See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tid for å kjøpe bolig? Par på boligjakt i Oslo
© SpareBank 1/Kureren
Økonomi - Innenriks

Boligprisene har falt 6 prosent siden mai

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF)

© Standard Norge/Kureren
Kureren, 2. desember 2013
- Boligprisene i Norge forsetter å falle, med 1,3 prosent fra oktober til november. Den negative prisutviklingen har vart i flere måneder og boligprisene på landsbasis har falt med 5,9 prosent siden mai i år, viser nye tall. Samtidig er forbrukerne mer pessimistiske enn på lenge.

"Det er sannsynlig at vi i desember har en negativ 12 måneders vekst for første gang siden 2009," sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Men ikke alt ser svart ut på det norske boligmarkedet.

"Det er likevel viktig å nyansere oppfatningen om at boligprisene har steget uforholdsmessig mye de siste årene," legger Dreyer til. "Boligprisene de siste 6 årene har steget med 29 prosent, i samme periode har lønnsveksten for husholdningene steget med cirka 28 prosent. Det har vært godt samsvar mellom utvikling i boligprisene og lønnsnivåene til forbrukerne."

Men også salget går tregere. Salget av bruktboliger i november har gått ned med 11 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Antallet bruktboliger på markedet i november er 9 prosent lavere enn i oktober, men 36 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor. Ved utgangen av november var det 14.345 aktive boligannonser på Finn.no, noe som er svært mye for november måned.

"Til tross for en nedgang i salgsvolum fra tilsvarende måned i fjor, har aktiviteten i boligmarkedet inneværende år vært høy. Salgsvolumet er noe lavere enn i de to foregående årene, men godt over snittet de siste seks årene. Selv om tilbudssiden er høyere enn i første halvår, har varelageret av bruktboliger gått ned fra oktober og er vesentlig lavere enn de nivåene vi hadde i perioden 2007-2009," sier Dreyer.

Forbrukerne er blitt pessimister
Det trege boligmarkedet kommer samtidig med at norske forbrukere har snudd fra en lett optimistisk til en lett pessimistisk innstilling. Forbrukertillitsindeksen for november 2013 fra Opinion Perduco viser at den negative trenden fra tidligere måneder fortsetter denne måneden.

Forbrukerindeksen er på minus 0,3 poeng, "det laveste nivået siden desember 2011," sier seniorrådgiver Henrik Høidahl til Kureren. "Selv om den negative endringen fra oktober til november ikke er signifikant, registrerer vi en klar tendens til lavere optimisme i befolkningen de siste månedene. Siden sommermånedene er det spesielt troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet om 12 måneder som er svekket," legger Høidahl til.

Det er stadig flere tror at landets økonomi vil være dårligere om 12 måneder og som forventer at arbeidsledigheten vil øke. "Den fallende tendensen må blant annet ses i sammenheng med at arbeidsledigheten har økt utover høsten, medieoppslag om vedvarende uro i europeiske økonomier og usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen i Norge i 2014," ifølge Høidahl.

Denne pessimismen blant forbrukerne må også antas å ha en betydelig innvirkning på eiendomsmarkedet, da det er liten tro på at boligprisene igjen vil begynne å stige.

Sterkest prisvekst i Tromsø
Prisnedgangen på boligmarkedet er da også nesten allmenngyldig over hele landet, og ligger på mellom 1-2 prosent i november. I typiske pressområder som i Oslo, ser man for første gang i år at 12-månedersveksten går i null. I Stavanger, Sandnes og Kristiansand har prisene gått ned, mens det fortsatt er en moderat prisvekst i Drammen, Trondheim og Bergen.

Tromsø har derimot fortsatt den sterkeste prisveksten det siste året, med hele 6,5 prosent. Kristiansand har den svakeste prisutviklingen, med 4,8 prosent prisnedgang, og nedgangen her har allerede før til permitteringer i byggebransjen, melder lokale medier i dag.

Prisnedgang for alle boligtypene
Når det gjelder boligtyper, falt prisene på eneboliger med 0,7 prosent fra oktober, og var 2,8 prosent høyere enn i november 2012. Prisene på delte boliger falt med 1,8 prosent fra oktober og var 2,6 prosent høyere enn i november 2012. Mens prisene på leiligheter falt med 1,2 prosent fra oktober, og var 0,8 prosent lavere enn i november 2012.

"Så langt i år er det leiligheter, og da spesielt eierleiligheter, som har størst prisfall. Dette skyldes en sterkere tilbudsside med høyere nybyggaktivitet enn for de andre boligtypene," sier Dreyer fra EFF.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 37 dager i november, fire dager mer enn i oktober og seks dager mer enn tilsvarende måned i fjor. Boligene selges raskest i Bergen, med kun 20 dagers formidlingstid, mens Agder-fylkene ligger på bunnen, med 82 dagers formidlingstid.

OBOS bekrefter prisnedgangen
Også OBOS-prisene sank med 0,8 prosent i november. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 40.501 kroner.

Kvadratmeterprisen er 0,8 prosent lavere enn i oktober, og 1,4 prosent lavere enn i november 2012. Hittil i år har prisene falt med 2,5 prosent, melder OBOS i dag.

"Prisnedgangen vi har hatt de siste månedene ser nå ut til å flate ut. Vi kan ikke se at det er noen økonomiske faktorer som skal føre til en varig prisnedgang, men svaret på det får vi først et stykke ut i 2014," sier kommunikasjonsdirektør i OBOS Åge Pettersen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no