See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spent stemning: Protestbevegelsen på Maidan i Kiev har i dag ventet seg et storangrep
© ShannyLeto/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Våpenhvile erklært i Kiev

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og de tre opposisjonslederne under forhandlinger tidligere i år

© Ukrainas presidentembete/Kureren
Kureren, 19. februar 2014
- Ukrainas president Viktor Janukovitsj har, etter et møte med to opposisjonsledere, annonsert en våpenhvile i hovedstaden Kiev. Den tidligere annonserte stormingen av protestleiren på Uavhengighetsplassen (Maidan) "kommer ikke til å skje," meldes det fra Kiev.

President Janukovitsj hadde i kveld et nytt møte med Arseni Jatsenjuk og Vitaly Klitsjko, lederne for Ukrainas to største opposisjonspartier. I motsetning til gårsdagens uforsonlige møte, ble de tre lederne i kveld enige om å få en midlertidig slutt på volden, som hittil har kostet minst 26 menneskeliv i løpet av kun ett døgn.

Myndighetene i Kiev hadde tidligere annonsert en storstilt aksjon for å fjerne protestbevegelsen fra Maidan, sentralt i hovedstaden. Tidligere i dag annonserte også de hemmelige tjenestene i Ukraina, SBU, som er den direkte etterfølgeren etter Sovjetunionens KGB, at de nå holdt på å iverksette en nasjonal storaksjon "mot terrorisme". Aksjonen ville gitt politiet utvidet myndighet til å arrestere mistenkte og bruke skytevåpen.

I løpet av kvelden endret imidlertid SBU sin offisielle erklæring, som var publisert på byråets hjemmesider. Plutselig var det kun snakk om at SBU var i ferd med "å planlegge" en aksjon "mot terrorisme".

I motsetning til i går og i natt har også de anslagsvis 10.000 væpnede politistyrkene som omringet protestleiren på Maidan gått relativt rolig til verks i dag. Det har vært spredte angrep på plassen, men ingen storstilte forsøk på å rive barrikadene og storme protestleiren, slik det var i går kveld.

Og tegnene til en mulig deeskalering ble i kveld bekreftet etter det relativt korte møtet opposisjonslederne Jatsenjuk og Klitsjko hadde med presidenten.

Ifølge Klitsjko, som leder partiet UDAR, lovte president Janukovitsj i løpet av møtet at sikkerhetsstyrkene "ikke vil storme plassen" der demonstrantene har vært samlet siden november i fjor.

"Vi har fått forsikringer fra Janukovitsj om at det ikke blir noe av stormingen av plassen," sier Klitsjko i en uttalelse etter møtet. "Dette betyr at vi i praksis har en våpenhvile. Og faktisk var dagens hovedtema å stanse volden som er blitt fremprovosert av styresmaktene. La oss nå se om konkrete gjerninger følger løftene til Janukovitsj," fortsatte opposisjonslederen.

Jatsenjuk og Klitsjko hadde videre avtalt med presidenten at man nå skulle gjenoppta de formelle forhandlingene om politiske reformer i Ukraina. "Neste etappe i samtalene med Janukovitsj vil bli holdt i morgen," avsluttet Klitsjko.

Også president Janukovitsj har på sin offisielle nettside i kveld bekreftet at det er inngått våpenhvile i Kiev, og at det fra og med i morgen vil bli nye politiske forhandlinger med opposisjonen. En arbeidsgruppe skal ha bli satt ned for å se på mulige løsninger på konflikten.

Hva fikk Janukovitsj til å endre mening?
Kontrasten mellom dagens og gårsdagens møte mellom det tr

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko: Bar sårede på Maidan i går, i møte med presidenten i dag

© UDAR/Kureren
e politiske lederne var stor. I går brukte president Janukovitsj hele møtet til å stille ultimative krav om at demonstrantene måtte forlate Kiev sentrum umiddelbart. Han la det fulle og hele ansvaret for volden på opposisjonen og ville ikke høre snakk om en våpenhvile.

Les mer om gårsdagens mislykkede forhandlinger i denne artikkelen: "Ukraina: Forhandlingene feilet, drapene fortsetter".

I løpet av det meste av dagen i dag kom det ordre fra presidentembetet som pekte i retning av en videre eskalering av konflikten. SBU ble gitt ordre om å starte en anti-terroraksjon. Det var snakk om at opposisjonsledere skulle etterforskes for "kuppforsøk", hærsjefen ble plutselig byttet ut og store mengder sikkerhetsstyrker begynte å bevege seg fra provinsene mot Kiev.

Men på den annen side ble det klarere at en rydding av Maidan ikke ville kunne skje uten et blodbad. Nattens motstand mot flere forsøk fra politiet på å storme barrikadene viste at demonstrantene nå var godt organisert, til dels bevæpnet og villige til å slåss til siste stund.

