See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 02.07.2013 - Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra avstemningen om FNs våpenhandelsavtale i dag
© Devra Berkowitz/UN Photo/Kureren
Politikk | Samfunn - Verden

Banebrytende avtale om internasjonal våpenhandel

Kureren, 2. april 2013 - FNs generalforsamling vedtok i dag, med kun tre motstemmer, en banebrytende avtale om å regulere handelen med konvensjonelle våpen. Avtalen forbyr salg av våpen til verstinger hva angår menneskerettsbrudd.

Det overbevisende avstemningsresultatet i FN ga anledning til optimisme og feiring blant de mange landene og FN-organisasjonene som har jobbet lenge for å regulere den internasjonale våpenhandelen. De største våpeneksportørene valgte å ikke torpedere avtalen, men heller avstå fra å stemme.

154 land stemte for, 3 mot, og 23 var avholdende. Betegnende nok var de tre motstanderne Iran, Nord-Korea og Syria.

Disse tre landene hadde også torpedert forhandlingene om samme emne forrige uke, der verdens stater var nær ved å komme frem til en enstemmig og bindene avtale om internasjonal våpenhandel som kunne ha trått i kraft umiddelbart. Men motstanden fra Iran, Nord-Korea og Syria førte til at avtalen måtte opp i FNs generalforsamling, der den altså i dag fikk et overveldende flertall.

Nå må den ratifiseres av 50 land før den får gyldighet.

Avtalen vil innføre de første begrensningene i handelen med konvensjonelle våpen noensinne. "Stater vil ikke lenger kunne selge våpen dersom det er fare for at de vil bli brukt i forbindelse med brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten," ifølge FN. Generalsekretær Ban Ki-moon hyllet avtalen som "et kraftig verktøy for å bekjempe grove menneskerettsbrudd."

Norge var blant de mange landene som hadde ivret for avtalen. "Norge er lettet og glade over at våpenhandelsavtalen endelig er i havn," sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding i dag.

"Dette er samlet sett en avtale som vil medvirke til å få redusert menneskelige lidelser forbundet med uansvarlig og ulovlig handel med våpen. Den representerer en viktig milepæl for FN i arbeidet med våpenkontroll," legger utenriksministeren til.

Den nye avtalen omfatter et bredt spekter av konvensjonelle våpen, inkludert ammunisjon og deler og komponenter til slike våpen. "Dette har vært et viktig krav for Norge, men et kontroversielt spørsmål i forhandlingene fordi flere land blant annet ikke ønsket at ammunisjon skulle være en del av avtalen," ifølge utenriksdepartementet.

Også i generalforsamlingen var det mange uttrykk for glede og lettelse, ikke minst på bakgrunn av at arbeidet med å få i havn avtalen startet så lenge tilbake som i 2006. Presidenten for FNs generalforsamling, Vuk Jeremiæ, kalte avtaleteksten "banebrytende", i tillegg til å være både "robust og gjennomføringsvennlig."

Jeremiæ fremholdt at avtalen, når den settes i verk, vil få en stor praktisk betydning for å begrense "pågående konflikter, regional ustabilitet, tvangsflytting av folkegrupper, terrorisme og overnasjonal organisert kriminalitet."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no