See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 28.04.2013 - Valgskred på Island: Slutt på sparepolitikken
» 26.04.2013 - Islands sosialdemokrater med siste valginnspurt
» 23.04.2013 - Mot comeback for høyresiden på Island
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstranter i Reykjavik foran Alltinget krever en folkeavstemning om EU-forhandlingene
© Kurtizz/GNU/Kureren
Politikk - Island

Islendingene krever sluttføring av EU-forhandlingene

Demonstrantene foran det islandske parlamentet, Alltinget, har protestert i en hel uke

© Gísli Tryggvason/GNU/Kureren
Kureren, 28. februar 2014
- Etter at regjeringen i Reykjavik bestemte å trekke Islands søknad om EU-medlemskap, har det vært store daglige protester i hovedstaden. Over 80 prosent krever en sluttføring av forhandlingene, og over 17 prosent har skrevet under på en kampanje med det samme kravet.

Det var i utgangspunktet ingen overraskelse at den høyreorienterte regjeringen, som vant valget på Island i fjor, avsluttet de islandske forhandlingene med Brussel om et EU-medlemskap. Regjeringspartiene hadde allerede i valgkampen flagget sin EU-motstand, og det har ikke vært aktive forhandlinger siden september i fjor.

Men regjeringsvedtaket om at Island formelt skal trekke EU-medlemskapssøknaden gikk likevel for langt for et stort flertall av islendingene. Helt siden utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson kunngjorde regjeringsvedtaket, har det for islandske forhold vært store, daglige demonstrasjoner foran Alltinget i Reykjavik.

Både på mandag og tirsdag var det over 3000 demonstranter foran det islandske parlamentet, som forlangte at forhandlingene måtte føres til ende slik at det islandske folket i en avstemning fikk se hvilke fordeler og ulemper et EU-medlemskap faktisk ville innebære. Også de seneste dagene har det samlet seg flere tusen foran Alltinget, mange av dem med EU-flagg.

Og i dag publiserte den islandske avisen Fréttablaðið en spørreundersøkelse, der hele 82 prosent av islendingene sa seg enig med demonstrantene foran Alltinget. Kravet er nå at det skal holdes en folkeavstemning om videreføringen av forhandlingene med Brussel, og selv 52 prosent av velgerne til statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons konservative parti støtter dette kravet.

Like imponerende er en digital underskriftskampanje, som ble lansert denne uken, som

Over 17 % av islendingene har allerede skrevet under på kravet om en EU-folkeavstemning: "Ja, jeg vil stemme!"

© Kureren
krever at Alltinget gjør et vedtak om en folkeavstemning om EU-forhandlingene. På få dager har den klart å samle 42.000 underskrifter, noe som tilsvarer over 17 prosent av de stemmeberettigede på Island.

De mange kommentarene fra dem som har underskrevet oppropet er megetsigende. "Jeg har ikke bestemt meg om min mening om EU, men jeg vil komme til å gi min stemme dersom vi kan holde dialogen gående," skriver én.

"Med en gang forhandlingene er fullført, kan vi avgjøre om vi ønsker å bli med i EU eller ikke," skriver en annen. En tredje påpeker: "Jeg har rett til å se hva avtalen med EU innebærer, både de gode sidene og de dårlige sidene ved et medlemskap. Det er det som er demokrati!"

Statsminister Gunnlaugsson reagerer ikke
Statsminister Gunnlaugsson har så langt ikke tenkt å bøye av for den massive folkebevegelsen og de relativt store protestene foran Alltinget. Regjeringen har ikke tatt noen initiativ til å endre beslutningen om å trekke EU-søknaden, selv om det skal være en splittelse om spørsmålet innad i regjeringspartiene.

Alltinget har drøftet problemet siden mandag, men fortsatt ikke kommet frem til en samlende konklusjon. På onsdag stemte parlamentet imidlertid imot et forslag fra Piratpartiet om å holde en folkeavstemning om spørsmålet den 31. mai i år, når islendingene i alle fall holder kommunalvalg.

Men debatten omkring regjeringsforslaget om å avslutte EU-forhandlingene har det ikke lyktes å få noen enighet om i Alltinget

Ikke til å rikke: Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

© UD/Kureren
, på tross av regjeringspartienes flertall der. Diskusjonene på Alltinget har til dels holdt det gående til langt ut på natten, men uten resultat. Parlamentsmedlemmene synes å være mer imponert over folkemengden utenfor Alltinget enn regjeringen.

Statsminister Gunnlaugsson ser samtidig ut til å tape i popularitet på grunn av sin steile holdning. Mange islendinger beskylder nå regjeringen for løftebrudd. I koalisjonsavtalen mellom de aktuelle regjeringspartiene ble det riktignok avtalt at medlemskapsforhandlingene skulle legges på is, men det ble også sagt at et eventuelt brudd skulle avgjøres i en folkeavstemning, som er det folket nå krever.

Etter bankkrisen, som startet i 2008, vedtok den daværende rødgrønne regjeringen til Jóhanna Sigurðardóttir å søke om EU-medlemskap, noe også flertallet av islendingene var for. Men allerede før valget i april i fjor hadde et flertall av islendingene skiftet mening om et eventuelt EU-medlemskap. Likevel viste målingene i fjor vår også klart at befolkningen ville at forhandlingene skulle sluttføres, slik at man kunne ta stilling til spørsmålet i en folkeavstemning.

Les mer om valget på Island i denne artikkelen: "Valgskred på Island: Slutt på sparepolitikken".

Og holdningen fra i fjor vår har holdt seg blant islendingene, viser aktuelle målinger. Flertallet er fortsatt mot et EU-medlemskap men krever en sluttføring av forhandlingene. Nå er det opp til Alltinget å gjøre et valg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no