Og myndighetenes plan om å isolere Kiev sentrum slik at flere demonstranter ble avskåret fra å inntreffe på Maidan, viste seg mer og mer mislykket. Politisperringene på hovedveiene inn mot Kiev ble i løpet av dagen selv åsteder for sammenstøt, og ved flere anledninger lyktes det opprørerne å åpne veiene. Få timer før møtet lyktes det flere busser fulle av demonstranter fra den vestukrainske byen Lviv å ankomme Maidan.

Demonstrantene brukte også det samme våpenet mot sikkerhetsstyrkene. Det ble i løpet av dagen satt opp et stort antall veisperringer i det meste av Ukraina, der aksjonister sørget for å hindre politistyrker og regjeringsmilitsen i å nå Kiev. I Vest-Ukraina ble også det meste av forsyningene fra Polen og Vest-Europa stanset av aksjonister allerede på grensen.

Men viktigere enn dette var trolig det svært vidtrekkende opprøret i Vest-Ukraina, der opposisjonen har tatt over kontrollen i de fleste provinsene, inkludert over politistyrkene og deres våpenlagre. Selv en hærenhet i Vest-Ukraina gikk i dag over til demonstrantene. En rydding av Maidan ville derfor kun betydd at man sto fremfor en væpnet konflikt i hele Vest-Ukraina. En borgerkrig kunne ikke lenger utelukkes.

Les mer om opprøret i provinsene i denne artikkelen: "Vest-Ukraina forbereder seg på borgerkrig".

Dermed ble det i løpet av det siste døgnet klart at en videre konfrontasjonskurs kun kunne føre til et veritabelt blodbad og en lang konflikt i Ukraina. Fremfor et slikt scenario hadde selv president Ja

Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev sentrum i dag

© sprotiv/GNU/Kureren
nukovitsj skrupler.

Virkningsfulle sanksjonstrusler?
Løftet om våpenhvile kom bare noen timer etter at det ble klart at EU, og trolig USA, i morgen vil innføre sanksjoner mot president Janukovitsj og hans støttespillere. Men hadde disse svært reelle sanksjonstruslene noen innvirkning på presidentens beslutning om å stanse konfrontasjonslinjen?

Janukovitsj har neppe latt seg skremme av sanksjoner mot ham personlig fra vestlige land. Selv om Janukovitsj og hans sønn, som på rekordtid er blitt en av Ukrainas rikeste menn, har personlige økonomiske interesser i EU og Vesten, er familien fortsatt best økonomisk tjent med å beholde den politiske makten i Ukraina.

Men det er andre krefter i Ukraina som allerede tidligere i år har gjort det klart at den røde linjen for dem går ved sanksjoner. Og det er de steinrike oligarkene som opprinnelig sørget for at Janukovitsj vant valget og skaffet ham makten. Mange av oligarkene var allerede irriterte over grådigheten til familien Janukovitsj, som har skaffet seg store økonomiske privilegier i Ukraina på bekostning av andre oligarker.

Og selv om en stor del av den ukrainske handelen går til Russland og andre tidligere sovjetrepublikker, er det nettopp i Europa at oligarkenes enorme selskap satser størst. Der gjør de sine største investeringer, og der har de syltet ned store deler av sine privatformuer. Oligarkene som hittil har støttet Janukovitsj har offentlig gjort det klart at de er mot overdreven voldsbruk, og at de ikke vil finne seg i å bli utsatt for sanksjoner fra EU og USA.

Les mer om oligarkenes økende skepsis overfor Janukovitsj i denne artikkelen: "Ukraina: Oligarkene vender ryggen til Janukovitsj".

Allerede i går ble det klart at oligarkene personlig ville kunne bli utsatt for sanksjoner på grunn av den konfronterende politikken til Janukovitsj. Særlig signalene fra Østerrike, der politikerne snakker åpenlyst om å fryse kontoene og formuene til oligarkene, har nok provosert en viss frykt blant disse mangemilliardærene.

Det er derfor ikke usannsynlig at president Janukovitsj har fått en og annen oppringning fra sine rike støttespillere. Og da har trolig beskjeden vært at han er i ferd med å tråkke over den røde linjen.

Og alt i alt viste kostnadene ved en militær seier over demonstrantene i Kiev sentrum seg å være for store. Et blodbad i Kiev, muligheter for en borgerkrig, tapet av sine viktigste støttespillere og en nærmest total isolasjon så ut til å bli konsekvensene ved en storming av Maidan. Dette regnskapet synes å ha gått opp for Janukovitsj i løpet av denne onsdagen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no