See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og Tyskland utenriksminister Frank-Walter Steinmeier forhandler i Kiev i dag
© GermanForeignOffice/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina: Går Janukovitsj mot nederlag?

Etter at opprørerne i dag har erobret nytt terreng i Kiev sentrum, settes det nå opp nye barrikader

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 20. februar 2014
- Presset øker mot Ukrainas president Viktor Janukovitsj, ikke bare på bakken i Kiev og ute i provinsene. Parlamentet i Kiev forbereder nå en kompromissløsning, oligarkene går klarere ut mot presidenten og utenriksministrene til Tyskland, Polen og Frankrike synes å oppnå resultater i nye forhandlinger.

Den fornyede volden i sentrum av Kiev i dag, der nå opp til 100 mennesker kan ha mistet livet, var ikke tilsiktet fra verken president Janukovitsj eller opposisjonslederne. De politiske lederne i Ukraina viste i dag klar frustrasjon over at våpenhvilen de hadde blitt enige om i går kveld ikke ble overholdt i dag.

Og denne ekstreme voldsbølgen, der myndighetene har satt inn et større antall snikskytere som står bak de fleste drapene, har skapt stor misnøye blant de mer moderate kreftene som hittil har støttet president Janukovitsj. Både innad i det regjerende Regionspartiet til presidenten, og blant oligarker og sivile myndigheter som hittil har vært lojale, brer nå motstanden seg.

Den store testen på om president Janukovitsj fortsatt har politisk kontroll vil komme i Radaen, det ukrainske parlamentet, i løpet av dagen. Radaen er innkalt til et ekstraordinært møte for å søke en løsning på den svært blodige konflikten, og det er mange tegn som tyder på at mange medlemmer av presidentens Regionsparti er i ferd med å skifte side.

Ett viktig tegn på et skifte er at oligarken Rinat Ahmetov, Ukrainas rikeste mann og en av de viktigste sponsorene til Janukovitsj og regjeringspartiet, nå viser klare tegn på å ha fått nok. Tv-kanalen til Ahmetov, som hittil kun har vist regjeringspropaganda, begynte i dag plutselig å rapportere mer balansert fra konfrontasjonene i Kiev.

Men like viktig som at Ahmetov har stor makt til å påvirke folkeopinionen og finansieringen av regjeringspartiet, er at oligarken kontrollerer et titalls Rada-representanter fra Regionspartiet. Noen medierapporter hevder at opptil 50 av regjeringspartiets representanter i parlamentet følger Ahmetovs ordre. Hittil har Ahmetov instruert sine følgesvenner om å stemme for president Janukovitsj. Men vil han gjøre det også i dag?

Også andre medlemmer av Regionspartiet har i det siste døgnet uttrykt sin misnøye med eskaleringen av volden i Kiev og politikken til president Janukovitsj. Ifølge opposisjonskilder i Ukraina skal et 20-talls representanter fra regjeringspartiet ha tatt avstand fra Janukovitsj og vil stemme for politiske endringer i landet.

Og som et tegn på at opposisjonen i dag synes å ha tatt initiativet i det ukrainske pa

Rikest og mektigst i Ukraina: Rinat Ahmetov har trukket støtten til president Janukovitsj

© David Shankbone/GNU/Kureren
rlamentet, har en representant fra det høyreradikale opposisjonspartiet Svoboda i dag blitt gitt ansvaret for å lede det ekstraordinære Rada-møtet. Parlamentets omstridte president overlot møteledelsen til sin varamann fra opposisjonen.

Flere avhoppere
Men også utenfor parlamentet er det stadige rapporter om avhoppere fra regjeringspartiet. Blant de viktigste av disse er borgermesteren i Kiev, Volodimir Makenko. Makenko tok i dag offentlig avstand fra Janukovitsj og Regionspartiet, som han tilhører, og krevde en slutt på politiaksjonen mot demonstrantene i hovedstaden. Han ville nå jobbe for å dempe konflikten.

Flere ministere i den egentlig avgåtte tekniske regjeringen i Ukraina har i de to siste døgnene også forlatt sine poster. Andre ledere for statlige direktorater og institusjoner har også meldt sin avgang i protest mot volden i gatene i Kiev.

