See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Carolus-Magnus-skolen i Burundi
© Bernd Weisbrod/Kureren

Burundi
Samfunn

Burundi nærmer seg full skoledekning

Elev ved grunnskolen i Makamba sør i Burundi

© Pawel Krzysiek/UNICEF/Kureren
Kureren
- Det sentralafrikanske landet Burundi, mest kjent for krig og katastrofer, har med stormskritt nærmet seg målet om full skoledekning for alle landets barn. Innføringen av gratis skolegang for alle har vært en stor suksess.

Tilbudet av gratis og obligatorisk skolegang har vært en suksesspolitikk i Burundi i de siste årene, og nå har nesten alle barn i landet tilgang til en grunnskoleutdannelse. Dette på tross av at Burundi er et av verdens fattigste land.

I en FN-rapport fra 2012 kommer det frem at Burundi topper listen over de landene som har gjort størst fremskritt i utdannelsessektoren. Ifølge FNs barnefond UNICEF har andelen skolepliktige barn som får skolegang økt fra 59 prosent i 2005 til hele 96 prosent i 2011.

Med bakgrunn i at Burundi er et land som fortsatt gjenoppbygges fra en lang borgerkrig og at landets skoler var blant krigsmålene, er fremskrittet enda mer bemerkelsesverdig. "Dette er et klart eksempel på en regjering som tar tak i utdannelsessektoren, og da særlig den allmenne skoleplikten" roser UNICEFs representant i Burundi, Johannes Wedenig, i samtaler med tidsskriftet 'Africa Renewal'.

Wedenig forklarer at man i Burundi har funnet den sjeldne kombinasjonen av klar politisk vilje og handlingskraft, samt bred støtte fra landets bistandsytere. Et stort internasjonalt støttet regjeringsprosjekt, "Tilbake til skolen", har bidratt med læremateriell, pulter, toalettfasiliteter og skolebøker til landets gjenoppbygde skoler.

Men veien har ikke vært smertefri, innrømmer Wedenig, særlig med tanke på problemene som oppsto da alle de nye elevene kom til skolene fra en dag til en annen. På den korte fristen hadde det vært umulig å skaffe nok kvalifiserte lærere, klasserom, pulter og bøker. En av de negative effektene av den voldsomme økningen i antall elever har derfor vært overfylte klasserom og færre lærere per elev.

Stort frafall
Antall elever har økt sterkt både på bygda og i byene. Wedenig påpeker at problemene har vært noe større på landet enn i byen. Her har infrastrukturen, lange skoleveier og tilgangen til kvalifiserte lærere skapt størst problemer.

Men det største problemet er å klare å holde elevene i skolen når de først har begynt. "Generelt mister vi 50 prosent av elevene før de har fullført grunnskolen. Og av de som går videre til videregående utdannelse mister vi 50 prosent til," oppsummerer Wedenig.

Det er flest jenter som dropper ut av skolen i Burundi. Wedenig sier at jentebarna opplever størst pro

Ruinene etter skolen i Kibimba, som var åsted for en massakre under borgerkrigen i Burundi

© Dave Proffer/GNU/Kureren
blemer i skolealderen. "Ved innskrivningen har man så å si likt antall. I noen provinser er det til og med flere jenter enn gutter. Men fra en viss alder er det flere jenter enn gutter som dropper ut." Ifølge UNICEF-representanten skyter problemene fart i puberteten. Problemene inkluderer mangel på separate toaletter for gutter og jenter, tidlige giftermål og tenåringsgraviditeter.

Men i noen områder er det flere gutter enn jenter som dropper ut av skolen. Dette gjelder særlig grenseområdene til Tanzania, der guttene tiltrekkes av jobbtilbud over grensen i boomnæringer som gruveindustrien.

Kvalitetsproblemer
Underfinansiering av skolesektoren er også et kjerneproblem i Burundi. Budsjettene har ikke økt i samme takt som antall nye elever, noe som "åpenbart" har ført til en dårligere kvalitet på undervisningen, ifølge Wedenig.

Som et svar på utfordringene har Burundi nylig innført et system kalt "école fondamentale". Konseptet er å oppfordre skolebarna til å være mer kreative og konkurranseorienterte for å nå opp til lærenivået i andre østafrikanske land. Det legges vekt på deltakende pedagogikk, hvor elevene skal stå i sentrum for læringen mens lærerne først og fremst er tilretteleggere.

Wedenig roser politikken som et modig skritt, men advarer at et slikt system trenger en god administrasjon.

Men på tross av høyt frafall, underfinansiering og kvalitetsproblemer, har Burundi kommet et langt skritt på veien til å oppnå FNs tusenårsmål om utdanning for alle. Landet vil måtte justere mye på systemet sitt og investere mer i utdanningssektoren, "men til syvende og sist er det vel verdt det," understreker Wedenig.

Bakgrunn
Burundi er et lite land i Øst- og Sentral-Afrika med svært høy befolkningstetthet. Siden før uavhengigheten i 1962 har landet vært preget av konflikter mellom befolkningsgruppene hutuer og tutsier. Særlig etter folkemordet i nabolandet Rwanda har konflikten blomstret opp igjen. Etter diverse fredsprosesser er det nå tilnærmet fredelige tilstander i landet.

Den politiske ustabiliteten og gjentatte krigsherjinger har gjort fruktbare Burundi til et av verdens aller fattigste land. Men med freden har økonomien vokst raskt og Burundi spås svært gode fremtidsutsikter dersom freden holder.



    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no