See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 08.05.2013 - Masseprotester mot "valgfusk" i Malaysia
» 06.05.2013 - Malaysias opposisjon raser etter valgnederlag
» 03.04.2013 - Mot spennende nyvalg i Malaysia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Malaysias opposisjonsleder Anwar Ibrahim taler for fulle hus
© Pakatan Rakyat/Kureren
Politikk - Malaysia

Malaysias opposisjonsleder føler medvinden

Anwar Ibrahim kan bli Malaysias neste statsminister

© Pakatan Rakyat/Kureren
Kureren, 30. april 2013
- På søndag skal det velges i Malaysia, og for første gang siden uavhengigheten har opposisjonen en reell sjanse til å vinne. Opposisjonsleder Anwar Ibrahim merker seg at "vi er i medvind og de [regjeringspartiet] er redde."

Søndagens parlamentsvalg i Malaysia ser ut til å bli fritt for første gang på 55 år. Det har regjeringen tillatt og valgkommisjonen sørget for. Men valget blir alt annet enn rettferdig, ifølge Anwar Ibrahim, som leder opposisjonsalliansen Pakatan Rakyat (PR).

"Statsministerens kontor har brukt mer penger enn noen annen annonsør i landet for å kjøpe plass til valgkampanjen sin," hevder Anwar. "Hvordan våger de å hevde at vi har frie og rettferdige valg når hver eneste avis og tv-kanal sprer løgner og forvridde fakta om PR, og vi ikke blir gitt ett minutt på luften eller lov til å publisere én eneste annonse. Hvorfor?" spør Anwar, "Fordi de er redde," svarer han.

Opposisjonslederen merker medvinden på de mange valgmøtene der han opptrer rundt omkring i Malaysia. Møtene blir stadig bedre besøkt og entusiasmen blant PR-medlemmene er spesielt stor i år. Ved valget i 2008 klarte opposisjonen endelig å frarøve regjeringskoalisjonen BNM sitt to tredelsflertall i parlamentet i Kuala Lumpur. Skal de endelig klare å vinne et flertall i år?

Opposisjonen har ved dette valget klart å nå bedre gjennom til malayene, som utgjør befolkningsflertallet i Malaysia, med et program som legger vekt på demokratireformer og en bedring i menneskerettssituasjonen men ikke endrer den svært suksessfulle økonomiske kursen til BNM-regjeringen. Etter tiår med økende velstand, er det nå en ny generasjon malayer som også ønsker flere borgerrettigheter.

Men Anwar har fortsatt sine kjernevelgere blant Malaysias tallrike kinesere og indere, som i flere tiår praktisk talt har vært avskåret fra maktposisjoner. Opposisjonen lover å avskaffe de diskriminerende reguleringene som har forfordelt malayene siden uavhengigheten, og som mange ser på som svært nødvendige for at det fattige malayiske flertallet skulle oppnå økonomisk og politisk frihet fra de tradisjonelt rikere kineserne og inderne.

Og det er når opposisjonslederen opptrer fremfor et publikum av ikke-malayer at jubelen virkelig braker løs. Da Anwar besøkte en kinesisk videregående skole i Penang på mandag, ble han møtt at rundt 50.000 skrikende og hoiende tilhengere, for det meste med kinesisk bakgrunn.

I de siste årene har diskrimineringen i Malaysia gått bort fra etnisk forskjellsbehandling til religiøse påbud, der landets muslimer har blitt tildelt monopol i mange sektorer. Dette diskriminerer i praksis de etniske kineserne og inderne, samt en større befolkning med naturreligioner. Kritikere hevder at BNM-regjeringen er i ferd med å gjennomføre en massiv islamisering av det malaysiske samfunnet med bruk av repressive midler.

Men Anwar og partialliansen hans vil ikke oppfattes som mer liberale hva angår religion. PR har gjort det klart at det baserer seg på den samme konservative familiepolitikken som regjeringspartiet, og opposisjonslederen er kjent for sine nære bånd til det saudiske kongehuset.

Opposisjonslederen er likevel en omstridt figur blant Malaysias konservative befolkning. Anwar har tidligere vært blant topplederne i regjeringskoalisjonen, der han tjenestegjorde under den autoritære statsministeren Mahathir bin Mohamad, blant annet som finansminister fra 1991 til 1998 og som visestatsminister fra 1993 til 1998.

I 1998 kom Anwar i konflikt med statsminister Mahathir, som han beskyldte for nepotisme og korrupsjon.

Regjeringen svarte med å beskylde Anwar for homoseksualitet, noe som er svært tabubelagt i Malaysia. Anwar har to ganger blitt dømt til fengselsstraff for angivelige homoseksuelle forhold, men begge dommene ble senere opphevd av ankedomstoler, senest i 2008. Likevel lever ryktene videre om opposisjonslederen.

Les mer om forberedelsene til valget i Malaysia i denne artikkelen: "Mot spennende nyvalg i Malaysia".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no