See also:
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 12.03.2014 - Mot løsning på fiskerikonflikten med Færøyene
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 20.02.2014 - Ikke mer olje i Barentshavet likevel?
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 06.02.2014 - Siv Jensen setter likevel ikke ned lånekravene
» 05.02.2014 - Lav kronekurs gir ny optimisme for norsk eksport
» 29.01.2014 - LO-forbund krever norsk EØS-utmeldelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Norsk tømmer
© Jørgen Schyberg/Flickr/Kureren
Økonomi - Innenriks

Krisepakke skal redde norsk skogsnæring

Næringsminister Trond Giske besøkte Södra Cell Tofte i februar i fjor

© Martine Røiseland/NHD/Kureren
Kureren, 29. april 2013
- Skogsnæringen er svært positiv til krisepakken på 750 millioner kroner som ble fremlagt i dag. Tiltakene kommer etter at den varslede nedleggelsen av cellulosefabrikken på Tofte viste at bransjen opplever en systemkrise.

"Situasjonen for treforedlingsindustrien i Norge er nå meget bekymringsfull og skaper den største krisesituasjonen for norsk skogsektor siden 1930-tallet." Dette er ikke et sitat fra næringen selv, men derimot fra næringsdepartementet, som begrunnelse for krisetiltakene som ble annonsert i dag.

Krisepakken har en totalramme på 750 millioner kroner og skal inkluderes i revidert nasjonalbudsjett. Den største summen, 500 millioner, er øremerkede midler for skogindustrien i investeringsfondet Investinor, som skal gå til å "få fram nye, lønnsomme bedrifter" i bransjen. Videre går det 75 millioner kroner i øremerkede midler til Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

Det skal også satses stor på å bedre infrastrukturen slik at de store transportkostnadene for skogsnæringen kan senkes. Det skal blant annet brukes 60 millioner kroner til opprustning av skogsbilveger og kaier og 90 millioner til utbedring av flaskehalser i veinettet for å bedre fremkommeligheten for tømmertransporten. Videre økes den tillatte totalvekten på tømmervogntog fra 56 til 60 tonn, og den tillatte totallengden til 24 meter.

"Det er viktig å få på plass tiltak nå, for å sikre omstilling til mer lønnsom produksjon i hele skogsektoren. Regjeringens foreslåtte tiltak vil bidra til å gjøre omstillingen i næringen lettere," sa næringsminister Trond Giske ved presentasjonen av tiltakene i dag.

Mens Høyre i dag kritiserte tiltakene for å komme alt for sent, på et tidspunkt da skogsnæringen allerede var kastet ut i krise, var bransjen selv svært positive til tiltakene.

"Det er svært gledelig at regjeringen Stoltenberg nå kommer med en rekke tiltak som vil ha stor betydning for skognæringen," sier Olav Veum, leder i Norges Skogeierforbund. "For oss er det en viktig milepæl å oppleve at regjeringen nå har lyttet til næringen og så tydelig stiller opp med konkrete tiltak og ikke bare fagre ord," legger Veum til.

Mens bransjeforbundet er enig i at tiltakene på sikt vil bidra til økt lønnsomhet i næringen, peker Veum likevel på at de ikke vil løse den akutte situasjonen som næringen er inne i.

"Vi opplever at regjeringen har oppfattet Skogeierforbundets budskap om de store framtidige mulighetene for skog- og trenæringen i Norge, der tiltakene vi får i dag, er en viktig start på en mer helhetlig næringspolitikk for skognæringen," sier Veum.

Viken Skog, som er Norges største andelslag for skogeiere, slutter seg til den positive vurderingen, men minner også om at fjorårets skogpakke på 100 millioner hadde vært "for liten". Ragnhild Borchgrevink, adm. dir. i Viken Skog, sier i dag hun synes det er "meget gledelig" at det kommer så konkrete tiltak fra tiltakspakken.

"Spesielt viktig er det med økt tillatt totalvekt fra 56 til 60 tonn og ikke minst utbedringen av flaskehalser," mener Borchgrevink. "Det er snakk om grunnleggende infrastruktur hvor jeg føler myndighetene i en årrekke har sviktet fullstendig. På vegne av hele fastlandsindustrien i Norge er det lov å klappe i hendene i dag," legger hun til.

Tofte som en vekker
Krisepakken kommer litt over en måned etter at Södra Cell annonserte at de ikke hadde lyktes i å få en god nok pris i sine forsøk på å selge cellulosefabrikken på Tofte, og dermed ville avvikle riften innen 1. mai i år. Det ble fort klart at en eventuell nedleggelse av Tofte ville kunne få enorme ringvirkninger for skogsnæringen på hele Østlandet.

Ifølge Veum, kunne så mange som 6.000 arbeidsplasser være truet ved en stengning av Tofte, som ifølge Skogeierforbundet er "avsetningskanalen for en femtedel av tømmeret som blir hogd i Norge." Skogeierne, fagbevegelsen og flere partier krevde umiddelbare reaksjoner fra næringsminister Giske.

Buskerud Fylkeskommune bekrefter imens at det fortsatt føres forhandlinger mellom Södra Cell og en eller flere interessenter om et salg av fabrikken på Tofte, og at forhandlingsfristen eventuelt kan utsettes til 19. mai om nødvendig. Viken Skog skal fortsatt være interessert i å ta over fabrikken.

Les mer om krisen i skogsnæringen i denne artikkelen: "Tofte-nedleggelse truer norsk skogsnæring".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no