See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En nydelig blekksprutcurry med brødfrukt og ris, servert med en papayachutney på Maria's Rock Café
© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren

Seychellene

Oppskrifter fra Seychellene: Blekksprutcurry og papayachutney

Maria Soubana har preparert blekkspruten, aubergine, krydderene og lagt chutneyen i vann før hun begynner å koke

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
Kureren
- En blekksprutcurry (uten karri!) med kokt brødfrukt er blant de mest typiske tradisjonelle rettene fra det kreative, kreolske kjøkkenet på Seychellene. Vi serverer en frisk chutney av papaya ved siden av, for å balansere den mektige husmannskosten av blekksprut.

Maria Soubana driver Maria's Rock Café i bukten Baie Lazare sør på den største øya i Seychellene, Mahé. Hun formelig elsker øystatens tradisjoner og Seychellenes rike og gamle matkultur. De lokale rettene er et speilbilde av Seychellenes status som paradis på jord, oppsummerer hun stolt.

Og Maria var ikke i tvil når hun skulle velge ut en rett for oss, som best representerer det tradisjonelle kjøkkenet på disse øyene i Det indiske hav, øst for Afrika. Det måtte bli en blekksprutcurry*. Og for å diske opp men en like typisk og enkel siderett, foreslo hun en chutney av papaya.

*Med en "curry" menes ikke en rett med krydderblandingen karri, selv om det kreolske kjøkkenet på Seychellene utvilsomt har fått stor inspirasjon fra India. På Seychellene brukes ordet "curry" mer om retter i en krydret saus, uavhengig av hvilke kryddere som brukes. Typiske kryddere på Seychellene er hjemmelagde masalaer og karrier, ingefær, gurkemeie, kanelblader og chili.


Blekksprutcurry

Dette er ingrediensene du trenger for å lage en tradisjonell seychellisk blekksprutcurry. Oppskriften skulle rekke til fire personer.

- 1 kg blekksprut (rå eller forkokt, type "octupus" på engelsk eller "pulpo" på spansk)
- 5 dl kokosmelk
- 1 aubergine
- 1 liten løk
- 1/2 hvitløk
- nøytral ste

Maria river papayaen

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
keolje, for eksempel av solsikke
- 3-4 ss masala (en krydderblanding; garam masala kommer nærmest i Norge)
- 1 ss gurkemeie (pulver)
- 10-15 blader av kaneltreet (eller en knivsodd kanelpulver)
- salt
- fersk chili (valgfritt)
- 1 stor brødfrukt (eller ris eller poteter) kokt ved siden av

Forberedelser før matlagingen
Dersom du kjøper ukokt blekksprut (fersk eller frosset), trenger den en skikkelig mørbanking på linje med en biff før den kokes, slik at den ikke blir seig. Skjær så blekkspruten (også tentaklene) i småbiter og kok den i minst én time (halvannen er bedre). Man får også kjøpt ferdigkokt blekksprut noen steder, men den er ikke like smakfull, ifølge Maria.

Skrell brødfrukten og skjær den i store terninger (rundt 5 × 5 cm) og kok denne som poteter. Alternativt kan du forberede kokte poteter eller kokt ris som tillegg til blekkspruten.

Forebered også auberginen, som du kutter i terninger. Til sist grovhakker du også løken og hvitløken, og så mye fersk chili som du ønsker i retten.

Dersom du har tenkt å servere papayachutneyen som siderett, må du huske at papayaen og løken også trenger et vannbad på en halv time- Derfor bør også dette forberedes før du begynner å koke blekksprutcurryen.

Tilberedning av blekksprutcurryen
Begynn med rundt 3-4 spiseskjeer av en nøy

Papayachutneyen stekes kort i en woklignende høypanne

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
tral stekeolje i en svært varm høypanne eller wok. Hell i den hakkede løken og hvitløken, sammen med auberginen, og stek dette i rundt 5 minutter under konstant røring.

I den fortsatt svært varme panna tilføyer du nå den allerede forberedte blekkspruten. Påse at temperaturen holder seg høy. Hold ingrediensene i bevegelse. Etter en stund har du i krydderene i pulverform (masala og gurkemeie) og kanelbladene (eller pulveret).

Etter relativt kort tid vil du merke at krydderene vil begynne å klistre maten til panna og svi seg. La denne prosessen begynne, men kontroller den ved sakte å helle i noe av kokosmelken, som løser opp den klistrete massen. Gjenta 3-4 ganger, og etter en stund kan du helle i resten av kokosmelken. Ha så i den mengden salt og chili som du ønsker. Vil du ha det på ekte seychellisk vis, har du oppi masse chili.

Skru ned varmen og la panna få en 10-15 minutter ekstra på kokeplata. Pass på å røre fra tid til annen, slik at det ikke svir seg i bunnen.

Server retten med kokt brødfukt, poteter eller ris. Skulle det bli noe til overs, sett det til kjøling. Curryen kan godt varmes opp neste dag og tynnes med litt ekstra kokosmelk. Da er den er minst like god.


Papayachutney

Dette er ingrediensene du trenger for å lage en tradisjonell seychellisk chutney av papaya.

Maria's Rock Café er mest kjjent for sine ferske delikatesser stekt på lavastein

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
Også her har vi beregnet til fire personer, dersom chutneyen er en siderett.

- 2 papayaer (ikke myke og modne, men hardest mulig!)
- 1 liten løk
- 2 store sitroner
- fersk chili (valgfritt)
- nøytral stekeolje, for eksempel av solsikke
- salt
- vann

Tilberedning
Skrell papayaen og finriv den med en raspe. Løken skjæres i svært tynne skiver. Legg så papayaen og løken i et bad av saltet vann i rundt 30 minutter, både for å mildnes og myknes.

Deretter tas grønnsakene ut av vannet, og vannet kan kastes. Tørk papayaen og løken etter beste evne. Hell over den nypressede saften fra en sitron, og forbered allerede saften den neste sitronen.

De ferdige grønnsakene kastes nå i en het stekepanne eller wok med noe nøytral matolje. Stek i noen få minutter, og påse at chutneymassen blir rørt godt. Mens du steker, tilfører du sakte saften fra den andre sitronen.

Chutneyen er nå ferdig, og trenger kun å kjøles for å bli serveringsklar. Dette er også tidspunktet for å helle over de siste dråpene sitronsaft og en valgfri mengde finhakket fersk chili.

En frisk, lett og kjølig pilsner ville vært den typiske følgesvennen til dette måltidet på Seychellene.

Voilà og bon appétit!


Les mer om det kreative kjøkkenet på Seychellene i denne Kureren-reportasjen
.


    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no