See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 05.09.2013 - Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU
» 21.06.2013 - Gazprom tar over kontrollen i ArmeniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gassrør over en snødekt mark i -20 grader ved det nye boligfeltet Gyumri i Armenia
© Anahit Hayrapetyan/EurasiaNet.org/Kureren
Samfunn | Økonomi - Armenia

Folket i Armenia fryser mens russisk gass blir dyrere

Armenias president Serzh Sargsian (v) og Russlands Vladimir Putin da de kunngjorde samarbeidet i september 2012

© President of Armenia/Kureren
Kureren, 24. januar 2014
- I Armenia opplever man i år en vinter på russisk nivå. Og på tross av at Armenia har sagt ja til å bli med i den russiskledede Tollunionen, har forbrukerne ikke merket noe til billigere gass fra Russland. Tvert imot har prisen steget med 18 prosent siden i fjor.

I likhet med Ukraina, brøt Armenia i fjor overraskende forhandlingene med EU om en assosiasjonsavtale. I stedet sa landet ja til en sterkere tilknytning Russland, og da så de fleste for seg lavere gasspriser fra den russiske monopolisten. Derfor provoserer de høyere prisene folk nå betaler, og mange spør seg hva som var poenget med å knytte seg opp mot Moskva.

Vinteren i Armenias hovedstad Jerevan er tøff i år. Og med temperaturer ned mot -20 grader, konfronteres mange armenere med eksploderende gassregninger som gjør uforholdsmessig store innhugg i familienes månedlige budsjetter.

EurasiaNet.org har denne uken intervjuet 30 forskjellige familier som betalte strømregningen sin på postkontorer rundt omkring i Jerevan. I gjennomsnitt kom gassregningen for forbruket i desember 2013 på mellom 50.000 og 60.000 dram (750 til 900 kroner), som er om lag 40 prosent mer enn forbrukerne betalte året før. Offisielt ligger den månedlige gjennomsnittslønnen i Armenia på beskjedne 150.960 dram (2.300 kroner).

"Jeg hadde poteter liggende på kjøkkenet, og jeg pleide å ha potteplanter der, men de har alle frosset i stykker nå, og jeg må bruke hele pensjonen min [25.000 dram, eller 380 kroner] for å betale det lille jeg har brukt av gass," sa en eldre kvinne. Hun holdt lommeboken i hånden og ventet tålmodig på å få betalt gassregningen sin på et postkontor i Jerevan.

Tidlig i desember, før sprengkulda satte inn, kunne tilhengerne til regjeringen til president Serzh Sargsian fortelle om et helt annet scenario. De fremhevet at Armenias beslutning fra september om å bli med i Russlands Tollunion ville sikre store økonomiske fordeler for landets borgere.

Russlands president Vladimir Putin, som besøkte Armenia i desember, styrket antagelsene om at armenere i fremtiden ville betale "russiske innenlandspriser" for gassleveransene. Alexei Miller, styreleder i den russiske gassgiganten Gazprom, kom med liknende uttalelser. Men det var aldri noen russiske ledere som kom med konkrete og detaljerte løfter, og gassprisen har slett ikke sunket. Den har gått merk

Kald vinter: Jernbanestasjonen i Jerevan sentrum

© Marco Fieber/Ostblog.org/Kureren
bart opp.

Halve lønna går til gassregningen
For øyeblikket betaler Armenia Gazprom 189 US$ (1162 kroner) per tusen kubikkmeter russisk gass, levert ved grensen. Men armenske forbrukere betaler en svært mye høyere pris (158.000 dram, eller 2400 kroner per tusen kubikkmeter), noe som er 18 prosent mer enn for ett år siden.

Mange forbrukere tror ikke sine egne øyne når de får se gassregningen sin, forteller en postansatt i Jerevan, som ikke ønsket å oppgi navnet sitt. "De spør gjentatte ganger om sluttsummen virkelig kan være korrekt," sier hun. "Noen blir forbannet og begynner å skjelle ut myndighetene. Andre går i stillhet, uten å betale, og ber om en nedbetalingsordning."

