See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.07.2013 - Dansk rett gir kurdisk tv-kanal sendeforbud
» 10.05.2013 - Kommunesammenslåinger "en fiasko" i DanmarkChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil ha svinekjøtt: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt
© Socialdemokraterna/Kureren
Samfunn - Danmark

"Frikadellekrigen": Danmarks statsminister vil ha svinekjøtt i barnehagen

Får ikke svinekjøtt: Regnbuens barnehage i Ishøj kommune

© Ishøj Kommune/Kureren
Kureren, 13. august 2013
- Da muslimer og jøder har religiøse forbud mot å spise svin, har mange danske barnehager sluttet å servere slikt kjøtt. Nå raser debatten om "frikadellekrigen" i Danmark, og selv statsministeren deltar. Helle Thorning-Schmidt vil ha svinekjøtt i barnehager og sykehus.

I begynnelsen av sommeren meldte flere barnehager at de ville slutte å servere svinekjøtt fordi muslimske barn nektet å spise det. Det betydde at det ble slutt på så populære produkter som kjøttkaker (eller frikadeller på dansk), wienerpølser, leverpostei og salami.

I Ishøj kommune på Sjælland er det allerede blitt innført et totalforbud mot svinekjøtt i alle kommunale barnehager, noe som har skapt store overskrifter i dansk presse.

Men også flere barnehager i København har innført forbud mot svinekjøtt og serverer kun halalkjøtt. Begrunnelsen er at de ikke vil diskriminere barna på grunnlag av religion. På minst 30 institusjoner i hovedstaden får barna ikke servert svinekjøtt, ifølge en analyse om kostholdet på en rekke barnehager i hele Danmark. Rapporten ble lagt frem i juli.

Etter at dette ble kjent, startet det opp en heftig debatt i Danmark om mat, religion og integrering. Ordskiftet ble allerede i løpet av juli kjent som "frikadellekrigen".

Og debatten fortsetter i Danmark, noe som kanskje ikke er så rart. Svinekjøtt er en basisråvare i den danske matkulturen, og frikadellene er en del av den nasjonale identiteten. I Danmark skal frikadellene alltid ha en stor andel svinekjøtt, i motsetning til de norske kjøttkakene, som godt kan lages på kun storfekjøtt.

Når altså det danskeste av det danske ikke lenger kan serveres danske barn, ble debatten så høylydt at selveste statsministeren måtte blande seg inn. Sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt sier nå i et intervju med den danske avisen 'Jyllands-Posten' at barnehager og sykehus skal fortsette å servere kjøttkaker og svinestek, og hun mener det er misforstått når barnehager dropper svinekjøtt på grunn av den muslimske og jødiske minoriteten.

"Fullstendig feil. Jeg er dypt imot det og har alltid vært det. Jeg synes at man skal holde fast ved den måten vi spiser på, og hvordan vi gjør ting i Danmark. Vi må holde oss til våre egne tradisjoner og kultur i en tid da vi også må ta hensyn til andre kulturer," påpeker statsministeren.

"Jeg synes at man skal gi plass til alminnelige frikadeller og svinestek. Og jeg synes ikke at man kun skal servere halalkjøtt på sykehus," sier Thorning-Schmidt til 'Jyllands-Posten'.

Samtidig foreslår statsministeren at danske kjøttprodusenter merker halalkjøttet bedre slik at danskene blir informert når de spiser dette. Men Thorning-Schmidt vil ikke at regjeringen skal komme med noe lovforslag i denne forbindelsen. Det bør være selskapene selv som må bestemme om de ønsker å gjøre det, påpeker Thorning-Schmidt.

"Jeg kan forstå at danskene ønsker å vite om det er blitt bedt en bønn for dyret før det slaktes. Jeg synes at produsentene skal vurdere om de ikke vil merke det," påpeker statsministeren.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no