See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 04.02.2014 - EU-tilknytning: Den sveitsiske modellen er i spill
» 15.11.2013 - Sveitserne stemmer over lokk for topplønninger
» 28.08.2013 - Sveits gir seg i skattestriden med USA
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 08.03.2013 - "Svarte penger flyttes fra Sveits til Miami"
» 04.03.2013 - Folkeavstemming: Slutt på lederlønnsfesten i Sveits











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frykter stengte grenser: Arbeidsmiljøet hos den sveitsiske farmagiganten Novartis er ungt og internasjonalt
© Novartis AG/Kureren
Økonomi - Sveits

Industrien i Sveits frykter store tilbakeslag

Lederen for sveitsiske arbeidsgivere, Valentin Vogt: "Jeg ville ikke søkt jobb i Sveits"

© Scanderbeg Sauer/Arbeitgeberverband/Kureren
Kureren, 11. februar 2014
- Akkurat nå er det 110.000 ledige stillinger i Sveits, for det meste for velutdannede fagarbeidere. De fleste stillingene vil gå til innflyttere fra Tyskland, Frankrike og Italia. Og særlig farmaindustrien, it-bransjen og helsevesenet frykter en krise når denne rekrutteringskanalen stenges.

Valentin Vogt leder den sveitsiske arbeidsgiverforeningen, og han har i flere måneder kjempet mot er kvotesystem for innvandring, slik et knapt flertall av sveitserne vedtok det i en folkeavstemming på søndag. "Det er klart jeg er skuffet," sier Vogt i et intervju med Neuen Zürcher Zeitung (NZZ).

"Hvem vil komme til et land som forteller deg at du må inn i kvoten," spør Vogt i intervjuet. "I tillegg må du reise alene, og familien får kanskje lov til å komme etter om noen år. Det gjør bare folk med lave kvalifikasjoner som er i beit for en jobb. Kandidater som kan velge mellom flere tilbud vil ikke finne seg i dette. Det ville for øvrig ikke jeg heller gjort," sier arbeidsgiverpresidenten.

Og det verste for sveitsisk næringsliv er usikkerheten, påpeker Vogt, som ser for seg at investeringene i Sveits vil begynne å avta innen kort tid.

"Næringslivet tar beslutninger på løpende bånd, og da venter man ikke på politikken. Hva er poenget med å investere i Sveits når man ikke kan være sikker på at man klarer å rekruttere kvalifisert arbeidskraft som skal utføre jobben?" spør Vogt i NZZ.

Innvandrere bærer økonomien
I enda større grad enn i Norge, er nemlig det store flertallet av de årlig 80.000 EU-innvandrerne høyt utdannet arbeidskraft som har en jobb allerede før de flytter til Sveits. Med tysk, fransk og italiensk som offisielle språk i de forskjellige sveitsiske kantonene, har Sveits et nærmest uuttømmelig arbeidsmarked på andre siden av grensen, i folkerike naboland.

Ikke bare flytter det 80.000 EU-borgere til Sveits hvert år. I storbyen Basel er det titusener dagpendlere fra tyske Baden og franske Alsace som fyller kontorene. En stor del av arbeidstakerne i Genève bor rett over grensen i Rhône-Alpes i Frankrike, der boligene er noe rimeligere. Og i den italienskspråklige kantonen Ticino er det over 50.000 dagpendlere fra italienske Lomba

I det fransktalende Sveits stemte de fleste mot innvandringskvoter: Avisen Tribune de Genève frykter "bruddet" med EU

© Faksimile
rdia som får hjulene til å gå rundt.

Og nettopp i "italienske" Ticino, med en beskjeden arbeidsledighet på 4,5 prosent, var ja-flertallet aller størst i søndagens folkeavstemning for å begrense "masseinnvandringen", noe som har blitt tatt svært ille opp av italienske innvandrere og medier.

