See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjonChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonen og president Janukovitsj undertegnet kompromissavtalen sammen med tre utenriksministere fra EU
© Auswärtiges Amt/Kureren
Politikk - Ukraina

Liten tro på dagens avtale i Ukraina

Parlamentet i Ukraina vedtok i dag nærmest enstemmig å gjeninnføre grunnloven fra 2004, som sterkt begrenser presidentens makt

© UDAR/Kureren
Kureren, 21. februar 2014
- Opposisjonen i Ukraina lot seg i dag presse til å underskrive en avtale om et politisk kompromiss med president Viktor Janukovitsj, til tross for at situasjonen på gaten tilsa en snarlig full seier for revolusjonen. Mange er skuffet over at Janukovitsj vil sitte med makt ut året, og maktkampen fortsetter.

Utenriksministrene fra Tyskland, Polen og Frankrike har drevet et intenst og dyktig diplomati i Ukraina i over ett døgn. Maratonmøter med Janukovitsj og Ukrainas tre opposisjonsledere ført i ettermiddag frem til en avtale mellom partene, som etter mye nøling ble underskrevet av opposisjonen. En russisk utsendt boikottet imidlertid underskriftsseremonien.

Men også opposisjonslederne nektet å signere før Tysklands og Polens utenriksministere hadde presentert avtalen for demonstrantene på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev. Frank-Walter Steinmeier og Radoslaw Sikorski etterkom kravet, og fikk delvis godkjenning av kompromissavtalen fra lederne på Maidan. Dermed gikk opposisjonslederne også med på å underskrive avtalen.

Men det var med store forbehold at lederne for opposisjonen og demonstrantene gikk med på de fremforhandlede vilkårene. De vil nemlig gi president Janukovitsj reell makt i Ukraina ut året, selv om presidenten nå anses som fullstendig illegitim etter å ha gitt ordre om å skyte på sitt eget folk, noe som i de siste dagene har ført til rundt 80 døde og over 1000 sårede.

Vilkårene, som fortsatt ikke er helt bekreftet, skal være følgende: Det skal etableres en samlingsregjering som inkluderer både opposisjonen og presidentens Regionsparti. Der vil opposisjonen stille statsministeren, men president Janukovitsj vil ha det siste ordet i spørsmålet om hvem som skal bekle de andre ministerpostene. Det er imidlertid forbehold om at dagens innenriksminister, som er blant de hovedansvarlige for drapene på Maidan, ikke skal delta i den nye regjeringen.

Partene skal ha blitt enige om at den ukrainske grunnloven skal reformeres, og trolig tilbakestilles til 2004-versjonen. Det vil bety at mye av makten overføre fra presidentembetet til statsminister og parlament. Men grunnlovsreformen skal ha bli gitt frist til september i år, noe som i praksis vil bety at Janukovitsj blir sittende med sine vide fullmakter i syv måneder til.

Til sist skal det også forberedes nyvalg til både parlament og presidentembetet. Dette skal senest skje i desember i år, altså kun to måneder før det planlagte ordinære presidentvalget i februar 2015. Dermed vil Janukovitsj bli i stand til å sitte nesten hele embetsperioden ut, og med vide fullmakter helt til september.

Samtidig har parlamentet i Ukraina, Radaen, i dag nærmest enstemmig vedtatt at Ukraina straks skal gå tilbake til grunnloven av 2004. Dette vedtaket må teoretisk sett undertegnes av president J

Regnet med regimeskifte? Ukrainas hemmelige tjenester brant i går store mengder papirer

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
anukovitsj for å ha gyldighet, selv om parlamentet hevder å ha myndighet til denne endringen. Dermed er det allerede duket for en ny konfliktlinje i Ukraina, kun timer etter at avtalen mellom president og opposisjon ble undertegnet.

Regimet sto foran en kollaps
De svært gunstige vilkårene for president Janukovitsj står i sterk kontrast til situasjonen på bakken i Ukraina. Her har nemlig de fleste, unntatt i Øst-Ukraina, allerede skiftet side og sagt opp lojaliteten til presidenten etter at han ga ordre om å sette inn snikskyttere denne uken.

Selv politistyrkene i Kiev byttet i dag side, og lovte å forsvare demonstrantene og andre sivile på Maidan mot mulige nye angrep fra sikkerhetsstyrkene i "Berkut". Det utslagsgivende var den store brutaliteten de siste dagene, men også at det ukrainske parlamentet, Radaen, i går kveld beordret styrkene tilbake til kasernene og annonserte at alle drapene på Maidan ville bli undersøkt og de ansvarlige stilt for retten.

