See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 19.11.2013 - Tyskland er det raskest voksende reisemålet i Europa
» 11.09.2013 - Mot avgjørelse om tunnel mellom Danmark og Tyskland
» 16.05.2013 - Norwegian satser stort på det tyske markedet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sykling foran Brandenburger Tor i sentrum av Berlin
© Rasmus/visitBerlin/Kureren
Reise - Tyskland

Berlin skal innføre turistskatt

Mauerpark i Berlin, med rester av den gamle Berlinmuren

© visitBerlin/Günter Steffen/Kureren
Kureren, 25. april 2013
- Turismen boomer som aldri før i Berlin, og nå planlegger byregjeringen å innføre en skatt på overnattinger fra juli i år. Men hotellbransjen protesterer kraftig og truer med en langvarig rettsprosess for å stoppe skatten.

Senatet ("regjeringen") i den tyske delstaten Berlin vedtok på tirsdag å innføre en såkalt "City Tax" med virkning fra 1. juli i år. Den nye skatten skal trekke veksler på den sterkt økende turismen i millionbyen, og pålegger byens hoteller og pensjonater å kreve inn en 5 prosents avgift på overnattinger.

Ifølge Berlins finanssenator Ulrich Nußbaum, skal den nye turistskatten gi delstaten årlige merinntekter på 25 millioner euro (190 millioner kroner). "Med overnattingsskatten vil vi oppnå at også turistene gir et lite bidrag til at Berlin forblir attraktivt, og blir enda mer attraktivt," sa Nußbaum i en pressemelding.

"Med overnattingsskatten er Berlin i godt selskap," hevdet Nußbaum, "fordi mange byer innenlands og utenlands krever liknende avgifter, blant dem Paris, Roma og Barcelona." Ifølge finanssenatoren, hadde erfaringene derfra vist at "en moderat avgift ikke holder noen tilbake fra å gjennomføre en reise til en så spennende by som Berlin."

Men selv finanssenatoren måtte innrømme at det eksisterte juridiske komplikasjoner i forhold til den nye avgiften. Grunnet tidligere dommer i den tyske grunnlovsdomstolen, kan Nußbaum bare kreve inn skatten fra feriereisende. Opphold på mer enn 21 dager og forretningsreisende blir unntatt beskatningen, annonserte senatet.

Men dette i seg selv skaper allerede problemer i innkrevingen. Reisende vil måtte dokumentere at de er på et profesjonelt oppdrag for å spare avgiften på 5 prosent. Videre skal det innføres en ordning der forretningsreisende i etterhånd kan dokumentere at de var i Berlin i yrkes medfør, og dermed få avgiften tilbakebetalt.

Rettslige komplikasjoner
Hotellbransjen i Berlin er derfor svært opprørt over vedtaket. Reiselivsbransjens paraplyorganisasjon i Berlin, Dehoga, hevder nå at senatsvedtaket er i strid med føderale lover, og da særlig personvernet. Avgiften vil videre føre til såpass mye merarbeid for særlig de små hotellene og pensjonatene at man kan vente en konkursbølge, advarer Dehoga.

"Bransjemedlemmer kan føle seg forsikret om at Dehoga Berlin vil gjøre alt som står i vår makt for å hindre senatstiltaket, eller, dersom dette ikke fører frem, ta saken inn for retten sammen med hotellene," heter det i en pressemelding fra bransjeforbundet. Dersom det kommer til en rettssak, vil senatet i Berlin "brenne opp skattepenger, fordi senatets utsikter til suksess er bortimot null," heter det videre.

Ifølge Berlin-avisen 'Tagesspiegel', har Dehoga rett i at myndighetene vil få problemer i retten dersom avgiften behandles der. Mange tyske byer og kommuner har innført eller ønsket å innføre en liknende skatt, og overalt har det vært store rettslige komplikasjoner.

Hotellnæringen i byen Trier gikk helt til øverste rettsinnstans og oppnådde at turistskatter ikke kan omfatte forretningsreisende i Tyskland som helhet. I München og Stuttgart trakk kommunestyrene planene om en turistskatt etter utsiktsløse rettssaker. Og i Hamburg og Köln, de to viktigste byene som har en slik avgift i Tyskland, er det pågående rettssaker for å få avviklet den.

Turismeboom i Berlin
Imens vokser turiststrømmen til Berlin raskere enn noen gang før. Den tyske hovedstaden har vist seg som et både rimelig og variasjonsrikt reisemål. De siste tallene viser at antall besøkende steg med hele 10 prosent i løpet av 2012, og nådde rekordtallet 10,8 millioner. Antall overnattinger steg til og med med 11,4 prosent til 25 millioner.

Berlin har i særlig grad klart å markedsføre seg som en kongressby, og rundt en fjerdedel av alle overnattinger, eller 6,6 millioner, tilbakeføres til kongresser, messer og andre store arrangementer. Dette er en tredobling på ti år, ifølge markedsføringsselskapet Visit Berlin.

Visit Berlin feiret det sterke resultatet i februar i år med en uttalelse om at "Berlin er i ferd med å gjøre comeback som verdensmetropol." Mens millionbyen i årtier hadde vært avskjært fra å ha en større reiselivsnæring, ble nå "turister, kreative mennesker og mange høyt kvalifiserte" trukket til byen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no