Også flere bedrifter fra Lombardia, særlig innen motebransjen, har i det siste flyttet over grensen til Ticino, da skattetrykket i Sveits er nesten halvparten så lavt som i Italia, og de italienske dagpendlerne aksepterer lønninger som er noe lavere enn det typisk sveitsiske nivået.

Hva blir konsekvensene for dagpendlerne og for de EU-borgerne som allerede har flyttet over grensen? Det er fortsatt uklart. Men blant italienske statsborgere i Ticino snakker man allerede protestaksjoner og "opprør", ifølge lokal presse, og italienske bedrifter kunngjør at de vil revurdere planlagte nyinvesteringer i Sveits.

Veksten i Sveits har vært både høy og jevn gjennom kriseårene i europeisk økonomi, dette til tross for en til tider overpriset sveitserfranc. Innvandringen fra EU-landene har i seg selv ført til en årlig befolkningsvekst på rundt 1 prosent, som igjen skaper nye behov for arbeidsplasser innen alt fra varehandel til helsetjenester, og dermed bidrar sterkt til ny vekst.

Innvandring som konkurransefortrinn
Industrien har, på tross av høye lønninger i Sveits, hatt mange konkurransefortrinn i landet, ikke bare et relativt lavt skattenivå. Som Norge er Sveits et kunnskapssamfunn, og alpelandet har hittil kunnet rekruttere de beste av de beste fra hele Europa. Og nettopp dette konkurransefortrinnet frykter næringslivet nå vil gå tapt.

Av de 110.000 stillingene som akkurat nå står ledige i Sveits, er de største behovene innen it-sektoren, helsevesenet og den viktige farmaindustrien, men også i bankvesenet. Og det er ikke nok ledig kvalifisert arbeidskraft i

Hovedkvarteret til farmagiganten Novartis ligger i Basel, rett ved grensen til Tyskland og Frankrike

© Novartis AG/Kureren
Sveits for å fylle disse stillingene. Farmagigantene Novartis og Roche søker nå etter nesten 600 nye medarbeidere, men storbanken UBS trenger over 400 nye ansatte.

Farmaprodusenten Novartis er blant de sveitsiske storbedriftene som advarte sterkest mot å røre ved den frie arbeidsinnvandringen fra EU-landene. Bedriften har rundt 15.000 ansatte i Sveits, og kun hver tredje av disse er sveitsere. En fjerdedel kommer fra Tyskland; en femtedel er fra Frankrike. Tallene for Roche er, ifølge NZZ, nesten likelydende.

Pascal Brenneisen, administrerende direktør i Novartis, sier han frykter at industrien vil se resultatene av folkeavstemningen raskt, selv om regjeringen har tre år på seg for å innføre et kvotesystem. "Det er et dårlig signal," påpeker Brenneisen, og mange kvalifiserte arbeidstakere vil i utgangspunktet føle seg uønsket i Sveits og unngå å søke på stillinger der.

I Tyskland, Frankrike og Italia er presseoppslagene om "rasistiske Sveits" allerede dominerende, og mang en historie om dårlige arbeidsforhold og diskriminering på arbeidsplassen får spalteplass. Seriøse Die Zeit i Tyskland titulerer en analyse om folkeavstemmingen i Sveits med "Fuck you, Deutschland," og påpeker at sveitsernes nei "først og fremst var rettet mot tyskere."

Derfor krever Brenneisen nå at politikerne i Bern rydder opp på best mulig måte for å begrense skadene for det sveitsiske næringslivet. Han og andre i den sveitiske industrien har allerede annonsert at de nå vil legge press på regjeringen slik at de verste utslagene av avstemmingsresultatet kan unngås.

"Vi kommer til å kjempe for at gjennomføringen av kvoteordningen blir mest mulig romslig og storsinnet, slik at man kan begrense skadene for den sveitsiske konkurranseevnen," annonserer Novartis-lederen i en uttalelse i dag. Og regjeringen i Bern har allerede signalisert at den vil følge rådene fra næringslivet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no