ambisjonene hans om å presentere seg som presidentkandidat for en fjerde periode i 2014. Andre igjen, ser det hele som en taktikk for å vinne tid til å forberede seg for enda en mandatsperiode.

Flere kilder som er i sterk opposisjon til Bouteflika peker på at korrupsjonsskandalene som involverer presidentens rådgiver og bror, Said Bouteflika, kan ha bidratt til en forverring av presidentens helse og redusert sjansene hans for en ny periode ved makten.

Åpning for mer demokrati
I 1991 holdt Algerie sitt aller første demokratiske valg, som ble vunnet av islamistene og resulterte i et militærkupp. Kuppet, det påfølgende militærstyret og borgerkrigen ga en bråstopp for den demokratiske utviklingen. Men siden Bouteflika kom til makten i 1999, har det igjen blitt gjort flere viktige demokratiske reformer, riktignok med små skritt og uten reell sjanse for at opposisjonen vinner i nasjonale valg.

Den politiske opposisjonen, med unntak av de islamistiske grupperingene, er tillatt i landet, men den har altså ingen reell sjanse til å vinne et valg. Også det sivile samfunnet er styrket, og minoritetsgrupper som berberne får nå organisere seg friere. Hva angår pressefrihet, har Algerie fortsatt en lang vei å gå. Landets medier er stort sett statlige og spyr ut regjeringspropaganda. Men uavhengige medier som 'El Watan' har kunnet operere mye friere i de siste årene.

Selv om det antas at Bouteflika er lite populær i landet, anerkjennes det at presidenten har fått til mye for å bedre den sosioøkonomiske utviklingen i Algerie i løpet av det siste tiåret. Selv om arbeidsledigheten blant unge fortsatt er på rundt 20 prosent, har den blitt halvert de siste årene. Dermed har Bouteflika unngått den viktigste grobunnen for den arabiske våren som startet i nabolandet Tunisia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no