Naira Sohrabian leder den parlamentariske gruppen til det opposisjonelle Armenske velstandspartiet. Hun påpeker at arbeidstakerne nå presses til det ytterste for hva de klarer å takle økonomisk. "Også jeg var sjokkert over regningen jeg måtte betale," 67.000 dram (1000 kroner) for gassforbruket i desember. "Lønnen min er relativt høy. 245.000 dram (3700 kroner). Jeg kan ikke forestille meg hvordan folk med lønninger på 40-50.000 dram (600-750 kroner) skal klare å betale slike beløp," legger Sohrabian til.

Og mens det folkelige sinnet over de høye gassregningene stiger, har det regjerende Armenske republikanske partiet holdt seg bemerkelsesverdig stille. Noen partirepresentanter råder simpelthen folk til å spare. "Alle burde vurdere å være sparsommelige," bemerker parlamentsmedlem Manvel Badeian, som legger til at han selv har fått en gassregning på hele 300.000 dram (4500 kroner) for desember.

Men slike "velmente råd" blir som regel møtt med et fnys av vanlige armenere.

"Hva slags økonomi tror de at vi lever under? Holder de oss for narr?" spør 39 år gamle Marat Martirosian, en bygningsarbeider i Jerevan. "Når temperaturen kryper ned på -20 grader, og med tre småbarn hjemme, så er det normalt å betale 60.000 dram (900 kroner) for én enkelt gassovn," påpeker han. "Burde vi skru av ovnen og la barna våre fryse?" spør Martirosian.

"De ga bort alt t

Kald vinter: Jerevan har opplevd en "russiske vinter" hittil i år

© Marco Fieber/Ostblog.org/Kureren
il russerne"

En middelaldrende drosjesjåfør i den armenske hovedstaden, som ikke ønsket å oppgi navnet sitt, sa seg enig. "Da sa at gassen ville bli billigere nå som vi ble med i Tollunionen, og at folk ville få det bedre. Men hvis de fortsetter på denne måten, er det ingen som vil bli igjen i dette landet," kommenterer han. "De ga bort alt til russerne. Nå må de svare for seg overfor folket," krever han.

Men lederen for parlamentsgruppen til regjeringspartiet, Galust Sahakian, tilbakeviser klagene fra folkedypet og påpeker også at folk måtte lære seg å spare på gassen. Folk ville vært enda sintere dersom det ikke hatt vært noen gassleveranser fra russerne i det hele tatt, påpekte Sahakian overfor det armenske mediet Yerkir i forrige uke. "Folk er i en situasjon der de ser etter noen de kan legge skylden på, og de legger skylden på myndighetene for dette," avfeide Sahakian kritikken.

Opposisjonen synes for sin del å være mer opptatt av regjeringens omstridte planlagte pensjonsreform. Arman Musinian er talsmann for Armenias nasjonale kongress, landets største opposisjonsallianse. Han sier at diskusjoner i opposisjonen om mulige protester er lagt på is for tiden. Koalisjonen ser på "alle spørsmål som del av et enhetlig hele," uttaler Musinian.

Men selv om opposisjonen ikke vil lede an en protest mot de høye gassprisene, er det mange som mener at det er stor politisk sprengkraft i nettopp dette spørsmålet, som angår alle armenske forbrukene direkte.

Politisk analytiker Manvel Sarkisian, leder ved Det armenske sentere for nasjonale og internasjonale studier, påpeker at det er et stort potensial i det folkelige sinnet over de høye gassprisene, som når som helst kan koke over. "Dersom man hadde lansert en sterk grasrotbevegelse, kunne kanskje opposisjonspartiene endelig enes i løpet av hendelsene," spekulerer Sarkisian. "Det er en åpning for dette nå," legger han til.


Denne reportasjen fra Armenia er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no