See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bishagruven i Eritrea i byggefasen. Eieren Nevsun Resources insisterer at arbeidernes kår er på internasjonalt nivå
© Nevsun Resources/Kureren
Samfunn | Økonomi - Eritrea

Eritrea bruker "slavearbeidere" til å bygge gruvesektoren

Eritreas president Isaias Afeverki

© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
Kureren, 19. februar 2013
- En omfattende rapport viser hvordan diktaturet Eritrea, som tidligere fikk norske bistandspenger, misbruker statlig tvangsarbeid til å bygge opp en gruvesektor i landet. Utenlandske firmaer advares mot å la seg lokke til Eritrea.

Den amerikanske menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) dokumenterer vidstrakt bruk av slavearbeid i Eritrea i en ny, omfattende rapport. Eritrea, som kjempet seg fri fra Etiopia i 1993, anses som Afrikas verste diktatur og ledes av den ikke-valgte presidenten Isaias Afeverki.

Ifølge HRW-rapporten, risikerer de mange internasjonale gruveselskapene som nå vurderer å etablere seg i Eritrea å bli trukket inn i et stadig mer repressivt statsnettverk av selskaper som benytter seg av tvangsarbeid. Det canadiske gruveselskapet Nevsun Resources, som allerede driver en gruve i Eritrea, har ifølge HRW hatt store problemer med å komme seg bort fra slavekontrakter.

Rapporten viser hvordan president Afeverki har undergravd Eritreas gamle nasjonale dugnadsprogram til å bli et "unikt og utnyttende program av ubegrenset tvangsarbeid." Opprinnelig var nasjonaltjenesten et program som alle fysisk friske eritreere, kvinner som menn, måtte gå gjennom for å gjenreise landet etter frigjøringskrigen. Tjenesten var begrenset til 18 måneder.

Nå er tjenesten ikke lenger tidsbegrenset, og regjeringen benytter nasjonaltjenesten til å sette enorme mengder eritreere til ubegrenset tvangsarbeid under umenneskelige vilkår. "De som prøver å flykte risikerer fengsel, tortur og til og med straffeaksjoner rettet mot familiene deres," ifølge menneskerettsgruppen.

Noen av rekruttene i nasjonaltjenesten blir satt til å jobbe i statlige byggekonserner, som nå har et fullstendig monopol i bransjen. "Internasjonale gruveselskaper som opererer i landet blir satt under intensivt trykk fra regjeringen til å engasjere disse anbyderne for å utvikle noe av infrastrukturen til prosjektene sine," advarer HRW. Dermed vil de benytte seg av tvangsarbeid, legger rapporten til.

Canadiske Nevsun er det første internasjonale gruveselskapet som har etablert seg i Eritrea. I et joint venture med den eritreiske regjeringen driver de siden 2011 den lukrative gullgruven i Bisha. Da byggingen av Bishagruven startet i 2008, ble Nevsun presset til å engasjere byggekonsernet Segen, som eies av partiet til president Afeverki og som har vært kjent for utstrakt bruk av tvangsarbeid.

Ifølge intervjuer HRW har gjort med tidligere arbeidere i Segen som var med å bygge infrastrukturen rundt Bishagruven, var flere av dem tvangsarbeidere. De beretter også om tøffe forhold, for små matrasjoner og farlige boforhold i den tidlige byggefasen. Tvangsarbeiderne hadde ordre om ikke å klage og ikke å forlate byggeplassen.

HRW hevder videre at gruppen har vært i "en omfattende dialog" med Nevsun. Det canadiske selskapet sa, ifølge HRW-rapporten, at det ikke sto i deres makt å finne ut av om noen av arbeiderne i Bishagruven er tvangsarbeidere eller ikke. Nevsun hadde prøvd å inspisere boligene for arbeiderne i Segen, men flere ganger blitt nektet adgang. Da Nevsun i 2012 prøvde å bytte til et annet byggekonsern, ble de presset til å reengasjere Segen.

Nevsun har svart på kritikken i HRW-rapporten i en pressemelding. Gruveselskapet sier klart at "bruk av tvangsarbeid er ikke lov i Bisha," og at dette nå også gjelder underleverandører til Bishagruven. Selskapet hadde i 2009 blitt klar over at byggekonsernet Segen brukte tvangsarbeidere, og sørget deretter for å forby dette også for underleverandører. Nevsun hadde fått "en skriftlig garanti fra Segen at de ikke vil bruke tvangsarbeidere i Bisha," forsikrer selskapet.

Likevel mener Human Rights Watch at uklarhetene rundt bruk av tvangsarbeidere i Bisha illustrerer farene ved å investere i Eritrea. "Gruveselskaper må enten finne måter å forsikre seg om at operasjonene deres i Eritrea ikke setter dem i forbindelse med bruk og utbytting av tvangsarbeidere, eller så de bør de ikke investere der i det hele tatt," råder HRW.

Eritrea regnes som en viktig upløyd mark for gruveindustrien, der mange store funn vil kunne gjøres i nær fremtid. Store områder kartlegges nå intensivt for verdifulle mineraler og metaller, og flere internasjonale gruveselskaper, blant annet fra Australia, Kina og Canada, er i ferd med å etablere seg i landet.

Eritrea er et av Afrikas fattigste land, i stor grad på grunn av internasjonal isolasjon etter at Afeverki etablerte et totalitært diktatur utover 1990-tallet. Norge og andre land ga stor bistand til Eritrea i det første tiåret etter frigjøringen, men har nå trukket seg fullstendig ut.

Nå øyner Eritreas regime økonomisk håp gjennom gruvedriften. Allerede Nevsuns etablering har gitt staten enorme inntekter.

Ifølge Nevsun selv, har selskapet bidratt svært mye til nasjonaløkonomien: "Fra begynnelsen av gruvedriften tidlig i 2011 har Bisha bidratt med mer enn 400 millioner US dollar i kontante utbetalinger til Eritreas regjering og statsbedrifter." I tillegg hadde selskapet lagt igjen titals millioner dollar i lokale lønninger og innkjøp, hevder Nevsun.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no