See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 10.12.2013 - Uruguay, verdens første land som legaliserer cannabis
» 22.10.2013 - Uruguay innfører statlig cannabismonopol
» 04.04.2013 - Uruguay på vei mot homoekteskapChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Publikum i parlamentet i Montevideo feirer Uruguays homoekteskapslov
© ILGA/Kureren
Samfunn - Uruguay

Uruguay godkjenner kjønnsnøytral ekteskapslov

Kureren, 11. april 2013 - Endelig kom dagen som mange hadde ventet på. I går ble Uruguay det tolvte landet i verden og det andre i Latin-Amerika som godkjenner ekteskap mellom mennesker av samme kjønn. Loven tillater homofile par å adoptere barn.

Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven har vært på en lang reise mellom kamrene i det uruguayanske parlamentet siden desember, og alltid fått støtte av et overveldende flertall av representantene. I går, etter noen endringer, kom loven tilbake underhuset, der den endelig ble godkjent med 71 av 92 stemmer.

Det var stor stemning i parlamentet i Montevideo da loven ble vedtatt og parlamentarikerne følte at de var med på et historisk øyeblikk. Avstemningen ble gjort under tilrop om "likestilling, likestilling, likestilling" fra publikum som var blitt invitert til sesjonen.

"Jeg har fått mange telefoner fra begeistrede personer i dag" kommenterte Federico Grana til avisen 'El Observador'. Grana er nestleder i den venstreorienterte koalisjonen Frente Amplio og medlem av bevegelsen Ovejas Negras ("Svarte får"), som hadde tatt initiativ til homoekteskapsloven.

"Selv om vi allerede vet at vi har verdighet og går med hevet hode, er det slik at samfunnet anerkjenner oss i dag," la Grana til.

Loven tillater også adopsjon av barn for homofile par. Og den godkjenner at alle par, uavhengig av kjønn, kan velge rekkefølgen på etternavnene av sine barn. I Uruguay, som i hele Latin-Amerika og Spania, får barna to etternavn, den første av faren og den andre fra moren, men nå kan de altså stokke om på rekkefølgen.

Den uruguayanske katolske kirken gjentok denne uken ordene fra pave Frans fra den gang han var erkebiskop i Buenos Aires og den argentinske regjeringen jobbet for å innføre den første kjønnsnøytrale ekteskapsloven i Latin-Amerika i 2010: "Nå settes identiteten og overlevelsen til familien på spill: Far, mor og barn. Dette kan føre til alvorlige skader for familien. Det er en ødeleggelse av Guds plan," sa daværende kardinal Jorge Mario Bergoglio.

Den katolske kirken i Uruguay oppfordret til en stor demonstrasjon mot loven i Montevideo på tirsdag. Men det var svært få som møtte opp.

Lang liberal tradisjon
Uruguay ses på som et av de mest progressive landene på kontinentet når det gjelder sosial- og familiepolitikken, noe det er lang tradisjon for.

For eksempel var Uruguay blant de første landene i verden til å innføre allmenn stemmerett for kvinner i 1917, samt et av de første landene til å gi kvinner rett til selvbestemt skilsmisse. Også skillet mellom stat og kirke er dypt forankret i dette søramerikanske landet, såpass at Uruguay ikke lengre opererer med religiøse navn på helligdagene. For eksempel har "Påskeuken" i offisiell språkbruk blitt omdøpt til "Turismeuken".

Også når det gjelder full likestilling av homser og lesber, er Uruguay nå blant de tidligste i verden.

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først anerkjent i Nederland i 2001. Så ble det tillatt i Belgia (2003), Spania, Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010) og Danmark i 2012. Det er blitt også anerkjent i seks delstater i USA, i hovedstaden i Mexico, i den meksikanske delstaten Quintana Roo og den brasilianske delstaten Alagoas.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no