See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bønder i Afghanistan
© DFID/GNU/Kureren
Samfunn - Afghanistan

Rekordstor opiumsproduksjon i Afghanistan

Kureren, 17. april 2013 - Opiumsproduksjonen i Afghanistan øker for tredje år på rad, viser nye tall. Landet har i år en rekordhøy opiumsproduksjon, til tross for mange års innsats fra det internasjonale samfunnet og regjeringen i Kabul på å bekjempe dette.

Afghanistan produserer nå nesten 90 prosent av all opiumen i verden. Og ifølge en ny rapport om landet fra FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), vil Afghanistan mest sannsynlig få en rekordhøy opiumsproduksjon i år.

"Evalueringen viser at opiumsdyrkingen i 2012 ikke bare fortsatte å vokse i de områdene der den allerede var etablert, men kommer til å bre seg til nye områder eller til områder der dyrkingen hadde tatt slutt," står det i rapporten.

Ifølge UNODC, har avlingene hovedsakelig økt i de sørlige delene av landet, hvor Taliban er i ferd med å ta over kontrollen, og spesielt i de regionene der koalisjonsstyrkene ledet av USA har trukket seg tilbake eller er i ferd med å gjøre det.

Økningen i produksjonen har vært drevet frem av uvanlig høye opiumspriser. Men den stimuleres også av at afghanerne har relativ enkel tilgang til narkomarkedet og at realøkonomien i landet begynner å krympe allerede før tilbaketrekkingen av utenlandske soldater innen 2015, mener FNs program for narkotika og kriminalitet.

Afghanistan er allerede verdens største produsent av opium, råstoffet for heroin, og produserte i fjor nesten 75 prosent av den globale innhøstingen. UNODC anslått at dette tallet kan stige til 90 prosent i år.

"Som vi forutså, vil opiumsdyrkingen gå opp for tredje år på rad," kommenterte Jean-Luc Lemahieu, leder for UNODC-kontoret i Afghanistan, som utarbeidet rapporten sammen med Afghanistans narkotikadepartementet. "Vi observerer en rekordavling."

Det nøyaktige tallet for 2013 er ennå ikke klart, men FN sier at tallene deres tyder på at 154.000 hektar ble brukt til opiumsdyrking i 2012, mot 131.000 hektar i 2011.

Opiumsprisene begynte å stige i 2010, da en plantesykdom ødela mye av innhøstingen i Afghanistan. Prisene skjøt da i været fra 60-85 US dollar per kilo (345-485 kroner) til 300 dollar (1.700 kroner) i 2011. Selv om prisene i år er sunket til mellom 160-200 dollar per kilo (915-1145 kroner), er de fortsatt svært høye.

Så pass høye at mange av de samfunnene som i store bistandsprosjekter var blitt overtalt til å dyrke andre jordbruksprodukter i de siste årene har gått tilbake til den mer lukrative opiumsdyrkingen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no