See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ukrainas tidligere statsminister Julija Tymosjenko, sammen med sin datter
© Julija Tymosjenko/Kureren
Politikk | Samfunn - Ukraina

Europeisk domstol gir Tymosjenko noe rett

Høring i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg

© Alban Bodineau/Europarådet/Kureren
Kureren, 30. april 2013
- Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg har kritisert ukrainske myndigheter i heller milde ordelag i saken rundt fengslingen av opposisjonsleder Julija Tymosjenko. Kun varetektsfengslingen i 2011 var "vilkårlig".

Domstolen i Strasbourg avga i dag sin kjennelse i den omfattende klagen tidligere statsminister Tymosjenko hadde presentert mot staten Ukraina. Klagen fra Tymosjenko omfattet alt fra omstendighetene rundt varetektsfengslingen, angivelige politiske motiver i saken mot henne, uverdige fengslingsforhold og påstander om tortur.

Men domstolen fant at den ikke kunne gå inn i alle anklagene, da flere var levert som tillegg etter at saken var startet, noen fortsatt var aktuelle i det ukrainske rettssystemet og noen ikke var innenfor menneskerettsdomstolens myndighetsområde.

Det var særlig punktene om uverdige fengslingsbetingelser og utilstrekkelige helsetilbud retten ikke ville ta stilling til. Generelt sa likevel domstolen at for lite adgang til sollys og tidvis mangel på varmtvann og fyring under varetekten ikke var "grovt nok til å bli dekket av" menneskerettskonvensjonen.

Videre var det godt nok dokumentert at ukrainske myndigheter i Tymosjenkos tilfelle "hadde investert i tiltak langt utover den normale helsetjenesten som er tilgjengelig for vanlige fengslede i Ukraina." Europeiske spesialister på torturforebygging hadde også besøkt lokalitetene der Tymosjenko var i varetekt i desember 2011, og ikke funnet noe galt, heller ikke med helsetilbudet i fengselet, het det videre i kjennelsen.

Tymosjenko nektet å samarbeide
Tymosjenko hadde også klaget på at hun hadde blitt tvunget ut av fengselet den 20. april 2012 for et sykehusopphold hun motsatte seg, og i den anledning hadde hun fått blåmerker på armer og magen. Dette skulle tyde på tortur.

Men domstolen i Strasbourg fant dette umulig å bevise, og skylden for dette hadde Tymosjenko selv. Hun nektet ukrainske rettsmedisinere å se på blåmerkene slik at man kunne fastslå hvilket tidspunkt de hadde blitt til. Ukrainske domstoler ønsket å undersøke toturpåstandene fra Tymosjenko, men ble altså forhindret av politikerens uvilje mot å samarbeide med rettsmedisinerne, fant domstolen i Strasbourg.

Sykehusbesøket Tymosjenko skulle ha blitt tvunget til hadde for øvrig blitt til som resultat fra en midlertidig rettsordre fra domstolen i Strasbourg selv. Domstolen hadde bedt om å frakte Tymosjenko ut av fengselet og på et sykehus, der den sterkt helseplagede politikeren kunne få profesjonelt tilsyn og behandling mens saken hennes ble behandlet. Men Tymosjenko har hele tiden motsatt seg enhver kontakt med det ukrainske helsevesenet, og måtte derfor sendes tilbake til fengselet.

Vilkårlig varetektsfengsling
Men den europeiske menneskerettsdomstolen finner likevel noen kritikkverdige forhold i behandlingen av eksstatsministeren. Den ukrainske domstolen hadde i august 2011 beordret en tidsubegrenset varetektsfengsling av Tymosjenko på feil grunnlag, het det i Strasbourg. Begrunnelsen hadde vært at Tymosjenko nektet å oppgi sin adresse og at hun hadde vist forakt for retten.

Men dette var ikke i tråd med menneskerettene, fant domstolen i Strasbourg. Tymosjenko hadde møtt opp til de rettsmøtene hun var innkalt til og også fulgt ordren om ikke å bevege seg ut av byen. Dermed var det ikke grunnlag for varetekt, konkluderer et enstemmig dommerpanel i Strasbourg.

De videre punktene Ukraina dømmes for er at det landets rettsystem ikke gir en person i Tymosjenkos situasjon anledning til å anke berettigelsen for varetekt og at det ikke eksisterer en erstatningsordning for dem som settes ulovlig i varetekt. Til sist fant retten det bevist at varetekten, siden den var urettmessig, må ha hatt "andre motiver", som kanskje hadde med Tymosjenkos politiske rolle å gjøre.

Håp om benådning
Selv om dommen mot Ukraina var relativt mild, er det nå et stigende håp om at den kan føre til at Tymosjenko til slutt blir løslatt. I juli i fjor vant nemlig Tymosjenkos innenriksminister, som ble fengslet omtrent samtidig med henne, en liknende sak i domstolen i Strasbourg, som også da kritiserte vilkårene for varetekt.

Ukrainas president, Viktor Janukovytsj, benådet derpå den tidligere innenriksministeren, offisielt som følge av de prosessuelle feilene. Men det antas at hovedmotivet for benådningen var å bedre forholdet til EU, som er svært kritisk til Janukovytsjs behandling av opposisjonen og derfor har lagt flere samarbeidsavtaler på is.

Men Janukovytsj har hittil hatt en hardere tone overfor eksstatsminister Tymosjenko. Ifølge nylige uttalelser fra den ukrainske presidenten, er det lite han kan gjøre så lenge det fortsatt er to saker som løper mot Tymosjenko i det ukrainske rettssystemet.

Dessuten kan kjennelsen i Strasbourg fortsatt ankes. Det er kun "det lille kammeret" som har behandlet Tymosjenkos sak. Dersom en av partene ønsker det, kan den også behandles av et utvidet dommerpanel.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no