See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kubanere har fått dyr tilgang til Internett på kafeer, men ikke hjemme
© ACN/Kureren
Samfunn - Cuba

Nå står kubanerne i kø for å teste Internett

Skylder på dårlig infrastruktur: Cubas visesamferdselsminister Wilfredo González

© ACN/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- På Cuba er Internett fortsatt bannlyst fra private hjem. Men myndighetene åpnet nylig opp for internettkafeer som en eneste mulighet for vanlige borgere til å koble seg opp mot verdensveven. Og selv om prisene er svært høye, har allerede 100.000 kubanere stått i kø for å prøve.

Det statlige kubanske telekomselskapet Etesca, som har monopol på teletjenester på øya, publiserte i går for første gang tall om internettbruken på Kuba etter at myndighetene tillot åpningen av internettkafeer i juni i år. I løpet av to måneder har over 100.000 kubanere koblet seg på nett, ifølge Etesca.

Men en internettoppkobling er en luksusvare på Cuba, sammenliknet med inntekten. Brukerne må i gjennomsnitt betale 4,50 dollar (27 kroner) i timen for å koble seg opp mot det globale nettet, 1,50 dollar for å bruke e-post og 0,60 dollar for å surfe på det nasjonale, kubanske nettet.

Prisnivået på kubanske nettkafeer må ses i sammenheng med inntektsnivået på Cuba. Den gjennomsnittelige månedslønnen på øya er på utrolig lave 19 dollar (114 kroner), noe som bare til en liten grad oppveies av et svært lavt generelt prisnivå.

Men på tross av den relativt høye prisen for nettjenester, var det verdensveven som var mest populær blant de 100.000 brukerne. Ifølge Etesca betalte nemlig 60 prosent av kubanerne for å koble seg opp på det internasjonale nettet. De resterende valgte e-posttjenester og nasjonale nettjenester.

Ikke noe frislipp
Selv om normale borgere med god råd nå kan få tilgang til Internett, er bruken fortsatt begrenset og gjennomregulert. Siden myndighetene tillot internettkafeer i juni, har monopolisten Etascar etablert totalt 121 slike innretninger på Cuba, de fleste av dem i Havanna.

Før den tid var de eneste nettkafeene på øya lokalisert inne i turistgettoer; på de største hotellene og i de store kompleksene. Prisen der er på hele 6 dollar (36 kroner) for én times oppkobling, betalt i hard valuta.

Men på tross av forbud mot nettoppkoblinger i private hjem, har nettbruken økt på Cuba i de siste årene. På den karibiske øya, med en befolkning på 11,2 millioner, var det i 2012 blitt 2,87 millioner internettbrukere, noe som tilsvarte en økning på 1,5 millioner fra 2008. Dermed har kun 15 prosent av befolkningen tilgang på Internett.

Antallet nettbrukere baserer seg på de totalt 500.000 pc-ene med nettoppkobling på øya, ifølge det nasjonale statistikkbyrået ONE. Disse er først og fremst fordelt på statlige arbeidsplasser, men også i private hjem til non få utvalgte yrkesgrupper som journalister og leger.

Myndighetene på Cuba har imidlertid annonsert at de ønsker å bygge ut nettilgangen til større befolkningsgrupper. Men den folkelige nettbruken skal fortsatt begrenses til et økende antall internettkafeer, da det ifølge myndighetene ikke er tilgjengelig kapasitet og infrastruktur for et totalt frislipp.

"Vi ønsker at kubanerne skal få nettilgang fra hjemmene sine. Men i første omgang er prioriteten, gitt de aktuelle forutsetningene, å lage punkter for kollektiv tilgang slik at vi når ut til flest mulig folk med minst mulig investeringer," forklarte visesamferdselsminister Wilfredo González i juni, da de første nettkafeene ble åpnet.

Opposisjonelle grupper på Cuba påpeker derimot at myndighetene ønsker å begrense offentlighetens tilgang til den frie informasjonsflyten. Opposisjonen minner om at Cuba fortsatt domineres av sensur og at alle mediene på øya er statskontrollert.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no