See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 02.07.2013 - Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land
» 19.06.2013 - Obama besverger atomnedrustning foran Brandenburger Tor











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fredsprisvinneren i 2013: OPCW Director-General Ahmet Üzümcü
© OPCW/Kureren
Politikk - Verden

Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen

Kureren, 11. oktober 2013 - Nobelkomiteen i Oslo har kunngjort at Nobels fredspris for 2013 skal tildeles Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) "for dens omfattende arbeid for å avskaffe kjemiske våpen."

Thorbjørn Jagland kunngjorde i dag at fredsprisen går til den igjen svært aktuelle kampen mot de globalt forbudte kjemiske våpnene, og henviser dermed direkte til den aktuelle avvæpningen i Syria, der slike våpen er blitt tatt i bruk senest i august i år, ifølge FN.

Jagland benyttet også den korte presentasjonen av prisen til å legge ytterligere press på særlig USA og Russland for å oppfylle kravene i konvensjonen som forbyr kjemiske våpen. Men han viste også til den hundre år gamle kampen for å få forbudt disse våpnene.

"Under første verdenskrig ble kjemiske våpen brukt i betydelig grad. Genevé-konvensjonen av 1925 forbød bruk, men ikke produksjon og lagring av kjemiske våpen. Under andre verdenskrig ble kjemiske midler anvendt i Hitlers masseutryddelser," minte Jagland om i presentasjonen.

"Senere har kjemiske våpen vært benyttet flere ganger både av stater og av terrorister," la han til. I 1992-93 ble det utarbeidet en konvensjon som forbød også produksjon og lagring av slike våpen. Denne trådte i kraft i 1997. Siden da har OPCW gjennom inspeksjoner, destruksjon og på andre måter arbeidet for at konvensjonen blir iverksatt. 189 stater har til nå tiltrådt konvensjonen.

"Konvensjonene og OPCWs arbeid har etablert bruk av kjemiske våpen som et folkerettslig tabu," sa Jagland.

Jagland viste så til den aktuelle situasjonen i Syria, der OPCW nå står i spissen for å fjerne landets store arsenal av kjemiske våpen. "Den siste tids begivenheter i Syria, hvor kjemiske våpen igjen er tatt i bruk, har understreket behovet for å styrke arbeidet med å avskaffe slike våpen," understreket han.

Men Jagland minnet på at Russland og USA ikke overholder konvensjonen. "Noen stater er fortsatt ikke medlemmer av OPCW. Enkelte medlemmer har ikke overholdt tidsfristen, som var april 2012, for å ødelegge sine kjemiske våpen. Dette gjelder spesielt USA og Russland," spesifiserte han.

På pressekonferansen spesifiserte Jagland at det var et paradoks at USA og Russland nå var pådrivere for å presse Syria til å eliminere sitt arsenal av kjemiske våpen, mens de to landene fortsatt selv sitter på det som antas å være det to største arsenalene av slike våpen.

"Nedrustning er et sentralt punkt i Alfred Nobels testamente. Den Norske Nobelkomite har gjennom en rekke priser understreket behovet for å avskaffe kjernefysiske våpen. Komiteen vil med denne prisen til OPCW bidra til avskaffelse av kjemiske våpen," konkluderte Jagland.

OPWC er en internasjonal organisasjon med hovedkvarter i Den Haag i Nederland, der 189 land er medlemmer og dermed har forpliktet seg til å avskaffe kjemiske våpen. Det er kun Angola, Burma, Egypt, Israel, Nord-Korea, Syria og Sør-Sudan som ikke har tiltrådt organisasjonen og avtalen om å avkaffe kjemiske våpen. Syria blir OPCW-medlem på mandag neste uke, og dermed får organisasjonen 190 medlemmer. Den nye staten Sør-Sudan er også i ferd med å tiltrå.

I Den Haag var man ikke helt uforberedt på at organisasjonen i går frem ble trukket frem som den fremste favoritten. Nederlandske journalister kunne rapportere om jubel i OPCW-hovedkvarteret. Kun sekunder etter kunngjøringen var nettsidene til organisasjonen nede på grunn av overbelastning.

OPCW ledes av den tyrkiske diplomaten Ahmet Üzümcü, som trolig vil være den mest aktuelle for å reise til Oslo for å motta prisen. En ydmyk Üzümcü uttalte til pressen i dag at fredsprisen ville gi OPCW-arbeidet i Syria både mer oppmerksomhet og mer pågangsmot. Han var svært takknemlig for prisen på vegne av hele organisasjonen og medlemslandene.

Gratulasjoner fra hele verden begynner nå å tikke inn. Statsminister Jens Stoltenberg kalte dette en riktig og viktig pris fordi OPCW er i ferd med å nå målet om å avskaffe kjemiske våpen fullt og helt. "Om lag 78 prosent av verdens kjemivåpenlagre har blitt destruert. Kun en promille av lagrene som gjenstår kan skape de forferdeligste lidelser," sier Stoltenberg i en uttalelse, der han også viser til organisasjonens viktige arbeid i Syria.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no