See also:
» 18.03.2014 - Putins ekspansjon: Moldova er neste mål
» 05.02.2014 - Moldovas EU-tilnærming kan sprenge landet i tre
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 10.04.2013 - Vanskelig regjeringsdannelse i Moldova
» 05.03.2013 - Moldovas pro-vestlige regjering felt
» 20.02.2013 - Ukraina mekler i Moldovakonflikten
» 18.02.2013 - Nytt politisk kaos i Moldova











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Moldovas statsminister Iurie Leanca gratuleres med undertegnelsen av assosiasjonsavtalen med EU
© Republikken Moldova/Kureren
Politikk - Moldova

"Moldova endelig ute av klørne til Russland"

Moldovas statsminister Iurie Leanca tas godt imot av Tysklands Angela Merkel

© Kugler/Bundesregierung/Kureren
Kureren, 29. november 2013
- Det er stor Europa-entusiasme i Moldova, Europas fattigste land, etter at det på fredag ble underskrevet en avtale om EU-integrering og om visumfritak for moldovere. Dermed "river EU Moldova ut av klørne til Russland," jubler avisen Adevărul Moldova på forsiden i dag.

"Etter ett år med usikkerhet, beveger Moldova seg nå med faste skritt mot EU med et mål om å gi innbyggerne mer funksjonelle og uavhengige institusjoner og en bedre levestandard," understreket statsminister Iurie Leancă etter at han i dag underskrev en omfattende assosieringsavtale med EU i den litauiske hovedstaden Vilnius.

Moldova er en fattig tidligere sovjetrepublikk, inneklemt mellom Romania og Ukraina, som har opplevd store økonomiske problemer og indre rivninger siden uavhengigheten i 1991. Makthaverne i Chisinau har i regelen vært Moskva-tro og takket nei til EU-invitasjoner, og det rumensktalende landets største parti er fortsatt kommunistpartiet.

Etter at de tre partiene i "Alliansen for europeisk integrasjon" vant valget i slutten av 2010, har Moldova imidlertid vært på taktfast Europa-kurs. Alliansen har et klart mål om at Moldova skal bli et fullverdig EU-medlem så raskt som mulig og endelig løsrive seg fra den russiske overmakten.

Prosessen har vært turbulent, og hele EU-prosjektet holdt på å gå i vasken i vår, da regjeringskoalisjonen sprakk. Men siden april har Iurie Leancă fungert som statsminister og ledet Moldova ut av den politiske krisen og i ekspressfart mot europeisk integrasjon. Og Leancă sa selv i dag at ting hadde gått raskere enn forventet, og at man egentlig ikke hadde trodd at dagens avtaler ville bli underskrevet før i 2014.

"Dette er en felles suksess som krevde et enormt arbeid, både i Chisinau og i Brussel," påpekte Leancă, som fant store ord om dagens avtale. "Vi gjennomlever et historisk øyeblikk," sa statsministeren, og kalte avtalen for "uten sidestykke ambisiøs" og et symbol på "tillit, åpenhet og samarbeid mellom landet mitt og EU."

Moldovske aviser sier seg i dag enige med statsministeren. Avisen Timpul gjentar at dette er "en historisk dag for Moldova," og titulerer dagens forside med "Et lite skritt for Europa, et stort skritt for Moldova." Avisen understrekker at dette kun er første skritt "for at Moldova en dag blir medlem av EU."

Avisen Adevărul Moldova er begeistret for at avhengigheten av den utilregnelige stormakten Russland dermed endelig er over. "Moldova

Fattig og vinprodusent: Kvinner selger druer på gata i Moldovas hovedstad Chisinau

© marktristan/GNU/Kureren
blir nå den viktigste 'blomsten' i buketten av det østlige partnerskapet etter at Ukraina 'visnet' i kampen mot den første frosten fra Russland i denne håpefulle novembermåneden," dikter avisen.

Visumfri Schengen-adgang
EU klarte allerede på onsdag å sukre pillen for moldoverne enda mer med å tilby fortgang i forhandlingene om en visumfri adgang til resten av Europa. Adgang til Schengen-området, som også inkluderer Norge, er blant de delene av EU-samarbeidet som vekker størst interesse i befolkningen i Moldova. Trolig kan dette bli endelig vedtatt i løpet av våren 2014.

Det var innenrikskommisjonær Cecilia Malmström som kom med den gode nyheten tidligere denne uken. EU-kommisjonen var nå enig i at Moldova hadde oppfylt alle krav om visumfrihet, særlig i forhold til juridisk og politiarbeid med EU-landene, ved å sikre grensen mot Ukraina og å bedre menneskerettene i landet, ifølge Malmström.

Moldova har allerede fått lettelser i visumadgangen, blant annet reduserte priser i forhold til andre nasjonaliteter. Dessuten er et Schengen-visum gratis for moldovske studenter, pensjonister, barn, journalister og mange andre grupper. Ifølge Malmström er det et stabilt antall på 50.000 moldovere som søker visum til EU hvert år, og det er nå kun 6,5 prosent som får avslag.

For regjeringen i Chisinau er også en bedret adgang til Schengen-området for moldovske statsborgere svært viktig, ikke minst med tanke på de sterke sanksjonene landet forventer seg fra Russland. Moskva truer nemlig også med å utvise de anslagsvis 500.000 moldoverne som jobber i Russland, de fleste av dem i byggebransjen. Og Moldova er avhengig av pengene utenlandsarbeiderne sender hjem, som summerer seg til hele 38 prosent av landets BNP.

Visumavtalen med Schengen-området vil ikke gi moldoverne fri tilgang til det europeiske arbeidsmarkedet, men være et første skritt i denne retningen.

Og det kan fattighuset Moldova trenge. Ifølge en rapport i nasjonale medier fra i sommer lever rundt en tredel av befolkningen i Moldova på et absolutt eksistensminimum, mens en tredel kun klarer seg ved å ha flere jobber. Gjennomsnittslønnen i landet er på rundt 2000 kroner i måneden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no