See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.05.2013 - Guatemalas eksdiktator dømt for folkemord
» 19.03.2013 - Guatemalas folkemord for rettenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protester i Guatemala-by mot tidligere diktator Efraín Ríos Montt og andre folkemordsmistenkte
© Surizar/Flickr/Kureren
Politikk - Guatemala

Folkemordprosess mot Guatemalas diktator oppheves

Guatemalas eksdiktator Efraín Ríos Montt i retten da han sto tiltalt for folkemord

© Guatemalas menneskerettskommisjon/Kureren
Kureren, 19. april 2013
- Guatemalas høyesterett har annullert den pågående rettssaken mot tidligere diktator Efraín Ríos Montt, som er tiltalt for folkemord. Avgjørelsen kommer etter stort press fra ultrakonservative grupper i landet.

Dommer Carol Patricia Flores leste i går opp en melding fra Guatemalas høyesterett i rettssalen der hun våker over saken mot folkemordstiltalte ekspresident Ríos Montt. Høyesterett hadde beordret henne å droppe saken mot eksdiktatoren etter at det var usikkert om tiltalen var i henhold til landets grunnlov.

Høyesterett måtte først avklare den grunnlovsmessige forankringen i en sak mot Ríos Montt. Deretter kunne saken tas opp på nytt mot 86-åringen, som anklages for å ha beordret flere massakre av urbefolkningen i 1982-83.

Avgjørelsen kommer etter stort press fra konservative organisasjoner i landet, som fryktet at rettsprosessen kunne sette massakrene i forbindelse med tjenestemenn og politikere som fortsatt er aktive, blant dem Guatemalas nåværende president, Otto Perez Molina.

Avgjørelsen har forårsaket stor bekymring hos påtalemyndigheten og blant ofrenes advokater, som beskrev beslutningen som "en fornærmelse mot ofrene."

Men høyesterettsavgjørelsen var delvis forutsigbar. Da rettssaken startet i mars, og den tidligere diktatorens advokater ble overveldet med bevis og vitner, begynte presset for å stanse rettssaken. Ultrakonservative krefter, som fortsatt har mye makt i Guatemala, klagde til høyesterett og hevdet at anklagen var grunnlovsstridig.

Frykten for at dagens tjenestemenn også ville måtte svare for krigsforbrytelsene viste seg berettiget straks rettssaken startet. Et vitne, en tidligere soldat, identifiserte den nåværende guatemalanske presidenten, Pérez Molina, som en av de militære som var ansvarlig for å massakrere sivile.

Mediepresset mot presidenten, men også mot rettssaken, var umiddelbar.

Organisasjoner som den svært konservative veteranforeningen Avemilgua startet en kampanje for å forsvare Ríos Montt. "Hans eneste forbrytelse var å forsvare Guatemala mot kommunistisk aggresjon," ble det hevdet. Andre grupper overga retten et dokument med 10.200 underskrifter som fordømte det internasjonale samfunnet for å ha en "negativ" innflytelse over retten.

Les mer om Guatemalas folkemord i denne artikkelen: "Guatemalas folkemord for retten".

Ríos Montt ble i januar i fjor tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med 15 massakre som drepte 1771 medlemmer av ixilfolket, en gruppe beslektet med mayaene. Eksdiktatoren ble tiltalt sammen med sin tidligere sjef for militær etterretning, José Mauricio Rodríguez Sánchez, og rettssaken mot de to begynte 19. mars.

Blodig historie
Guatemala har en svært blodig historie, med en lang rekke av autoritære regimer som har begått systematiske overgrep mot særlig den indianske befolkningen. En av de fremste internasjonale røstene som har stått opp mot disse overgrepene er Rigoberta Menchú, som fikk Nobels fredspris for denne innsatsen i 1992.

Ifølge en FN-etablert kommisjon som har studert konflikten i Guatemala, ble så mange som 200.000 personer drept i løpet av de væpnede konfrontasjonene og diktaturene i landet mellom 1960 og 1996. Over en million flyktet fra landet. Kommisjonen anslo at regjeringsstyrker var ansvarlig for 93 prosent av de mange menneskerettsbruddene og konkluderte med at styrkene hadde utført "folkemord".

Etter år 2000, og som direkte følge av den FN-sponsede rapporten, har det gått mot et større rettsoppgjør i Guatemala. Som den første, ble Ríos Montts hærsjef Héctor Mario López ettersøkt for folkemord allerede i 2000 og endelig arrestert i 2011. Rettssaken mot ham har hittil ikke kunne gjennomføres da López behandles for kreft.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no