See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 31.10.2013 - Veksten i Afrika bremses
» 07.10.2013 - Ti år med vekst i Afrika "merkes ikke av folket"
» 30.09.2013 - UD: "Vi vil øke importen fra Afrika"
» 01.02.2013 - Ågepriser på pengeoverføringer til Afrika
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mange afrikanske land hadde gode inntekter fra landbruket i 2012
© World Bank/Kureren
Økonomi - Afrika

Sterkest vekst i Afrika, nå og fremover

Kureren, 15. april 2013 - Den økonomiske veksten i Afrika sør for Sahara kommer til å overstige gjennomsnittet i global vekst også i de neste tre årene, ifølge Verdensbanken. Kontinentets vekst er på 5 prosent, i hovedsak basert på økte investeringer og forbruk.

Det er sannsynlig at den økonomiske veksten i Afrika sør for Sahara blir mer enn 5 prosent i gjennomsnitt i hele perioden 2013-2015 som følge av høye globale råvarepriser og det sterkt økende forbruket på kontinentet, ifølge de siste tallene fra Verdensbanken. Dermed fortsetter Afrika å være en av de regionene i verden med desidert sterkest og sunnest økonomisk vekst.

Alt dette kommer frem i den siste utgaven av "World Bank's latest Africa's Pulse", en halvårlig analyse av situasjonen for og fremtidsutsiktene til økonomien til Afrika sør for Sahara. Og med den sterke veksten i store deler av Afrika de siste årene, i kontrast til det meste av verdensøkonomien, har analysene til Verdensbanken i lengre tid vært overveiende positive.

Og veksten er imponerende. I 2012 registrerte omtrent en fjerdedel av de afrikanske landene økonomiske vekstrater på 7 prosent eller mer. En rekke afrikanske land, spesielt Sierra Leone, Niger, Elfenbenskysten, Liberia, Etiopia, Burkina Faso og Rwanda, var blant verdens raskest voksende økonomier.

Den nye rapporten fra Verdensbanken anslo at vekstutsiktene på mellomlang sikt fortsatt er svært gode, og disse vil etter hvert bli støttet av en verdensøkonomi som gradvis går bedre, av større investeringer i infrastruktur på regionalt nivå, en øking i handel og vekst i privat næringsliv.

Men kontinentet har naturligvis fortsatt store utfordringer, særlig i forhold til de svært utbredte fattigdommen.

"Afrikanske land trenger mer strøm, arbeidsplasser og muligheter for familier og lokalsamfunn over hele kontinentet til å forbedre livene sine og få en slutt på ekstrem fattigdom," sier Verdensbankens Afrika-koordinator, Makhtar Diop. "Uten mer strøm og mer produktivitet i landbruket, kan Afrikas fremtidige utvikling ikke lykkes. Den gode nyheten er at afrikanske regjeringer er fast bestemt på å få dette til," la Diop til.

Forbruket og private investeringer øker
Forbruket, som står for over 60 prosent av Afrikas samlede "bruttonasjonalprodukt" (BNP), forble sterkt over hele kontinentet i 2012, opplyser Verdensbanken. I dette tiåret har veksten i privatforbruket til den økende middelklassen for første gang begynt å bidra til den økonomiske veksten i mange afrikanske land.

Trenden til økt forbruk skyldtes også en nedgang i inflasjonen, som sank fra 9,5 prosent i januar 2012 til 7,6 prosent i desember 2012 på kontinentalt nivå. Videre skyldtes den bedre tilgang til kreditt, for eksempel i Angola, Ghana, Mosambik, Sør-Afrika og Zambia.

Andre grunner til økt forbruk var lavere renter, større inntekter i landbruket som følge av gunstigere værforhold i land som Guinea, Mauritania og Niger, og den konstante strømmen av pengeoverføringer fra slektninger i blant annet Europa, som blir anslått til 31 milliarder dollar (177 milliarder kroner) i 2012 og 2011.

Med en større middelklasse og større tilgang til kapital og lån, har også investeringene i små og mellomstore bedrifter økt i det meste av Afrika, legger verdensbankrapporten til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no