Politisk har Janukovitsj også mistet det meste av sin støtte. Selv i parlamentet er det ikke lenger flertall for Janukovitsj, som dagens og gårsdagens vedtak avslører, og flere titalls medlemmer av Regionspartiet har i de siste dagene forlatt partiet. I hele Vest- og Sentral-Ukraina har demonstrantene nå kontroll over administrasjonen, rettsvesenet og sikkerhetsstyrkene, og selv i Kiev har ledelsen vekslet side.

Selv når det gjelder kontrollen over sikkerhetsstyrkene svinner makten til Janukovitsj svært raskt. I provinsene vest i landet har politi og spesialstyrker ikke bare sagt opp lojaliteten til presidenten. Fra den store byen Lviv helt vest i landet kom det i dag busser med væpnede sikkerhetsstyrker til Kiev for aktivt å forsvare demonstrantene på Maidan.

I løpet av gårsdagen, da presidenten opplevde en enorm bølge av deserteringer, syntes de fleste i Ukraina å innstille seg på et maktskifte. Et stort antall allierte til Janukovitsj forlot i går i hui og hast landet, retning sikkerhet i Vest-Europa. Selv blant de hemmelige tjenestene, SBU, forberedte man seg på dette i går. I bakgården til SBUs hovedkvarter ble det observert agenter som brant store mengder papirer.

Kun i Øst-Ukraina kunne presidenten fortsatt stole på et intakt maktapparat. I motsetning til mange rapporter, er styret til Janukovitsj heller ikke populært i denne landsdelen, der de fleste er skuffet over den ekstreme korrupsjonen. Men lokale myndigheter og sikkerhetsstyrker har brutalt slått ned på al

På Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev tok man i dag avskjed med noen av de døde etter de siste dagers sammenstøt

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
le forsøk på masseprotester i Øst-Ukraina. Illustrerende nok er flere av de falne i Kiev fra Øst-Ukraina, da befolkningen her har måttet reise til hovedstaden for å kunne protestere.

Konflikten fortsetter trolig
På Maidan, der det i dag stort sett er rolig, er det derfor stor skepsis til en avtale som sikrer president Janukovitsj fortsatt makt. Mange reagerte med buing da avtalen ble kjent. Det utviklet seg raskt protester mot at "opposisjonen samarbeider med morderne" på Uavhengighetsplassen.

Ikke bare er det skuffelse over kompromisset. Man er også svært skeptisk til at president Janukovitsj i det hele tatt vil overholde avtalen. Det vises generelt til at Janukovitsj hele tiden har fart med løgn og brutt tidligere avtaler. Man regner med at presidenten vil prøve å bygge seg opp en maktbase igjen og forsøke å ta tilbake kontrollen når situasjonen har roet seg noe.

Derfor er også protestbevegelsens ledelse fast bestemt på å fortsette okkupasjonen av Maidan og å vedlikeholde bevegelsens maktbase for å fortsette å påvirke utviklingen. Det henvises til at konflikten langt fra er over, og at man fortsatt krever at Janukovitsj må gå av umiddelbart og stilles for en domstol.

I provinsene i vest er det heller ikke noen som har tenkt å gi makten tilbake til Janukovitsj. Flere provinser, blant dem Lviv, har erklært seg autonome. Forsøk på å gjeninnsette guvernører som er lojale mot presidenten vil neppe bli akseptert i noen av de "folkestyrte" provinsene.

Samtidig akter parlamentet, der det nå er et flertall mot president Janukovitsj, å drive frem raskere reformer enn det dagens kompromissavtale forutser, slik vedtaket om å gjeninnføre grunnloven av 2004 vitner om. Parlamentsflertallet ser heller ikke lenger på Janukovitsj som en legitim leder etter at han ga ordre om å skyte mot befolkningen.

I ettermiddag vedtok et større parlamentsflertall i tillegg en lov som fører til at tidligere statsminister Julia Timosjenko må settes fri. Ifølge grunnloven av 2004, har parlamentet trolig anledning til dette uten presidentens underskrift, men ifølge den senere grunnloven vil loven måtte godkjennes av Janukovitsj.

Maktkampen er dermed langt i fra over. Situasjonen nå er nemlig at parlamentet hevder at det har gjeninnført sine rettigheter fra 2004, mens presidenten hevder at han fortsatt har den utøvende makten i landet. Spørsmålet fremover vil bli hvem som vil følge ordrene fra presidenten, og hvem som vil følge ordrene fra parlamentet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no