See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 20.08.2013 - Geriljagruppe "erklærer krig" i Paraguay
» 15.08.2013 - Politisk nybegynner tiltrer som Paraguays president
» 22.04.2013 - Mangemilliardær blir ny president i Paraguay











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Horacio Cartes, presidentkandidaten til Paraguays "Asociación Nacional Republicana"
© ANR/Kureren
Politikk - Paraguay

Paraguay avholder "verdens mest overvåkede valg"

Efrain Alegre, kandidaten til "Partido Liberal", under et valgkampmøte i Paraguay

© Efrain Alegre/Kureren
Kureren, 19. april 2013
- Valgkampen er avsluttet i Paraguay, og landet forbereder seg til nasjonale valg på søndag, med en massiv overvåkning fra internasjonale observatører. Valget er avgjørende for om Paraguay gjenopptas i det regionale samarbeidet, der landet ble ekskludert i 2012.

I overkant av 3,5 millioner paraguayanere går til urnene på søndag, under oppsyn av mer enn 300 internasjonale observatører, som kontrollerer at prosessen fri og rettferdig. Paraguay skal velge ny president, visepresident, representanter til parlamentet og senatet, samt til lokale myndigheter.

Av presidentkandidatene skiller det seg ut to favoritter fra de tradisjonelle partiene i Paraguay: den svært konservative Horacio Cartes fra "Partido Colorado", partiet som hadde makten i mer enn 60 år frem til 2008; og sentrumshøyrekandidaten Efrain Alegre, fra "Partido Liberal", som vant kampen om presidentvervet i 2012 etter 72 år i opposisjon.

Ifølge de fleste målingene som er blitt gjort i løpet av valgkampen, har de to fremste kandidatene omlag samme mulighet til å vinne. Men noen målinger fremhever også mulighetene til en tredje kandidat, Mario Ferreiro, fra koalisjonen "Avanza País".

Stemmegivningen i Paraguay inkluderer i år for første gang paraguayanere som er bosatt i utlandet. Ifølge valgkommisjonen er det mer enn 22.000 borgere bosatt i utlandet som kan stemme, og disse bor hovedsakelig i Argentina, Spania og USA.

Internasjonal betydning
Søndagens urnegang i Paraguay er blitt "et av verdens mest nøye overvåkede valg," uttalte lederen av gruppen av valgobservatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i går. Det er av stor betydning for Paraguays internasjonale samarbeid at valget anerkjennes som fritt og rettferdig.

I tillegg til OAS, er det en rekke internasjonale organisasjoner som har utplassert valgobservatører i Paraguay. Dette inkluderer blant annet Unionen av søramerikanske nasjoner (Unasur), Den europeiske union (EU), Mercosurs parlament (Parlasur) og Den interamerikanske union for valgorganer (Uniore).

Grunnen til at det er så viktig for paraguayanske myndigheter å dokumentere at valget er fritt og rettferdig er at landet ble ekskludert fra de viktige regionale blokkene Unasur og Mercosur i 2012. Dette var en reaksjon på at senatet i Ascención fjernet daværende president Fernando Lugo i en rask riksrettsprosess etter voldelige sammenstøt mellom politi og landarbeidere.

Lugo ble erstattet av visepresidenten, den liberale Federico Franco, som fortsatt sitter ved makten men ikke stiller til valg. Maktskiftet førte til opptøyer i Paraguay, men landets grunnlovsdomstol bekreftet at alt hadde gått lovlig for seg.

Men maktskiftet ble ikke anerkjent som legitimt av nabolandene i Sør-Amerika, som så på det som et "angrep på den demokratiske prosessen" i Paraguay. Flere kalte maktbyttet for et regelrett "kupp". Flere av landene i regionen, blant annet Argentina, Ecuador og Venezuela, har deretter nektet å anerkjenne regjeringen til Franco som landets legitime myndigheter, og Paraguay ble suspendert fra Mercosur og Unasur.

En av utfordringene for den som blir valgt til ny president i Paraguay blir derfor å diskutere landets gjenopptakelse i disse regionale blokkene, som blant annet sikrer frihandelen i området.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no