See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Død sild langs strendene i Kolgrafafjörður, Vest-Island
© Róbert A. Stefánsson/Kureren
Samfunn | Viten - Island

Fjordutbygging gir massedød av sild på Island

Til knes i død sild

© Róbert A. Stefánsson/Kureren
Kureren, 7. februar 2013
- For andre gang på to måneder er titusener tonn sild skylt på land i Kolgrafafjörður vest på Island og brer en uutholdelig stank. Forskere peker på at en innsnevring av fjorden etter byggearbeider trolig har skylden.

Forsker Róbert Stefánsson ved Náttúrustofa Vesturlands (Vest-Islands institutt for naturhistorie) i Stykkishólmi melder om nok en miljøkatastrofe i Kolgrafafjörður vest på sagaøya. Minst 10.000 tonn sild har blitt skylt på land inst i fjorden og ligger og råtner på strendene.

Slike fiskestimulykker skjer fra tid til annen verden over. Men i Kolgrafafjörður er det allerede andre gang i løpet av få måneder, og det er langt fra normalt. Heller ikke den enorme mengden omkommet fisk er normal.

I desember var det til og med mellom 25.000 og 30.000 tonn sild som ble skylt i land på samme sted. Dette tilsvarer rundt ti prosent av den anslåtte totale sildepopulasjonen i den produktive fjorden. Stefánsson fant at ulykken i desember skyldtes at oksygennivået innerst i fjorden hadde blitt for lavt og at silden rett og slett ble kvalt og skylt på land.

Denne uken har Stefánsson igjen blitt utkommandert til fjorden. Han beretter om kilometervis av strand som er dekket med død fisk. Flere steder "vasset vi opp til knærne" i sild, sier Stefánsson, som skulle anslå omfanget av katastrofen og undersøke hva som forårsaket den.

Stefánsson konkluderer foreløpig at det denne gang ikke har vært snakk om kvelning. Han skylder på værforholdene og tror at store mengder sild rett og slett ble skylt på land. Silda var trolig ikke i stand til å forlate den indre delen av fjorden raskt nok da det blåste opp, da adgangen til fjorden er blitt innsnevret i de siste årene.

Instituttet hevder at de gjentatte ulykkene trolig skyldes nettopp denne menneskeskapte innsnevringen. I forbindelse med en bro som ble bygd over Kolgrafafjörður i 2004, ble det lagd en dam som stenger langt mer enn halvparten av innseilingen.

Det kunstige eidet har endret økosystemet sterkt, ifølge Stefánsson. Det har blant annet ført til mindre utveksling av havvann som igjen gir lavere oksygentilførsel. Og det hindrer

Død sild langs strendene i Kolgrafafjörður

© Róbert A. Stefánsson/Kureren
en rask forflytning av store fiskestimer.

Stefánsson har også studert historiske kilder for å se om tilsvarende massedød av sild har skjedd før dammen og broen ble bygd. Han har funnet frem til en mindre episode med død sild i 1941, men han påpeker at omfanget den gang var minimalt i forhold til dagens katastrofer.

Også massedød av sild i norske fjorder har blitt rapportert minst tre ganger i nyere tid, i 1984, 1988 og 2012. Men Stefánsson påpeker at norske og internasjonale hendelser ikke har nådd det store omfanget som i Kolgrafafjörður, hvor totalt minst 35.000 tonn sild er skylt på land i løpet av to måneder. "En sildedød av dette omfanget kan være unik globalt sett," konkluderer Stefánsson.

Den vestislandske fjorden har opp gjennom historien vært kjent som et eldorado for sildefiske. Silda kommer jevnlig opp fjorden, og i løpet av 1900-tallet har det flere ganger vært rapportert om et eventyrlig fiske i Kolgrafafjörður. Den lokale fiskestammen har tilsynelatende fortsatt ikke tilpasset seg den nye infrastrukturen ved fjorden.

For befolkningen ved Kolgrafafjörður er den nye sildemassedøden dårlig nytt. Som i desember, har ikke myndighetene tenkt å hjelpe til med å rydde vekk den råtnende og stinkende fisken. Ifølge Stefánsson skal silda bli liggende og nedbrytes. Men som i desember har lokalbefolkningen begynt å rydde vekk det de klarer på egenhånd, både for å slippe lukta og for mulig bruk som dyrefôr.

Også økonomisk er ulykken av betydning. Ifølge en beregning fra den islandske dagsavisen 'Morgunblaðið', ligger markedsverdien av de totalt 35 tonnene tapt sild på rundt 190 millioner norske kroner. Et tonn sild selges i dag for rundt 5.500 kroner.

Kolgrafafjörður ligger nord på Snæfellsnes, den store halvøya som stikker ut vest på Island mellom Reykjavik og Vestfjordene lenger nord. Nærmeste by er Stykkishólmi, som også huser Stefánssons institutt.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no