See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 26.04.2013 - Velgerne i Bhutan valgte bort kvinnene











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Velgerne står i kø i Bhutans hovedstad Thimpu
© Bhutans valgkommisjon/Kureren
Politikk - Bhutan

I dag velger Bhutan for andre gang i historien

Bhutans ungdommelige konge og dronning: Offisielt bryllupsbilde fra oktober 2011

© Bhutan govt./Kureren
Kureren, 23. april 2013
- Det lille, isolerte, buddhistiske kongedømmet Bhutan i Himalaya arrangerer i dag sitt andre parlamentsvalg noensinne. Kongen har utropt en nasjonal fridag i "verdens lykkeligste land" og stengt grensene i 24 timer.

Det er litt av en øvelse å organisere et fritt og rettferdig parlamentsvalg i et fjelland med så lite infrastruktur som Bhutan, selv om det kun er i overkant av 320.000 velgere som deltar i dagens stemmegivning. Så måtte valgkommisjonen i hovedstaden Thimpu da også gi opp valgkretsen Lunana i dag.

I et siste forsøk hadde kommisjonen forsøkt å transportere elektronisk valgutstyr og valgoffiserer til Lunana, helt nord i landet på grensen mot Tibet. Dårlig vær hindret igjen helikoptrene med utstyr og mannskap å lande i den isolerte provinsen. Dermed må valget i Lunana utsettes, ifølge valgkommisjonen.

Bhutan har lenge vært kjent som det mest isolerte landet i verden, der kongedømmet ville holde på de eldgamle tradisjonene og stå imot vestlig innflytelse som tv og internett og sterkt begrense antall utenlandske besøkende. Nå har dette blitt myket opp betraktelig. Tv og internett ble lovlig i 1999, turismen begynner å bli en viktig næring, og reformer ledet gradvis til oppbyggingen av demokratiske institusjoner.

I 2007 og 2008 kunne bhutanerne for første gang velge et tokamret parlament som også har reell makt. Kongen, som tidligere hadde absolutt makt, overlot kontrollen til en regjering som utnevnes av parlamentet. I november 2008 overlot reformkongen tronen til sin 28-årige sønn, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, som har holdt seg utenfor politikken.

Ved forrige valg, altså landets første, vant Bhutans freds- og velferdsparti 45 av de 47 setene i underhuset i Thimpu. Partiet har kampen mot fattigdom som sitt hovedmotto.

I valget til nasjonalrådet, overhuset i Bhutan, var det ikke lov for representantene å tilknytning til politiske partier ved forrige valg, men det er det ved dagens valg. Nå er det fem partier, og de fleste stiller kandidater i de 20 valgkretsene i dag.

Og valgkommisjonen og de nye nasjonale mediene har gjort sitt for at valget skal engasjere og folk skal delta. På den nye statskringkasteren, 'BBS', har det vært store debatter kandidatene imellom. I de forskjellige valgdistriktene har kommisjonen organisert folke- og debattmøter, og 'BBS' melder at folk har gått i times- eller dagevis for å delta og stille spørsmål til kandidatene.

Også kongen har på det sterkeste oppfordret folk til å delta. "Det er viktig at alle velgerne tar retten og plikten sin på alvor, utøver sin rett og velger den mest kompetente og fortjente kandidaten til å representere dem," mante kong Jigme i et dekret der han annonserte valget.

Hittil ser det ut til at oppfordringen følges opp og velgerne strømmer til i Thimpu og i distriktene, ifølge rapporter fra valgkommisjonen. Alt har hittil gått fredelig og velordnet for seg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no