See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ukrainere samlet foran parlamentet i Kiev ble i dag opplyst om at president Viktor Janukovitsj er avsatt
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Janukovitsj avsatt: Revolusjonen seiret i Ukraina

Borgervernet fra Maidan-plassen har i dag tatt over ansvaret for sikkerheten for Ukrainas parlament

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 22. februar 2014
- Ukrainas hovedstad Kiev er fullstendig i hendene på revolusjonsbevegelsen og selv i Øst-Ukraina er det nå store protester. Fredagens avtale med president Viktor Janukovitsj er annullert. Presidenten ble formelt avsatt på lørdag ettermiddag, samtidig som Julia Timosjenko ble løslatt.

Parlamentet i Ukraina har i ettermiddag, med grunnlovsmessig flertall, vedtatt å avsette president Janukovitsj. Det brøt ut jubel i Kiev da nyheten ble kjent. Den ukrainske hovedstaden har siden i går vært fullstendig kontrollert av protestbevegelsen fra Maidan.

Den siste bastionen til det gamle regimet i Kiev var det forhatte innenriksdepartementet, som i tre måneder har koordinert de væpnede aksjonene mot demonstrantene. Minister Vitalij Sakhartsjenko ble formelt avsatt av parlamentet allerede i går, og han skal ha rømt landet, ifølge ryktene til Hviterussland.

I morges kom også en svært ydmyk og forsonende melding fra departementet. "Vi tjener utelukkende det ukrainske folket og deler fullstendig borgernes ønske om endringer så raskt som mulig," het det i pressemeldingen. "Vi bøyer våre hoder fremfor det skinnende minnet etter ofrene," ble det lagt til.

Beklagelsen fra innenriksdepartementet kom naturligvis altfor sent til at Maidan-bevegelsen ville godta den. Den kom nemlig i etterkant av at politistyrkene, og selv de brutale spesialstyrkene "Berkut", hadde sluttet å lystre ordrene fra ministeriet og sluttet seg til revolusjonsbevegelsen. Men beklagelsen betyr at det sentral ikke lenger finnes noen kommandolinje som beordrer angrep mot demonstrantene.

Allerede i går tok revolusjonsbevegelsen fullstendig kontroll over Ukrainas hovedstad Kiev. Lokale sikkerhetsstyrker sverget sin troskap til revolusjonen og fulgte parlamentets oppfordring om å trekke seg tilbake til kasernene sine. Og de mange styrkene som var blitt sendt til Kiev fra provinsene var glade for at kjente opposisjonspolitikere eskorterte dem ut av Kiev i går, og slik garanterte for deres sikkerhet.

I dag er det selvforsvarsgrupper fra protestbevegelsen som har tatt over ansvaret for sikkerheten i Kiev. Innenriksdepartementets menn er sendt hjem, og militsgruppene bevokter parlamentet i Kiev og andre offentlige bygg "for å hindre hærverk og ødeleggelser på folkets eiendom," som det heter.

Og sikkerhetsopplegget til selvforsvarsgruppene fungerer. Det er rolig i hele Kiev. Parlamentet kan i trygghet beslutte sine historiske vedtak beskyttet av væpnede militser. Regjeringsbygg og sentrumsgater beskyttes mot hærverk og plyndring. Men det har ikke vært tilløp til plyndringer en g

Good bye Lenin: I storbyen Kharvik falt endelig Lenin-statuen i går

© EuromaidanPR/Kureren
ang, tvert imot deltar folk i stor ryddeaksjon for å fjerne avfall og rester etter kampene fra gatene i Kiev.

Selv da man i dag åpnet privatpalasset til president Janukovitsj for journalister og folk flest, slik at alle kunne se i hvilken luksus han levde, var selvforsvarsgruppene til stede og sørget for orden og sikkerhet. Her skulle ingenting stormes eller plyndres. En stor folkemengde strømmer fortsatt til presidentboligen og ser hoderystende på rikdommen Janukovitsj har samlet seg.

Protestene sprer seg til øst
Innenriksministeriets fall har også hatt en stor betydning for situasjonen i Øst-Ukraina, som fortsatt er under kontroll av Regionspartiet til president Janukovitsj. Her har det vært svært mange tilløp til masseprotester, men disse er hittil blitt slått brutalt ned av sikkerhetsstyrkene.

Til fredag kveld. I storbyen Kharkiv (Kharkov på russisk), Ukrainas nest største by, testet demonstrantene ut situasjonen i går ved å rive ned Lenin-statuen i sentrum. Det klarte de nesten uten motsand. Og i dag avholdes den største demonstrasjonen i Kharkiv noensinne siden uavhengigheten, ifølge opposisjonskilder.

Masseprotesten i Kharkiv har gått helt fredelig for seg. Politiet og regjeringsallierte militser har ikke prøvd å hindre demonstrasjonen, som også har et svært viktig budskap: "Øst og vest hører sammen!" er hovedparolen. Dette retter seg mot det store møtet som holdes i Kharkiv i dag som samler regionale ledere fra de ukrainske provinsene som styres av Regionspartiet.

Det er nemlig i praksis de politiske lederne fra Øst- og Sør-Ukraina som nå er samlet i Kharkiv. Det er disse landsdelene som sies å være mer russiskvennlige, og der president Janukovitsj fikk størst støtte ved forrige valg. Og det er stor frykt for at politikerne fra disse landsdelene nå vil benytte revolusjonen i Kiev til å prøve å løsrive seg, eller be om beskyttelse fra Russland. Dette prøver demonstrantene i Kharkiv å stoppe.

