See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Homoparaden i Tórshavn i 2012 samlet hele 5.000 mennesker
© LGBT Føroyar/Kureren
Samfunn - Færøyene

Stort flertall for homoekteskap på Færøyene

Tinganes i Tórshavn, regjeringssetet på Færøyene

© Stig Nygaard/GNU/Kureren
Kureren, 19. juni 2013
- Færøyingene er langt mer progressive enn sine politikere, viser en ny spørreundersøkelse på øygruppen. Hele 68 prosent av befolkningen ønsker en kjønnsnøytral ekteskapslov velkommen, mens Løgtinget i Tórshavn ikke engang finner flertall for en partnerskapslov.

Det er den lokale organisasjonen for homofile og lesbiske på Færøyene, LGBT Føroyar, som ga danske Gallup i oppdrag å kartlegge øyboernes holdninger om en kjønnsnøytral ekteskapslov, som regjeringen i Tórshavn ikke ønsker å vedta.

Resultatene, som ble lagt frem i sommer, var svært overraskende. Hele 68 prosent av færøyingene er for en kjønnsnøytral ekteskapslov. Lovforslaget presentert i meningsmålingen likner den norske ekteskapsloven, med full likestilling for homoseksuelle par, med vigselsrett i tinghus men ikke i kirken. Men blant færøyingene var det kun 27 prosent som var mot kirkelig vigselsrett for likekjønnede par, viste undersøkelsen videre.

Det var ingen større forskjeller mellom by å land, og folk i alle deler av øygruppen var overveiende positive til homofiles rette til å gifte seg. "Dette bekrefter det vi har trodd lenge, nemlig at den færøyske befolkningen har et mye mer åpent sinn enn det det politiske landskapet tilsier," kommenterer Sonja Jógvansdóttir fra LGBT Føroyar.

Spørreundersøkelsen river beina under den utbredte myten om et stokk konservativt samfunn på Færøyene. Det autonome øysamfunnet har i de siste 30 årene fremstått som en homofob bastion i nordisk og europeisk sammenheng. Danske lovtekster, som siden 1948 må godkjennes av Løgtinget i Tórshavn før de har gyldighet på Færøyene, har regelmessig blitt avvist av det færøyske parlamentet dersom fremmet likestillingen av seksuelle minoriteter.

Konflikten om like rettigheter for homoseksuelle toppet seg i 2005 og 2006, etter at Løgtinget igjen hadde avvist et forslag om å utvide loven mot diskriminering til også å gjelde seksuelle minoriteter. Retten i Tórshavn sa seg deretter ute av stand til å rettsforfølge en hetskampanje mot homofile. Året etter, i 2006, ble en lokalkjent og åpent homofil musiker slått helseløs på åpen gate i Tórshavn og mottok mordtrusler på grunn av sin legning.

Kun etter internasjonale protester, blant annet fra Nordisk Råd, godtok Løgtinget i desember 2006 å gi seksuelle minoriteter diskrimineringsvern, som det siste landet i Vest-Europa.

Men også på andre felt er

Færøyenes statsminister, Kaj Leo Johannesen

© Sambandsflokkurin/Kureren
den færøyske lovgivningen omkring seksuelle minoriteter langt under skandinavisk nivå. Som eneste nordiske land, og nesten isolert i Vest-Europa, har Færøyene ikke noe lovverk som anerkjenner parforhold mellom to menn eller to kvinner, ikke engang en partnerskapslov. Ellers i Norden er det kun Finnland som ikke har en kjønnsnøytral ekteskapslov, men den finske partnerskapsloven gir nesten full likestilling for likekjønnede par.

Politisk fastlåst posisjon
Men debatten på Færøyene synes å styre direkte mot en kjønnsnøytral ekteskapslov, uten å gå omveien om en partnerskapslov, slik de fleste land har gjort. Med spørreundersøkelsen utført av LGBT Føroyar, synes debatten også å ha fått ny kraft, og den planlagte avstemningen om en kjønnsnøytral ekteskapslov i Løgtinget i Tórshavn den 29. juli i år har fått noe større muligheter for å lykkes.

Det politiske landskapet på Færøyene er komplekst, med et stort antall partier og mer eller mindre stabile koalisjonsregjeringer. Siden 2011 er det en koalisjon av fire sentrumhøyrepartier som sitter ved makten i Tórshavn, under ledelse av statsminister Kaj Leo Johannesen.

Det er det kristenkonservative Senterpartiet, Miðflokkurin, som er den største motstanderen av mer rettigheter for homoseksuelle på Færøyene. Regjeringspartiet har ved tidligere anledninger truet med å forlate koalisjonsregjeringen dersom Løgtinget godtar homovennlige reformer.

Statsminister Johannesen har allerede reagert på spørreundersøkelsen fra LGBT Føroyar, og foreslått at alle partiene i Løgtinget burde fristille sine representanter i avstemningen om en kjønnsnøytral ekteskapslov. Dette ville betydd at Senterpartiet ikke kunne pålegge sine koalisjonspartnere å stemme mot loven som blokk, og ville gitt en relativt stor mulighet for at den reformerte ekteskapsloven blir vedtatt i løpet av sommeren.

Det er likevel stor risiko for at Senterpartiet vil sette regjeringssamarbeidet på spill for å unngå at en kjønnsnøytral ekteskapslov blir vedtatt. Den konservative familiepolitikken ses på som et av kjernepunktene til det kristenkonservative partiet.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no