See also:
» 18.02.2014 - Ny vold i Thailand etter at statsministeren siktes for korrupsjon
» 12.02.2014 - Thailands høyesterett forsvarer regjeringen
» 03.02.2014 - Nye protester etter betydningløse valg i Thailand
» 09.12.2013 - Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg
» 02.12.2013 - Thailands statsminister nekter å gå av
» 25.11.2013 - Voldsomme protester mot Thailands statsminister
» 11.11.2013 - FN-domstol: Kambodsja tilkjennes tempelet Preah Vihear
» 01.11.2013 - Amnesti i Thailand kan føre til ny protestbølge











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nok en dag med protester i Bangkok, den 18. januar
© Victor Dumesny/GNU/Kureren
Politikk - Thailand

Thailand: Revolusjon i revers

Omstridt: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

© Yingluck Shinawatra/Kureren
Analyse, Kureren, 31. januar 2014
- Om Thailand holder valget på søndag eller ikke, synes å få liten betydning for den nærmest forprogrammerte opptrappingen av konflikten, som i verste fall kan ende i en borgerkrig. Thailand synes å oppleve en "revolusjon i revers": Demonstrantene krever mindre demokrati.

På søndag er det planlagt nyvalg i Thailand, på tross av opposisjonens protester. Men om dette valget virkelig blir holdt, er det mye som tyder på at det vil bli utsatt i siste øyeblikk. De fleste er enige om at valget i utgangspunktet er meningsløst.

Regjeringen har utskrevet nyvalg for å få en folkelig bekreftelse på sin politikk, som opposisjonen har protestert heftig mot siden november. Men nyvalget gir liten mening da en viktig del av opposisjonen boikotter valget og ikke kommer til å godta resultatene. Dermed vil det ikke bidra til å avslutte protestene.

Dersom regjeringen i Thailand velger å utsette søndagens valg, blir også dette meningløst. Det vil kun bety en utsettelse av det mange tror er uunngåelig; en ytterligere eskalering av den spente situasjonen, et militært inngrep, eller i verste fall en borgerkrig.

Thailands regjering kunngjorde i begynnelsen av desember oppløsningen av parlamentet og nyvalg innen 60 dager som et svar på protestene i gatene. Statsminister Yingluck Shinawatra har nektet å gå av på tross av de voldsomme protester mot henne, som brøt ut i begynnelsen av november. Les mer om saken i denne artikkelen: "Thailand oppløser parlamentet og varsler nyvalg".

Demonstrantene anklager henne for korrupsjon og nepotisme, men også for kun å være en håndlanger for sin bror, Thaksin Shinawatra, som er i eksil etter at partiet hans ble forbudt. Yingluck ble imidlertid valgt på demokratisk vis av et flertall av den thailandske befolkningen.

Så hva er det demonstrantene egentlig ønsker?

Kanskje det mest interessant med revolusjonsbevegelsen i Thailand, er at den ønsker en "revolusjon i revers". Demonstrantene krever ikke mindre makt til monarkiet, men vil tvert i mot gi mer makt til monarkiet. De ønsker ikke mer demokrati, men mindre demokrati. Og de krever ikke mer sosial rettferdighet, men vil bevare de tradisjonelle privilegiene som en del av befolkningen nyter godt av i Thailand.

Viktigst av alt, ønsker demonstrantene å ikke respektere flertallets vilje, slik den uttrykkes gjennom valg. Flertallet av thailenderne ønsker nemlig Shinawatra-familien ved makten. Demonstrantene har derimot siden begynnelsen oppfordret hæren til å gripe inn og utføre et kupp.

Stor grunn til misnøye
Men det er reelle grunner for misnøyen, som slett ikke bare uttrykkes av den thailandske overklassen. Thailand drukner i korrupsjon. Landets demokrati er blitt uthult. Og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, det sentrale hatobjektet til opprørerne, er en dårlig orientalsk versjon av Silvio Berlusconi, som mange mener ligner mer på en mafiaboss en

Opposisjonen i Thailand begynte å protestere i begynnelsen av november

© Noot010/Twitter/Kureren
n en statsleder.

Regjeringsmakten er nå i hendene på Thaksins søster Yingluck, som har ført en like polariserende politikk som broren, som stort sett er rettet mot å sikre seg et stemmeflertall i provinsene.

Samtidig observerer befolkningen hvordan de viktige beslutningene til Yingluck fortsatt blir tatt av statsministerens bror, som mer eller mindre styrer landet fra eksil og får delta i regjeringskonferanser via Skype, til tross for at han ble avsatt i et kupp i 2006.

Provinsbefolkningen i nord har gitt seiere til Shinawatra-klanen i alle de valg der de har deltatt. Men den borgerlige opposisjonen, som nå demonstrerer i gatene, kan delvis skylde seg selv for ikke å ha vunnet et valg siden 1992. Opposisjonen krever reformer, men fremmer hele tiden de samme gamle, mislikte politiske lederne som skårer svært svakt på meningsmålingene.

Bønder mot monarkister
Thaksin, med sin populistiske stil, var i stand til å vekke den politiske bevisstheten hos et flertall av befolkningen som til da hadde akseptert at den gamle eliten Bangkok fikk bestemme. "Bøflene" fra nord, som de foraktelig kalles i hovedstaden, oppdaget kraften i stemmegivningen sin, og ga stemmen, igjen og igjen, til familien Thaksin.

Denne demokratiske oppvåkningen på landet skremte de sosiale klassene som hadde kontrollert landet til da, og spesielt skremte den monarkiet, som ikke har fornyet seg bemerkelig de siste årtiene. Den dag i dag er det påbudt å knele for kongen, og selv en mild kritikk av kongen har en strafferamme på 15 års fengsel.

Dersom en av årsakene til kuppet av 2006 var å rydde en rival til den høyt respekterte kongen ut av veien, ser man nå en maktkamp om hvem som skal regjeringsmakt når kong Bhumibol (86) etter hvert går bort, noe som trolig vil endre maktbalansen i landet. Kronprinsen har ikke den samme populariteten og autoriteten som sin far, og muligheten for at kongemakten taper innflytelse, bekymrer familier som har blomstret under monarkiet og styrer landets økonomi.

Og hæren, som har stått bak hele 18 statskupp siden 1932 og er svært lojal overfor kronen, lurer hele tiden i bakgrunnen som øverste dommer i et i økende grad dysfunksjonelt system.

Bare en vanlig valgprosess med et resultat godtatt av alle parter kunne bedret situasjonen i dagens Thailand. Men ingen forventer at dette vil skje nå. Alle veier peker dessverre mot en videre eskalering av konflikten, og det er tydelig at både regjering og opposisjon har malt seg inn i et hjørne.

Les mer om hvordan protestene i Thailand begynte i denne artikkelen: "Voldsomme protester mot Thailands statsminister".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no