See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 06.12.2013 - Mandela: Sør-Afrika mistet sitt moralske og sosiale lim
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verdenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Samfunn - Sør-Afrika

Sør-Afrika går hardt ut mot barneekteskap

Sør-Akfrias regjeringstalskvinne Phumia Williams

© Kureren
Kureren, 31. januar 2013
- Medieavsløringer om at en 13-årig jentunge måtte gifte seg med en 57-åring har skapt bølger i Sør-Afrika. Regjeringen uttaler at slik praksis er "ulovlig og uakseptabel" og appellerer til publikum om å melde fra til myndighetene.

Den lokale dagsavisen 'Daily Mail' kunne avsløre at en 57-årig heksedoktor i landlige Limpopo hadde tvunget sin "13-årige epileptiske pasient" til å gifte seg med ham. Ifølge avisen hadde bekymrede naboer meldt fra om bryllupet til myndighetene, som arresterte heksedoktoren.

Heksedoktoren skal i politiavhør ha sagt at kulturen hans tillot ham å gifte seg med jenter ned i 12 års alder. Sør-Afrikas organisasjon for tradisjonelle helbredere tar imidlertid sterkt avstand fra påstanden og sier heksedoktoren har "forbrutt seg mot organisasjonens normer og verdier."

Regjeringstalskvinne Phumla Williams gikk i dag hardt ut mot heksedoktoren. "Denne hendelsen er ikke bare en kriminell handling men også umoralsk, særlig siden det er rapportert at jentas foreldre spilte en sentral rolle i saksforløpet." Foreldrene skal ha mottatt et større beløp i medgifte.

"Slik praksis kan ikke gå upåaktet hen i et land der barn er beskyttet og har rett til utdannelse og en stabil oppvekst," fortsatte talskvinnen. "Det skal en hel landsby til for å oppdra en unge, så det er derfor en kollektiv plikt å passe på og beskytte barna våre," sa Williams.

Hun oppfordret sterkt til en større årvåkenhet i samfunnet overfor slike tilfeller av barnemisbruk. Bryllup kan registreres statlig eller kirkelig i Sør-Afrika, men også arrangeres på tradisjonelt vis. I siste tilfelle vil de sjeldent registreres i et statlig register og faller dermed utenfor myndighetenes oppsyn.

Mens flerkoneri er tillat i Sør-Afrika, har landet et forbilledlig lovverk hva angår barns rettigheter. Barneekteskap er langt fra så vanlig som i enkelte andre deler av Afrika.

Men for at barneekteskap skal avdekkes, kreves det som regel at noen angir udåden. Dette skjer relativt sjeldent i Sør-Afrika, og pressetalskvinne Williams oppfordret derfor befolkningen til ikke å nøle med å angi dem so forbryter seg mot barn.

Barneekteskap, som regel mellom et jentebarn og en eldre mann, er vanligst i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Niger og Bangladesh leder den negative statistikken. I Niger blir 77 prosent av alle jentebarn giftet bort før de fyller 18, mens tallet er 65 prosent for Bangladesh. Mange av jentene giftes bort svært tidlig i tenårene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no