See also:
» 30.01.2014 - "Assad-regimet river ned boligene til motstanderne"
» 09.01.2014 - Syrias kjemivåpen uskadeliggjøres i Tyskland
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 16.09.2013 - FN-rapport bekrefter bruk av sarin i Syria
» 12.09.2013 - Tyskland henter syriske flyktninger i charterfly
» 05.09.2013 - Også bevis for bruk av klasebomber i Syria
» 04.09.2013 - Bevismengden mot Assad-regimet øker











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Leger Uten Grenser (MSF) i Syria
© MSF/Kureren
Politikk - Syria

Leger uten grenser: "Vesten misbruker oss for å angripe Syria"

MSF behandler krigsskadde syrere i et midlertidig sykehus

© Robin Meldrum/MSF/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- USA, Storbritannia og andre land henviser til rapporter fra Leger uten grenser (MSF) når de hevder at det finnes "bevis" for bruk av kjemiske våpen i Syria. Nå presiserer MSF at organisasjonen føler seg "misbrukt av vestlige stormakter for å legitimere et angrep på Syria".

USA, Storbritannia og andre land henviser til rapporter fra Leger uten grenser (MSF) når de hevder at det finnes "bevis" for bruk av kjemiske våpen i Syria. Nå presiserer MSF at organisasjonen føler seg "misbrukt av vestlige stormakter for å legitimere et angrep på Syria".

I løpet av de siste to dagene har USAs og andre lands regjeringer henvist til rapporter fra flere organisasjoner, men særlig fra Leger uten grenser (MSF), når de har hevdet at det er "ubestridelig" at kjemiske våpen er blitt brukt i Syria, og når de har pekt på at det må være Assad-regimet som er ansvarlig for angrepene.

Men MSF mener at stormaktene har lagt ord i munnen på dem. Organisasjonen ønsker nå å gjøre det helt klart at "vår medisinske informasjon ikke kan brukes til å fastslå den nøyaktige årsaken til forgiftningene, ei heller til å fordele ansvar," presiserer MSF i en pressemelding.

Lørdag 24. august meldte MSF internasjonalt at tre sykehus som organisasjonen støtter i Damaskus rapporterte om til sammen 3.600 pasienter med nervegiftsymptomer, hvorav 355 mistet livet. Men organisasjonens hovedkvarter i Sveits skrev også at de ikke vitenskapelig kunne påvise årsaken til forgiftningene, og at en uavhengig etterforskning måtte til for å kaste lys over noe som – hvis det ble bekreftet – ville utgjøre et massivt og uakseptabelt brudd på humanitær lov.

MSF uttalte også allerede på lørdag at hjelpeorganisasjonen ikke var i en posisjon til å fastslå hvem som er ansvarlig og avviser i en ny pressemelding i går at deres utspill "kan erstatte en uavhengig etterforskning eller brukes til å rettferdiggjøre en militær intervensjon."

MSF-Spania har mer detaljer
Dette dementiet har i løpet av gårsdagen og natten blitt publisert av kontorene i de fleste land MSF er representert, og av Leger uten grenser i Norge. Men det er relativt store forskjeller hvordan de ulike landkontorene presentere

José Antonio Bastos, leder for MSF-Spania

© MSF/Kureren
r dementiet. Særlig i Spania går organisasjonen mye lengre i kritikken av vestmaktene.

José Antonio Bastos, leder for MSF-Spania skrev i torsdagens spanske pressemelding at organisasjonen "føler seg misbrukt av de vestlige stormaktene for å rettferdiggjøre en militær intervensjon i Syria." Han advarer om at det er "svært unøyaktig" å bruke den informasjonen MSF har samlet inn på tre sykehus de samarbeider med som en kilde til å bekrefte bruken av kjemiske våpen i en forstad av Damaskus."

I uttalelser til radiokanalen 'Cadena Ser' insisterte Bastos på at "den kliniske informasjonen om symptomer hos pasienter som MSF fikk gjennom tre sykehus ikke er en vitenskapelig bekreftelse, verken av hvilke type middel som ble brukt eller av hvem som var ansvarlig for de mulige angrepene."

I tillegg advarte Bastos mot å misbruke denne informasjonen til politiske eller militære mål, fordi man da "setter både MSF og hele den humanitære bistanden i fare."

"Dette er ikke noe nytt. Dette har skjedd gjentatte ganger de to siste tiårene. Og det har satt oss i en svært vanskelig situasjon, fordi vi blir assosiert med disse vestlige maktene og deres militære innsats," la den spanske MSF-lederen til.

"Dette setter oss i fare, men også alle de menneskene vi yter tjenester til," la Bastos til, som hevder at dersom det internasjonale samfunnet hadde tatt det på alvor å ville forsvare syriske sivile, hadde det hatt "en rekke andre måter å gjøre det på," blant annet gjennom å begynne å øke tilskuddene til den humanitære hjelpen.

Til slutt, og med en klar referanse til USA og Storbritannia, kritiserte han stormaktene, som først nå begynte å bry seg om Syria etter at to år med krig har ført til at mer enn 100.000 mennesker er blitt drept av konvensjonelle våpen. "Denne drastiske løsningen, dette militære tiltaket, vil få katastrofale konsekvenser for tusenvis av sivile," advarer Bastos.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no