See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 08.03.2013 - Torturvideo fra Fiji sjokkerer verden











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fijis statsminister Frank Bainimarama åpnet høytidelig den flyttede bygda Vunidogoloa
© Fiji govt./Kureren
Samfunn | Viten - Fiji

Fiji: "Den første bygda flyttes på grunn av klimaendringer"

Åpningen av "nye Vunidogoloa" ble feiret med tradisjonell dans

© Fiji govt./Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Myndighetene på Fiji har bekjentgjort at man nå for første gang har måttet flytte en hel bygd "på grunn av det stigende havnivået," og at flyttingen finansieres av landets klimaendringsprogram. Men det reises tvil om det virkelig står klimaendringer bak havinntrengningen.

Den lille bygda Vunidogoloa lå til nå tilsynelatende idyllisk plassert på sørøstspissen av Fijis nest største øy, Vanua Levu. Men i flere år har befolkningen klaget over at havet trenger dypere og dypere inn i bebyggelsen.

Allerede i 2012 besøkte den lokale avisen The Fiji Times den isolerte bygda. Journalistene kunne ved selvsyn bekrefte at det ved regulært høyvann flommet havvann inn i bebyggelsen. De 40 husstandene i landsbyen beskrev hvordan dette nå hadde blitt en daglig affære, ikke bare ved uvær, og at grøntområdene og hagene sakte men sikkert ble tatt av havet.

Avisen konkluderte allerede den gang at "effektene av klimaendringene og et stigende havnivå fører til daglige oversvømmelser av havvann i bygda Vunidogoloa." Fijianske myndigheter kunne bekrefte dette, og presenterte allerede i 2012 planer for å evakuere bygda fra "det stigende havnivået." Det ble igangsatt arbeider for å bygge en ny bosetning to kilometer lengre inn i landet.

Og i forrige uke var den nye bosettingen ferdigbygd og innbyggerne i Vunidogoloa kunne flytte inn i nye boliger, reist og stort sett betalt av landets klimaendringsprogram. Myndighetene bidro med 879.000 fijianske dollar (rundt 2,9 millioner kroner) for å flytte landsbyen, samt å bygge en fiskedam og tilrettelegge for jordbruk på den nye lokaliseringen. Statsminister Frank Bainimarama sto for den høytidelige åpningen.

Ifølge myndighetene i hovedstaden

Øya Vanua Levu er utsatt for jordskjelv, tyfoner og sterk erosjon

© Giles Winstanley/Flickr/Kureren
Suva, på den store naboøya Viti Levu, dreier dette seg om de første konsekvensene av det stigende havnivået, som igjen er forårsaket av menneskeskapte klimaendringer. Vunidogoloa er, sies det, kun den aller første landsbyen som måtte flyttes på grunn av klimaendringene. Det forventes at "34 landsbyer til vil måtte flyttes som følge av at Fiji strir med erosjon av kystlinjen og et stigende havnivå."

Fiji er blant de mange øynasjonene som kjemper sterkt i internasjonale fora for at verdenssamfunnet kommer frem til en bindende klimaavtale, der ett av målene er å sette et lavt tak for temperaturøkningene og den forventede stigningen av havnivået. Men i motsetning til utsatte øystater som Maldivene og Tuvalu, består ikke Fiji først og fremst av lavtliggende atoller, men derimot bratte, vulkanske øyer.

Fiji forlanger også, sammen med andre øystater, økt internasjonal bistand for å takle konsekvensene av klimaendringene.

Tvil om forklaringsmodellen
Etter hvert som flere miljøorganisasjoner snapper opp nyheten om den "dramatiske" hendelsen på Fiji, stilles det samtidig i økende grad spørsmål ved myndighetenes forklaringsmodell. Selv lokalbefolkningens forklaringer på det som skal ha skjedd i Vunidogoloa får mange til å stusse.

I 2012 forklarte landsbyboer Samuela Banicau til The Fiji Times at endringene hadde skjedd dramatisk raskt. Banicau hevdet at, da han var barn, lå landsbyen hele tr

Bygda Vunidogoloa ligger isolert til på Fijis nest største øy, Vanua Levu

© Kureren
e meter over havnivået. "Jeg ble født i denne bygda, og dette er første gang at havvannet flommer inn i bygda på daglig basis når det er flo," sa han til avisen.

Den raske utviklingen står i sterk kontrast til målinger av hvordan havnivået faktisk har endret seg de siste tiårene. Det er ikke enighet om de faktiske tallene, som varierer fra en svært svak stigning til en faktisk nedgang i havnivået. De fleste kilder opererer med en svak stigning av havnivået med rundt 3 mm i året i de siste 20 årene, altså 6 cm til sammen.

Derimot er det svært mange aktive geologiske prosesser i gang i og rundt øygruppen Fiji, som ligger i en tektonisk kollisjonssone med aktiv vulkanisme og jevnlige jordskjelv. En av de aktive prosessene på Fiji er også at deler av øyene er i ferd med sakte å synke i havet, rett og slett på grunn av den store vekten til vulkanøyas tykke jordskorpe, sett i forhold til den omliggende, tynne skorpen på havbunnen.

Geologien på øya Vanua Levu er imidlertid svært dårlig kartlagt. Likevel har det siden 1970-tallet vært kjent at deler av øya er i ferd med å synke i havet, riktignok i svært sakte tempo.

Dessuten er det et svært omfattende problem med erosjon av kystlinjen i Fiji, som også delvis skyldes menneskelig aktivitet på øyene. Erosjonen skyldes først og fremst ustabile løsmasser fra vulkanismen og sterke havstrømmer, i tillegg til jevnlige uvær med sterke regnfall og tyfoner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no