See also:
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 11.11.2013 - Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene
» 26.06.2013 - Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Aktuell med Oslo-besøk i mai: Tenzin Gyatso, den 14. Dalai Lama
© Serjão Carvalho/GNU/Kureren
Politikk - Kina | Innenriks

Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk

Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth: "Feil signal"

© Venstre/Kureren
Kureren, 13. januar 2014
- Dalai Lama er invitert til Norge i mai i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. I helgen var hans representant i Norge for å forbedre norgesbesøket. Men han fikk ikke møte representanter for den norske regjeringen, som åpenbart ikke ønsker å irritere Kina.

I år er det 25 år siden Dalai Lama fikk fredsprisen, og det ønsker Nobelinstituttet å markere. Invitasjonen for å komme til Norge er det Det Norske Nobelinstituttet, Den norske Tibet-komiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som står bak.

Ifølge Nobelinstituttet skal Tibets åndelige leder blant annet holde et foredrag som vil være åpent for publikum under besøket fra 7. til 10. mai. Og han skal også delta på et arrangement i regi av Nobelinstituttet.

Og for å forberede besøket, kom i helgen Dalai Lamas representant i Nord-Europa, Thubten Samdup, til Norge for å diskutere programmet og spørsmål rundt sikkerheten og andre praktiske saker. Men når det gjelder besøksprogrammet i mai, er det fortsatt mange uklarheter rundt dette. I helgen ble det imidlertid klart at den norske regjeringen ikke vil møte Dalai Lama mens han er i Oslo.

Ingen representanter fra regjeringspartiene ville møte representanten under hans besøk i helgen, noe regjeringen nå får sterk kritikk for fra sine to politiske allierte partier, Venstre og KrF.

Venstre: Feil signal å ikke møte Dalai Lama
Venstre var det første partiet som stilte seg kritisk til at ingen fra regjeringspartiene hadde tid til å møte Dalai Lamas utsending da han var i Oslo for å forberede programmet for besøket.

"Dette sender et feil signal og viser at regjeringen er på vikende front når det gjelder menneskerettighetene. Det viser at regjeringen prioriterer et bedre forhold til Kina på bekostning av menneskerettigheter og maktovergrep," sier Venstre-stortingsrepresentant og medlem av Tibet-komiteen, Ketil Kjenseth, i en uttal

KrFs Astrid Aarhus Byrknes (v) og Hans Olav Syversen (h) møtte Dalai Lamas representant Thubten Samdup

© KrF/Kureren
else.

"Venstre ønsker et besøk fra Dalai Lama på Stortinget også under dette Norges-besøket," sier Kjenseth og minner om at da nyheten om Dalai Lamas besøk sprakk før jul, sa Hua Chunyaing, en talskvinne for kinesiske myndigheter, at "Kina er resolutt mot alle land som tar imot Dalai Lama."

"Men Dalai Lama er en av Kinas fremste kritikere etter at stormakten okkuperte Tibet for over 60 år siden. Og Kina, i tillegg til å være verdens nest største økonomi, er kjent for å straffe alle Tibet-venner økonomisk og med utestenging," mener Kjenseth.

Venstre minner videre i en uttalelse om at "Kina ønsker at Norge skal si unnskyld for å ha fornærmet dem gjennom å gi Nobels fredspris til aktivisten Liu Xiaobo i 2010. Fredsprisvinner Liu Xiaobo har refset Kinas myndigheter i 20 år. I de tre årene som har gått, har forholdet vært iskaldt. Politiske besøk er avlyst, norske bedrifter blir møtt med en kald skulder fra kinesisk hold, og kulturarrangementer er lagt på is."

KrF: Ikke la Kina bestemme dagsorden
Også KrF kritiserer regjeringens håndtering av saken. På fredag møtte KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, og partifelle Astrid Aarhus Byrknes Dalai Lamas representant og lederen for den norske Tibet-komiteen, Tsomo Svenningsen.

"Det er viktig å høre på ulike synspunkter rundt situasjonen i Tibet," sier Syversen i dag, og legger til at "man bør være forsiktig med å la andre bestemme dagsorden for hvem man møter på parlamentarisk nivå," med klar henvisning til advarslene mot å møte Dalai Lama.

Verken Høyre eller FrP har kommentert den tibetanske lederens oslobesøk.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no