See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Maryam al-Khawaja leder i dag Menneskerettssenteret på Bahrain fra sitt eksil i København
© Raftostiftelsen/Kureren
Samfunn - Bahrain

Raftoprisen går til regimekritikere i Bahrain

Maryam al-Khawaja i en protestmarsj med det bahrainske flagget

© Raftostiftelsen/Kureren
Kureren, 26. september 2013
- Den arabiske våren ble brutalt slått ned av saudiarabiske styrker da den i 2011 nådde den arabiske øystaten Bahrain. Men protestene har gått videre, og i dag belønnes Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) med Raftoprisen for sin kritikk av den eneveldige kongemakta på øya.

Raftostiftelsen i Bergen har i dag kunngjort at den høythengende årlige menneskerettsprisen tildeles Menneskerettssenteret på Bahrain. Med det vil stiftelsen "rette søkelyset mot systematiske menneskerettighetsbrudd i en region der overgrep altfor ofte blir møtt med taushet fra vestlige regjeringer."

BCHR er en av de får bastionene i kampen for menneskeretter på Bahrain. Det har aktivistene fått merke på kroppen. BCHR-leder Nabeeel Rajab sitter for eksempel fengslet. Han ble idømt en treårig fengselsstraff fordi han i fjor hadde kritisert statsministeren på Twitter og "oppfordret til ulovlige forsamlinger".

Også BCHRs medgrunnlegger, Abdul-Hadi al-Khawaja, sitter i dag fengslet med en livstidsdom, anklaget for å ha stått bak en terroristorganisasjon. Hans datter Zaynab al-Khawaja soner en rekke av sammenhengende korte fengselsstraffer som til sammen har kommet opp i 12 måneder for et knippe av tiltaler som inkluderer det å ha "tatt seg inn på området ved den såkalte Perleplassen".

I dag ledes senteret av al-Khawajas yngste datter Maryam al-Khawaja (26), som siden mars 2011 har bodd i eksil i København. "For å finne ut hvordan menneskerettssituasjonen er i et land, spør om hvor menneskerettsforkjemperne er. I Bahrain sitter de bak lås og slå," kommenterte al-Khawaja nylig tørt situasjonen i hjemlandet.

"Det krever stort mot å kritisere myndighetene i Gulf-statene," noterer Raftostiftelsen. "Krav om politiske rettigheter blir ofte oppfattet som personlig kritikk av den herskende emiren eller kongen, og blir straffet strengt. Som følge av den arabiske våren har flere Gulf-stater skjerpet bruken av fengselstraffer for regimekritikk," legger stiftelsen til.

I kongedømmet Bahrain kan fornærmelse av kongen eller flagget straffes med fem års fengsel. Og i økende grad brukes også denne strafferammen for å slå ned på protestene.

Da er det ikke enkelt å protestere mot kongens eneveldige makt og for demokratiske reformer. Nettopp dette gjorde likevel en betydelig majoritet av folket på Bahrain i 2011, da Den arabiske våren raste over store deler av regionen. Men da protestene så ut til å kunne true kongens eneveldige maktgrunnlag, sendte han likegodt bud på militære styrker fra det mekti

Nabeeel Rajab er den egentlige lederen i Menneskerettssenteret på Bahrain, men sitter fengslet

© Raftostiftelsen/Kureren
ge nabolandet Saudi-Arabia for å angripe sitt eget folk.

Protestene i Bahrain ble sett på som ekstra uakseptable i Gulf-regionen fordi folkeflertallet på øya er sjiamuslimsk, mens kongehuset fra al-Khalifa-familien og eliten er sunnimuslimsk. Saudi-Arabia prøvde å forklare inngrepet ved å hevde at det var sjiamuslimske Iran som prøvde å kuppe makten på Bahrain ved å betale for et sjiaopprør på øya.

Siden Bahrain er et strategisk viktig land for USA og Europa, både som en viktig oljeprodusent og som havn for USAs flåte i Den persiske gulfen, var det ingen nevneverdige reaksjoner fra vestlige styresmakter på at saudiske styrker slo ned demokratibevegelsen på Bahrain.

Men protestene fortsetter den dag i dag, og demonstrasjonene møtes fortsatt med stadig hardere midler. Tillyste demonstrasjoner den 14. august 2013 ble møtt med arrestasjoner i forkant, avsperrete bydeler og hardhendt militær makt. Også i april i år var det store protester mot at et omstridt formel-1-løp skulle holdes i landet. Disse ble også møtt med politivold og massearrestasjoner.

Les mer om disse protestene i Bahrain i denne artikkelen: "Nye protester brer seg i Bahrain".

De fortsatte protestene i Bahrain, en liten øystat med rundt 700.000 innbyggere, er stort sett blitt ignorert i utlandet, selv om de kan ha en stor betydning for utviklingen i de mange eneveldige araberstatene i Gulf-regionen. Raftoprisen til Menneskerettssenteret på Bahrain kan derfor oppfattes som en betimelig påminnelse av at Den arabiske våren fortsatt ikke er utbrent.

Bahrain Centre for Human Rights ble grunnlagt i 2002, og har arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i en region der ulike grader av enevelde og systematisk forskjellsbehandling har vært regelen snarere enn unntaket. I september 2004 ble BCHR beordret til å legge ned aktiviteten etter at organisasjonens daværende leder hadde kritisert landets statsminister under et offentlig seminar.

Til tross for trusler og fraværet av offisiell anerkjennelse, har BCHR fortsatt sine grasrotaktiviteter. De eksisterer i praksis takket være støtte og anerkjennelse fra de lokalsamfunnene de tjener og flere internasjonale menneskerettighetsinstitusjoner.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no