See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


ESA-satellittbilde av Guinea Bissaus fascinerende og uoversiktlige kystlinje, som er mangrovebevokst og vanskelig å kontrollere
© ESA/Kureren
Samfunn - Guinea-Bissau

Kokainhandelen tar knekken på Guinea Bissau

Kokainbeslag i Guinea Bissau

© UNODC/Kureren
Kureren, 7. mars 2013
- I løpet av de siste seks årene har flere tusen kilo kokain blitt beslaglagt i Guinea Bissau, der den omlastes på vei mot Europa. Med narkohandelen følger stadige kupp, politiske mord, illegal våpenhandel og mindre håp om å bekjempe fattigdommen.

Det lille vestafrikanske landet har i løpet av det siste tiåret blitt tatt i bruk som omskipingshavn for søramerikanske narkotrafikanter. Kokainnettverkene benyttet seg av den politiske ustabiliteten, korrupsjonen og fattigdommen i den tidligere portugisiske kolonien, samt en lang, kompleks kystlinje dekt av tett mangroveskog som det fattige landet har lite muligheter for å overvåke.

En ny rapport fra FN-byrået for narkotika og kriminalitet (UNODC) har sett på hvordan den økte narkotrafikken gjennom Vest-Afrika påvirker samfunnene i regionen. Guinea Bissau stikker seg ut som det fremste offeret for narkokartellene.

Ifølge rapporten har kokaintrafikken nå utviklet seg til å bli den mest lønnsomme kriminelle aktiviteten i Vest-Afrika, dette til tross for at internasjonal innsats har klart å begrense volumet av narkotrafikken i de siste årene. UNODC har beregnet at det strømte rundt 18 tonn illegale stoffer inn i Vest-Afrika i 2010. Det er ned fra anslagsvis 47 millioner tonn narkotika i toppåret 2007.

Den viktigste omlastningshavnen er Guinea Bissau, der kokainen blir fraktet videre til markedene i Europa og andre vestafrikanske land. Ifølge UNODC ble det beslaglagt hele 2.140 kilo kokain i Guinea Bissau alene, mer enn i noe annet vestafrikansk land.

Rapporten konkluderer med at Guinea Bissau er det landet som er verst rammet av negative konsekvenser av narkohandelen. UNODC ser nå direkte følger av narkotrafikken på den politiske stabiliteten og den nasjonale sikkerheten i det fattige landet.

Kokaintrafikken har ført til et langt høyere voldsnivå i landet, der politiske mord selv på høyeste nivå er blitt normalt. Drapet på president João Bernardo "Nino" Vieira i 2009 settes, ifølge UNODC, nå i dirkete sammenheng med narkotikarelaterte konflikter. Det samme gjelder drapet på hærsjefen Ansumane Mané i år 2000 og marinesjef Lamine Sanha i 2007.

I tillegg til politiske drap, har Guinea Bissau det siste tiåret i økende grad vært utsatt for narkorelaterte kidnappinger og trusler mot journalister, polititjenestemenn, militære, dommere, statsansatte og folkevalgte som har prøvd å stå opp mot de kriminelle nettverkene, står det i FN-rapporten.

Videre har narkokartellene stått for en eksplosjonsaktig økning i den illegale våpenhandelen i hele Vest-Afrika. Penger fra narkotrafikken skal også ha gått til å finansiere den relativt nye piratvirksomheten utenfor Vest-Afrikas kyst, som nå truer regionens handelsveier. Overnasjonale kriminelle nettverk har styrket seg enormt i regionen etter at søramerikanske narkopenger kom til Vest-Afrika.

På tross store beslag de siste årene, er det fortsatt søramerikansk kokain som er den mest lukrative illegale handelsvaren i Vest-Afrika. Ifølge UNODC, er det først og fremst narkotika produsert i Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru og Brasil som skipes til Guinea-Bissau og andre land i Vest-Afrika.

Men etter hvert som kokainhandelen blir bekjempet mer effektivt, advarer UNODC at nye produkter er på full fart inn i regionen. FN-byrået har observert et oppsving i handelen med og produksjonen av amfetamin i Vest-Afrika. I 2011 og 2012 ble det oppdaget to amfetaminproduserende laboratorier i Nigeria - de første i Vest-Afrika noensinne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no