See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboomChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Denne unge, friske hannløven ble fanget opp av kameraer i nasjonalparken Plateaux Batéké i Gabon
© Philipp Henschel/Panthera/Kureren
Reise - Gabon

Økoturisme: Gabon feirer løvenes tilbakekomst

Nasjonalparken Plateaux Batéké sørøst i Gabon

© Parcs Gabon/Kureren
Kureren, 15. mars 2015
- I noen land jager de ulven over grensa, i andre frykter de tigerens utbredelse. I Gabon har man et annet forhold til rovdyr, selv de som beviselig kan være farlige for mennesker: Løvenes overraskende tilbakekomst blir feiret som en stor mulighet.

Ingen har observert en løve i sentralafrikanske Gabon - landet med størst dekning av nasjonalparker i hele verden - siden 1996. Gabon er ikke engang kjernebiotopen for løver, da det meste av landet er dekket av regnskog og det er lite savannelandskap.

Overraskelsen var derfor stor da et videokamera i nasjonalparken Plateaux Batéké fanget opp et stort rovdyr ved begynnelsen av året. Siden dette har to kameraer til fanget opp savannens konge, i noe som utvilsomt er gjentatte observasjoner av en løve. Dermed er det offisielt: Det finnes (igjen) løver i Gabon!

Kameraene i nasjonalparken sørøst i landet, på grensen mot Kongo, var egentlig satt opp for å studere de mange sjimpansene i Batéké. Derimot har de fanget opp en ensom hannløve, som antas å ha kommet langveisfra, fra Kongo-Kinshasa, gjennom Kongo-Brazzaville og inn i dette lille savanneområdet i Gabon. Hannløven var ung og så både frisk og velernært ut, ifølge forskerne.

Forskerne i nasjonalparken er naturligvis himmelfalne over den uventede sensasjonen. "Dette representerer et vidunderlig bevis for at det fortsatt er mulig for løver å leve i Gabon og i denne regionen," kommenterer Philipp Henschel, koordinator for et regionalt løvetellingsprogram som drives av miljøorganisasjonen Panthera.

"Videoen viser at myndighetenes arbeid med å verne landskapet, noe som begynte med etableringen av nasjonalparken Batéké i 2002 etter at man begynte å lete etter løver i området, har blitt kronet med suksess," legger Henschel til.

Henschel er ikke den eneste naturverneren som er begeistret over myndighetene i Gabon. Mye er ikke som det bør være i Gabon, men på natur- og miljøvernfronten er landet definitivt verdensledende. Enorme områder har blitt totalvernet som nasjonalparker, og i Gabon betyr et slikt vern at skogen faktisk ikke hugges ned, som i de fleste nabolandene, men derimot åpnes for økoturisme.

Daværende president Omar Bongo, som satt i gang det enorme naturvernprogrammet for over ti år siden, og hans sønn og nåværende president, Ali Bongo, har selvsagt baktanker med sitt miljøengasjement.

Gabon er et enormt, men nesten folketomt land med enorme mengder urørt og unik natur og kyst ved ekvator i hjertet av Afrika. Man kan enten hugge ned skogen for rask gevinst av småsummer, eller fremme økoturisme og kjøre inn en langsiktig større gevinst med byggekontrakter og turister. Bongo og Bongo har valgt det siste for landet sitt.

Langsomt begynner det å utvikles turistkomplekser langs den spektakulært vakre kysten, og det arrangeres fotosafarier inn i de nærmest ubebodde skogene i innlandet. Og med en til av Afrikas "big five", nemlig løven, å skilte med, er kameraopptakene fra Plateaux Batéké kun for godt nytt å regne.

Plateaux Batéké står for øvrig allerede på Unescos liste over verdens naturarv, og har vært der siden 2005, altså helt uten løver. Likevel er nasjonalparken fortsatt et nærmest utilgjengelig reisemål - noe som kanskje kan bidra ytterligere til å friste lykken?    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no