Og det er også i Kharkiv at tidligere statsminister Julia Timosjenko er blitt holdt fanget i et militærsykehus. Parlamentet i Kiev beordret løslatelsen av Timosjenko, og foran portene til sykehuset i Kharkiv har det samlet det seg en stor menneskemengde for å ta imot opposisjonslederen. Heller ikke her prøvde sikkerhetsstyrkene å stanse

Store folkemengder til fots og bils strømmer i dag til Janokovitsj' privatpalass for å se den utrolige rikdommen hans

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
folket, som viste seg ikke å vente forgjeves.

Revolusjonen har dermed full kontroll over situasjonen i Kiev og i Vest- og Sentral-Ukraina, mens sikkerhetsstyrkene ikke lenger hindrer folk i å protestere i sør og i øst. Dermed står revolusjonsbevegelsen fri til å ta over initiativet.

Parlamentet ignorerer fredagens avtale
Gårsdagens avtale, som EU-utenriksministre fremforhandlet mellom Janukovitsj og lederne for de tre opposisjonspartiene, ble på fredags kveld ikke godtatt av folkeforsamlingen på Uavhengighetsplassen (Maidan). Mellom 40.000 og 50.000 mennesker var samlet på Maidan, og opposisjonslederne ble buet ut og fortalt at avtalen, som ville gitt Janukovitsj makt helt frem til desember, ikke var akseptabel.

Det ble derimot reist krav om at Janukovitsj måtte presentere sin avskjed innen klokken 10 på lørdags morgen, ellers ville borgerverngruppene storme regjeringsbyggene. Men ingen visste hvor presidenten har oppholdt seg det siste døgnet. Privatpalasset hans ble i dag funnet ryddet for verdier og renset for inkriminerende papirer.

Og selv om Janukovitsj ikke kunne bli funnet og presset til å skrive under på sin avskjed, hadde han allerede utspilt sin rolle. Allerede natt til lørdag presenterte en parlamentsrepresentant forslag om riksrett mot presidenten, noe som betyr at parlamentet avsetter ham. Opposisjonslederne sa seg i morges enige om å behandle forlaget etter lunsj, og det fikk et massivt flertall i parlamentet.

Dermed er Radaen, det ukrainske parlamentet, i ferd med å fullstendig sette dagsorden for den videre utviklingen i landet, og fredagens avtale er ikke grunnlaget for denne utviklingen. Radaen har allerede gjeninnført grunnloven av 2004, og styrer på grunnlag av den, selv om president Janukovitsj formelt burde ha signert lovendringer før de trår i kraft. Grunnloven av 2004 gir parlamentet større makt enn den aktuelle.

Og uten å konsultere med presidenten, har Radaen også begynt prosessen med å utnevne en ny midlertidig regjering. I motsetning til fredagens avtale, er det ikke Janukovitsj som utnevner ministerne, men parlamentet selv. Og nå har Ukraina fått en ny innenriksminister fra opposisjonen, Arseni Avakov, som har fått i oppdrag å rydde opp i dette uglesette departementet.

Parlamentet setter seg også ut

En stor folkemengde samlet seg foran militærsykehuset i Kharkiv og ventet på å motta fengslede Julia Timotsjenko

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
over fredagens avtale i forhold til organiseringen av nyvalg. I stedet for å vente helt til desember, planlegges det nå å holde valg til parlamentet og presidentembetet i april eller mai. Vitali Klitsjko, som leder partiet UDAR, foreslo lørdag morgen at valgene skulle holdes "senest 25. mai", og dette ble i dag også vedtatt som datoen for presidentvalget.

Janukovitsj snakker om "kupp"
Kort tid før han formelt ble avsatt, ga president Viktor Janukovitsj på lørdag ettermiddag et intervju, fra ukjent sted, til den ukrainske tv-kanalen UBR. Her nekter han å gå av og hevder at det som samtidig skjer i Kiev er fullstendig illegitimt. "Dette er et kupp," påsto Janukovitsj overfor UBR.

Presidenten sammenlignet hendelsene i Ukraina de siste dagene med utviklingen "i Nazi-Tyskland på 1930-tallet". Janukovitsj hevdet han selv hadde gjort sitt beste "for å unngå blotsutgytelser" og "forsøke å beskytte folk som ble forfulgt." Han hevder videre at han "ble truet til å gå av frivillig. Men jeg kommer ikke til å gå av." Alle vedtakene Radaen nå fatter, og som han ikke vil underskrive, er også "illegale", hevder Janukovitsj.

Til sist hevdet den avsatte presidenten at de mange representantene fra Regionspartiet hans, som i hopetall forlot partiet etter at Janukovitsj ga ordre om å skyte på demonstrantene, også hadde opplevd press og trusler for å bytte side. "Dette er folk som ikke har tålt presset mot dem selv og familien. Men de er likevel svikere," sa Janukovitsj i intervjuet.

Det er fortsatt usikkert hvor Janukovitsj befinner seg. Nattens rykter om at han hadde rømt landet synes nå usannsynlige, og intervjuet med UBR tyder på at han fortsatt er i Ukraina. Det antas at presidenten er i Kharkiv, men han har ikke, som forventet, vist seg på møtet til de fortsatt lojale provinsfyrstene til Regionspartiet, som etter hvert er blitt beleiret av demonstranter som krever Ukrainas fortsatte enhet.

Og mens Janukovitsj nå må gjemme seg for befolkningen i tidligere så lojale Kharkiv, har hans gamle hovedmotstander, Julia Timosjenko, blitt frigjort av befolkningen i samme by. Timosjenko forlot lørdag ettermiddag arresten i militærsykehuset i Kharkiv til stor jubel fra de mange fremmøtte, og hun bega seg straks mot Maidan i Kiev. Der forventes enda større jubel.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no