Og den sivile motstanden brer seg også i statsapparatet og i provinsene. Lederen for metroen i Kiev, som har vært stengt av sikkerhetsmyndighetene i over et døgn, truet i morges med å trekke seg dersom han ikke fikk åpne tjenesten igjen. Nå har metroen i Kiev blitt delvis gjenåpnet av myndighetene, men ikke stasjonene rundt Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev sentrum.

Også blant de nasjonale sikkerhetsstyrkene er det tegn til dissens. Demonstrantene melder at de har tatt nesten 100 politifolk til fange, og at svært mange av disse skal ha desertert. I Vest-Ukraina har hele politienheter, men også hærenheter, frivillig sluttet seg til opprørsbevegelsen og nekter å utføre ordre fra regjeringen i Kiev. Bølgen av ordrenekt synes å bre seg raskt.

Forhandlingssuksess for EU-ministerne?
En siste viktig utvikling i Ukraina i dag er at det nå pågår aktive og tøffe forhandlinger mellom partene, med prominente formidlere fra EU-landene. I dag kom utenriksministrene fra Tyskland, Polen og Frankrike til Kiev, på det som egentlig skulle være en kort visitt for å samle inn informasjon. Det utviklet seg i stedet til en meklingsprosess.

Først møtte utenriksministrene de tre opposisjonslederne som støtter opprøret i gatene i Kiev. Der ble de, igjen, presentert for opposisjonens krav, men ba også om moderasjon i disse kravene.

Etter dette m

Det ukrainske parlamentet, Radaen, er i dag samlet i et ekstraordinært møte

© UDAR/Kureren
øtet, og da gatekampene i Kiev var på sitt hardeste, reiste ministrene videre til presidentpalasset. Det som skulle være en kortere samtale om situasjonen i landet, trakk seg ut til et utmattende møte på over fem timer. De tre EU-representantene ville ikke uttale seg om hva som hadde skjedd under møtet da det endelig tok slutt, men nevnte kort at det nå var håp om å nå et kompromiss.

Og i stedet for å reise til Brussel, der de tre var ventet av de andre EU-utenriksministrene for å informere om situasjonen i Kiev, bestemte de seg for å forlenge oppholdet i den ukrainske hovedstaden. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier annonserte at man skulle ha enda et møte med de tre opposisjonslederne. EU-ministrene hadde åpenbart tatt på seg en formidler- eller meklerrolle.

Ifølge det lille som er kommet ut fra disse møtene, skal EU-trioen ha videreformidlet et kompromissforslag de hadde forhandlet seg frem til med Janukovitsj. Forslaget skal angivelig gå ut på å danne en samlingsregjering, å starte forhandlinger om grunnlovsendringer samt at det skal forberedes nyvalg til parlament og presidentembetet.

Men det eksisterer altså kun spekulasjoner om hva et eventuelt kompromissforslag kan inneholde eller hva Radaen kan komme til å vedta i dag. Men opposisjonen, som egentlig krever Janukovitsj' avgang, vil neppe slå seg til ro med mindre grunnloven føres tilbake til 2004-versjonen. Det vil i så fall gi presidenten langt mindre makt og dermed tillate opposisjonen å danne en ny regjering.

Men om dette er nok for at opprørerne i Kiev sentrum oppløser protestleiren, eller at de løsrevne provinsene i Vest-Ukraina igjen vil akseptere å bli styrt fra Kiev, det er et annet spørsmål. Motsetningene i Ukraina har nemlig kunnet vokse seg såpass dype i de siste dagene at det er mange som vil motsette seg kompromisser.

Og motstanden mot kompromisser og forhandliger er allerede til stede. Ukrainas fengslede eksstatsminister Julia Timosjenko sier, ifølge partiet hennes, i dag at opposisjonen øyeblikkelig må stanse forhandlingene med Janukovitsj for å ikke gjøre seg medskyldig i drapene. Hun krever at "Janukovitsj straks må fjernes fra presidentembetet og utleveres til den internasjonale domstolen i Haag."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no