See also:
» 18.03.2014 - Putins ekspansjon: Moldova er neste mål
» 05.02.2014 - Moldovas EU-tilnærming kan sprenge landet i tre
» 29.11.2013 - "Moldova endelig ute av klørne til Russland"
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 10.04.2013 - Vanskelig regjeringsdannelse i Moldova
» 20.02.2013 - Ukraina mekler i Moldovakonflikten
» 18.02.2013 - Nytt politisk kaos i Moldova











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Moldovas statsminister Vlad Filat møter pressen etter mistilliten i parlamentet
© LDP/Kureren
Politikk - Moldova

Moldovas pro-vestlige regjering felt

Moldovas tidligere president og kommunistleder Vladimir Voronin

© EC/Kureren
Kureren, 5. mars 2013
- Den EU-orienterte regjeringen i Moldova falt i dag i et mistillitsvotum presentert av kommunistpartiet i parlamentet i Chisinau. Statsminister Vlad Filat vil likevel prøve å hindre å skrive ut nyvalg.

Moldova har siden 2009 vært styrt av koalisjon under navnet "Alliansen for europeisk integrasjon", som har som mål å oppnå EU-medlemskap for den fattige ekssovjetrepublikken. Statsminister Filat tok da over styringen i Europas fattigste land, der kommunistene hadde styrt siden uavhengigheten og knyttet landet sterkt opp mot Moskva.

Mistillitsvotumet kom etter at regjeringskoalisjonen var i full oppløsning over maktkamper, skandaler og straffesaker mot flere ministere. Filat hadde i februar sagt opp samarbeidet med sine koalisjonspartnere etter å beskyldt dem for å drive en svertekampanje mot hans liberaldemokratiske parti.

Imens er tre ministere i regjeringen Filat kommet i påtalemyndighetenes søkelys. Finansministeren anklages for bestikkelser, helseministeren skal ha satt et sykehus i pant for et banklån og kulturministeren beskyldes for en illegal privatisering av et historisk bygg i hovedstaden. Alle tre risikerer fengselstraff dersom de finnes skyldige.

Regjeringens sviktende parlamentariske grunnlag og de mange skandalene var foranledningen da kommunistlederen og den tidligere moldovske presidenten Vladimir Voronin i dag fremmet et mistillitsforslag i parlamentet i Chisinau. Forslaget ble støttet av kommunistene og et større antall uavhengige parlamentarikere, til sammen 54 av 101 representantene i nasjonalforsamlingen.

Voronin erklærte at Filats regjering hadde feilet i å utvikle landet. Den pro-europeiske politikken hadde ikke gitt noen resultater men derimot bidratt til å "gjøre folket fattigere," hevdet kommunistlederen.

Det store spørsmålet nå er om statsminister Filat klarer å unngå at det blir skrevet ut nyvalg, der kommunistene vil være favoritten til å seire.

De største politiske skillelinjene i Moldova går mellom de provestlige partiene som har sittet ved makten siden 2009, og det kommunistiske partiet. Kommunistene ønsker å orientere Moldova i retning Russland, og er det klart største partiet i landet. Filat har derimot ledet en skjør koalisjon av flere mindre partier som ønsker EU- og NATO-medlemskap.

Filats liberaldemokratiske parti LDP uttalte i en pressemelding i dag at man ville ignorere "presset fra kommunistpartiet" og fortsette kampen "for landets europeiske kurs" ved å gjøre det nødvendige "for å sikre fortsettelsen av den europeiske integrasjonen og forhindre tidlige valg."

LDP har annonsert at de vil se på muligheten for å inngå koalisjonssamtaler med de ikke-kommunistiske partiene i parlamentet for å prøve å stable et nytt regjeringsflertall på beina. Selv om kommunistenes mistillitsforslag vant et flertall i avstemningen, vil et flertall av parlamentarikerne være mot nyvalg fordi dette trolig vil gi kommunistene flertall.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no